JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stadig færre røykere

Røykenedgangen fortsetter her til lands: Færre enn én av fem røyker nå daglig.

christina.halvorsen@anb.no

Trenden med nedgangen i røyking fortsetter. De nye tallene om befolkningens røykevaner fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 19 prosent nå røyker daglig her til lands, jevnt fordelt på kvinner og menn.

Helsemyndighetene jubler over nedgangen i røyking.

– Røykenedgangen de siste årene bygger på langvarig satsing på de gode tiltakene. Det skal vi fortsette med, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

«Harryfisering»

I 2009 var totaltallet på dagligrøykere 21 prosent. I år 2000 var den 31 prosent. Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) forklarer røykenedgangen de siste årene med tre hovedårsaker:

* Tiltak fra myndighetene

* «Harryfiseringen» av røyk, i den betydning at røyking i mange befolkningsgrupper ses på som svært lite trendy, snarere «harry».

* Flere unge snuser.

Røykeandelen nå er faktisk historisk lav, påpeker Lund.

– Det er verdt å legge merke til at vi nå ligger på under 20 prosent. Vi har aldri observert så lave røyketall blant menn i de nesten 100 årene vi har hatt mulighet til å kunne studere røykevaner. Vi er også nå nede på førkrigsnivå for kvinner, sier Lund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Færre unge røyker

Blant ungdom, som er et særlig satsingsområde for helsemyndighetene, går røykingen også fortsatt nedover. Nå røyker 12 prosent av de mellom 16 og 24 år daglig, mot 23 prosent i 2005.

Samtidig går snusbruken motsatt vei blant de unge. I 2008 var andelen som brukte snus daglig 11 prosent i denne aldersgruppen, mens den nå er på 17 prosent. Det er flest menn som snuser.

– Det ser ut til at røykenedgangen og snusoppgangen blant ungdom henger sammen. Dette mønsteret er noe vi gjenfinner også geografisk. Vi har for eksempel en lav røykeandel i trøndelagsfylkene, men en høy snusandel der. I et helseperspektiv er det bedre at flere snuser enn røyker, men så er det jo også en del som aldri ville begynt å røyke som heller ikke ville begynt med snus hvis ikke snus hadde vært tilgjengelig, sier Lund.

Helsedepartementet jobber nå med en ny tobakksstrategi for de neste fem årene.

– Det gjenstår fortsatt en rekke utfordringer på tobakksfeltet, blant annet knyttet til passiv røyking og snusbruk, sier Strøm-Erichsen.

Initiativ fra elever

Helseministeren besøkte fredag Sogn videregående skole i Oslo, der elevene selv, i samarbeid med skoleledelsen, har satt fokus på røykeforebygging.

– Vi har flyttet all røyking ut av skoleområdet. Det gjelder alle elever og lærere, forteller Sondre Haug (16) og Eli Bigand (16) i elevrådsstyret.

Og fokuset på røykeforebygging på skolen har bidratt til gode resultater, mener rektor Thomas Koefoed.

– Vi ser det helt klart, det har blitt mindre røyking både blant elever og lærere, forteller han.

– Dette er et eksempel til etterfølgelse. Skal vi oppnå resultater, er det nødt til å skje holdningsskapende arbeid blant ungdom, sier Strøm-Erichsen.

– Hva med snus, er det mange som snuser på skolen?

– Nei, her er det få som snuser, forteller Sondre Haug. (ANB)

Annonse
Annonse