JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I kjølvannet av Nav-skandalen:

Staten vurderer å be EFTA-domstolen avklare avslag på dagpenger.

Et EL og IT-medlem fikk avslag på dagpenger etter hjemreise til Polen. Nå tar staten selv initiativ til å se om saken bør prøves for EFTA-domstolen.
DAGPENGER: – Medlemmet mente at han måtte kunne reise hjem på juleferie. Det har Trygderetten akseptert, men ikke lengden på oppholdet, sier LO-advokat Imran Haider.

DAGPENGER: – Medlemmet mente at han måtte kunne reise hjem på juleferie. Det har Trygderetten akseptert, men ikke lengden på oppholdet, sier LO-advokat Imran Haider.

Nanna Aanes Wolden

knut.viggen@lomedia.no

«I NAV skandalen har det vært lite fokus på dagpenger, men et medlem organisert i EL og IT-forbundet kan endre dette.»

Det skriver LO-advokatene i et Facebook-innlegg denne uka.

Saken handler om et polsk EL og IT-medlem som reiste hjem på juleferie mellom 15. desember 2016 og 6. januar 2017. Han meldte seg arbeidsledig 9. januar samme år. Har han rett på dagpenger fra Norge eller ikke?

Saken ble oversendt LO-advokatene fra EL og IT Forbundet for ett år siden og har vært innom Trygderetten. Der fikk han avslag, selv om retten aksepterte at han kunne reise hjem på juleferie.

Nav/Trygderetten mener det er polske myndigheter som skal betale dagpenger, basert på lovreglene i Polen og ikke Norge, fordi oppholdet var langt.

– Medlemmet mente at han måtte kunne reise hjem på juleferie. Det har Trygderetten akseptert, men altså ikke lengden på oppholdet, sier LO-advokat Imran Haider i en kommentar til FriFagbevegelse.

Reiste han tilbake?

Et spørsmål, som nå er anket inn for lagmannsretten, er om han etter å ha blitt arbeidsløs kan anses å ha «reist tilbake til sin bostedsstat» Polen, jf. trygdeforordningens artikkel 65», skriver LO-advokatene.

LO-advokat Imran Haider bistår EL og IT-medlemmet i denne saken. Han mener Trygderetten ikke har tatt hensyn til at lenger besøk i bostedsstaten – i dette tilfellet Polen – må kunne godtas, særlig ved høytider som jul og i tilknytning til ferieperioder.

Medlemmet var arbeidsledig fram til mars/april 2017, men jobber i dag i Norge i en rotasjonsordning, opplyser forbundssekretær Ellisiv Rognlien, som har vært saksbehandler i EL og IT Forbundet.

Staten tar forbehold

LO-advokatene skriver at staten i et tilsvar denne uken varsler behov for at saken forelegges EFTA-domstolen, og tar forbehold om å komme tilbake til dette senere.

LO-advokatene mener det er positivt at staten har tatt lærdom av Nav-skandalen og at de åpner for at statens oppfatning av trygdeforordningen ikke trenger å være riktig.

Imran Haider tror det vil ta tid før denne saken blir avgjort. Først må det avklares om dette også blir en sak for EFTA-domstolen.

– Trolig vil ikke denne saken komme opp og få en avgjørelse før i 2021, tror Haider.

Annonse
Annonse