VALGKAMP: Det er forskjell på å legge igjen brosjyrer i resepsjonen, og å oppsøke kollegaer for aktivt å drive valgkamp for et bestemt parti, påpeker Atle Sønsteli Johansen.
Håvard Sæbø
Kan jeg drive valgkamp på jobb?
Er det innafor å diskutere politikk med kollegaer eller kunder? Og har du lov til å dele ut valgkampbrosjyrer på arbeidsplassen? Her er fem spørsmål og svar.
ragnhild@lomedia.no
Snart braker det løs med valgkamp.
Med kort tid igjen til kommunevalget 11. september, er det naturlig at det blir mer snakk om politikk over lunsjbordene og på pauserommene på norske arbeidsplasser.
Kanskje går diskusjonene høylytt i kantina? Eller lurer du på hvor langt fagforeningen kan gå i å drive valgkamp på jobben? Hva er egentlig lov og ikke lov når det gjelder politikk på jobben?
LO-Aktuelt har fått hjelp av avdelingsleder Atle Sønsteli Johansen i LOs juridiske avdeling til å trekke opp grensene.
1. Kan arbeidsgiver nekte ansatte å diskutere politikk på jobb?
Nei, ikke i utgangspunktet. Det er en viktig forutsetning for et fungerende demokrati at borgerne deltar i diskusjoner om politikk og samfunnsliv. Politiske diskusjoner mellom ansatte befinner seg i kjernen for ytringsfriheten. Det er noe arbeidsgiver ikke kan gripe inn i eller regulere.
Unntaket er dersom en eller flere ansatte driver med det som kan oppleves som ensidig eller plagsom politisk agitasjon som skader arbeidsmiljøet.
Arbeidsgivers plikt til å ivareta det psykososiale arbeidsmiljøet slås fast i arbeidsmiljølovens § 4-3. Hvis en ansatt på denne måten skaper konflikt og et uforsvarlig arbeidsmiljø for de andre ansatte, kan arbeidsgiver ha rett på å gripe inn.
I en arbeidsrettssak fra slutten av 1970-tallet ble en nyfrelst AKP-er faktisk oppsagt på grunn av «plagsomt pågående politiserende agitasjon» på arbeidsplassen. Til tross for flere advarsler og oppfordringer fra kollegaene om å slutte, fortsatte arbeidstakeren sin politiske agitasjon. Retten fant dermed ut at det var saklig grunn til oppsigelse.
INNAFOR: Politiske diskusjoner mellom ansatte befinner seg i kjernen for ytringsfriheten. Det er i utgangspunktet ikke noe arbeidsgiver kan gripe inn i eller regulere.
Håvard Sæbø
2. Kan ansatte diskutere politikk med kunder eller brukere?
I utgangspunktet gjelder det samme som i svaret over, altså at dette er innenfor ytringsfriheten. Men dette kan stille seg annerledes dersom kunder eller brukere mener det er uønsket eller plagsomt, eller dersom det på annen måte er skadelig for kundeforholdet. I så fall kan arbeidsgiver ha mulighet til å innføre generelle retningslinjer for kundekontakt.
3. Er det lov å dele ut valgkampmateriell på arbeidsplassen?
Det kan avhenge av hvordan det gjøres. Det kan være forskjell på om det legges igjen brosjyrer i resepsjonen, eller om man oppsøker kollegaer for aktivt å drive valgkamp for et bestemt parti. Det siste kan virksomheten antakelig lettere regulere og eventuelt innføre forbud mot.
4. Kan arbeidsgiver nekte fagforeningen å invitere politikere til et møte på arbeidsplassen?
Det kommer an på. Hvis fagforeningen har et fagforeningskontor eller et annet lokale som er stilt til disposisjon for fagforeningen, vil arbeidsgiver normalt ikke kunne nekte dette. Men dersom dere ønsker å bruke kantina eller andre deler av arbeidsgivers lokaler, må det inngås en avtale med arbeidsgiver om det.
5. Kan ansatte i kommuner og fylkeskommuner fritt diskutere politiske spørsmål som angår egen arbeidsplass?
Hvis du er ansatt i en kommune eller fylkeskommune, er du ikke avskåret fra å ytre deg verken om lokalpolitikk generelt eller egen arbeidsplass spesielt. En kommune kan bestemme hvem som skal uttale seg på kommunens vegne, men hvis du uttaler deg på vegne av deg selv, ligger dette vanligvis innenfor ytringsfriheten. Og ytringsfriheten har vide rammer.
Men som arbeidstaker har du også en lojalitetsplikt overfor arbeidsgiver. Du kan i utgangspunktet ikke ytre deg om ting som er underlagt taushetsplikt, for eksempel.
Hvor grensene går, må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle.
Mange kommuner har egne retningslinjer for hvem som kan uttale seg om hva i en kommune. Flere saker som har vært prøvd for Sivilombudsmannen, tyder imidlertid på at mange kommuner prøver å begrense ytringsfriheten mer enn det egentlig er grunnlag for i loven.
Ideen til denne saken er hentet fra den svenske avisen Arbetet.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox