Stakkars Nav-ansatte
Fra 1.mars skal alle som omfattes av den nye ordningen med «arbeidsavklaringspenger» sende inn meldekort til Nav hver 14. dag. De som er varig uføre, skal ikke sende meldekort. Takk og pris. Som om de stakkars Nav-ansatte ikke har nok å gjøre. Det er ikke de som har funnet på dette, det er jeg sikker på.
Det er ingen ende på hva Nav-ansatte får i fanget av politikere og byråkraters gode tanker, som de skal gjennomføre. Ikke før er fristen gått ut, det var fra 1.januar at alle Nav-kontor skulle være slått sammen og klare til å ta imot sine «nye kunder». Med brask og bram lovte de service og én dør inn.
En jente jeg kjenner skrev på bloggen sin om sitt møte med det nye Nav her om dagen. Hun brukte en og en halv time for å få bestille en rådgivningstime og få et søknadsskjema. Da hun spurte personen som tok imot henvendelsene om hva slags dokumentasjon hun trengte for å søke om kommunal bolig, ble hun sendt videre - i og for seg greit nok - men neste beskjed i neste skranke - var at hun måtte sende en henvendelse på e-post.
For øvrig er hun midlertidig uføretrygdet og spurte litt diskré, om hvordan hun skulle forholde seg til de nye reglene med å sende inn meldekort hver 14ende dag? Det er jo som sagt én dør inn, og vår jente hadde ikke kommet noe videre inn andre dører. Det viser seg at denne Nav-ansatte ikke fikk med seg kurset om disse meldekortene, så hun roper tvers over rommet til en annen saksbehandler (og til alle andre som sitter der i kø): «Du, hvordan var det med disse korta og uføretrygda?!» Og takk for den, tenkte vår jente og lurte på hvordan det var med taushetsplikta. Kanskje var den Nav-ansatte stresset, hadde det for travelt til å gå bort å spørre sin kollega, hva vet vel jeg, annet enn at min bekjente ikke følte seg særlig godt ivaretatt.
Navs kapasitet er allerede sprengt, med alle som skal inn på det nye systemet med arbeidsavklaringspenger fra 1.mars. Det er kvalifiseringsprogram, oppfølging av sykemeldte, arbeidsevnevurdering. Nå må de i tillegg behandle rundt 95 000 nye meldekort, hver 14.dag. Alle de 60 000 som får attføringspenger i dag, sender allerede. Pluss over 130 000 til, de som får dagpenger, attføringspenger, tiltaksdeltakere og andre arbeidssøkere uten ytelse fra Nav.
Tenk på alle dem som fører feil, som ringer og lurer på hva de skal skrive hvor, som glemmer å fylle ut et viktig felt, som prøver å ringe for å få forklart hva de har gjort feil, når pengene ikke kommer, fordi feilen på meldekortet utgjør grunnlaget for hva du får utbetalt. Du får også utbetalt penger annenhver uke, i stedet for månedlig. Bare det må vel føre til dobbelt så mye jobb for noen, selv om det selvfølgelig legges inn i rutinene.
Selv skulle jeg få igjen det overskytende etter å ha nådd frikortgrensa for i fjor. Det betyr nå å sende inn skjema, ferdig fylt ut med kontonummer. Det gikk minst tre uker, og så fikk jeg et utbetalingskort i posten. Da jeg ringte Nav for å spørre om hvorfor, siden de jo måtte ha mitt kontonummer fra tidligere, og at jeg hadde nå fylt det ut på nytt, fikk jeg til svar at siden de hadde fått nytt system, var alt det gamle slettet. Jeg måtte skrive brev, med mitt kontonummer og be om at det ble registrert på nytt, og så sende det i posten til Nav lokalt. Om de ikke hadde noe slags arkivsystem eller noe? Da svarte den lokale Nav-damen – rimelig frustrert – «Jeg hører at du er misfornøyd, men det er altså det jeg kan tilby deg å gjøre nå».
Spørsmålet er hvordan skal det gå etter 1.mars.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Colourbox