JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsråd med refleksråd

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete går nye veier for å bevisstgjøre folk i bruken av refleks. Onsdag var hun på reflekstokt.

Saken oppsummert

Tall fra Transportøkonomisk Institutt (TØI) viser at bruk av refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med hele 85 prosent. Både tallene og samferdselsministeren overrumplet fotgjengere utenfor Stortinget i går ettermiddag.

Praiet på åpen gate

– Vi visste at refleks gjør det tryggere å være fotgjengere, men ikke at det hjelper så mye, sier Ninni Eriksen (16) og Kristiane Vilslund (16) til Dagsavisen. De to venninnene ble praiet av Navarsete, som delte ut reflekser i folkevrimmelen i hovedstadens paradegate.

- Dette var moro. For ungdom på vår alder er vel ikke det å gå med refleksvest det kuleste man kan gjøre, men refleksbånd rundt armen er nok mer godkjent, sier venninnene som rusler videre med refleksbrikker i hendene og en oppfordring om å bruke dem, av sjefen sjøl.

Velbegrunnet stunt

Til hjelp i utdelingen hadde Navarsete direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk, og refleksstuntet var vel forankret i viktige fakta om nytten av å bruke de livreddende sikkerhetsbrikkene.

– Uten refleks ser bilistene fotgjengere på 25-30 meters avstand. Den som bruker refleks blir oppdaget på 140 meters avstand, sier Sandberg. I tettbygd strøk har en bilist bare to sekunder på seg til å oppdage en fotgjenger ved kjøring med nærlys i 50-sone. Dersom fotgjengeren bruker refleks og bilen bruker fjernlys, har sjåføren 30 sekunder på seg, noe som i mange tilfeller kan bety forskjellen på liv eller død.

Tall fra TØI viser at 11 færre ville vært drept i trafikken og 133 færre skadd hvert år dersom alle i Norge brukte refleks. Rundt 40 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket.

Lures av gatelyset

– Mange som beveger seg rundt i sentrum av byer med god gatebelysning, tenker at lysene gjør at man blir sett og velger da å ikke ha på seg refleks. Men i dette ligger det en fare, fordi mange skal så ut av sentrum, og inn i mørkere omgivelser hvor det kan være livsviktig å bli sett av bilistene, sier Sandberg. Undersøkelser viser Oslos innbyggere er dårligst i Norge på å bruke refleks, mens fotgjengere og syklister i Sogn og Fjordane er flinkest i «klassen».

– Det er mitt hjemfylke, så her har jeg noe å være stolt av og oppfordringen går herved til alle andre: Bruk refleks, sier Navarsete. (ANB)

Warning