JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stiller krav til norsk akevitt

Landbruksministeren vil lokke turister ved hjelp av norsk akevitt, som det nå skal stilles egne krav til.

kjell.werner@anb.no

– Jeg ønsker at den norske akevitten skal være det samme for oss nordmenn som skotsk whisky er for skottene, sier Lars Peder Brekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– I tilegg til å være kulturbærer og viktig eksportvare, så har whisky blitt et reiselivsprodukt for Skottland. Vi burde få til det samme her i Norge, sier Brekk.

Landbruks- og matministeren var en av foredragsholderne da Norske Akevitters Venner fredag markerte tiårsjubileum i Oslo. Han mener at akevitt har betydning på flere måter for både norske forbrukere og norsk landbruk.

– Folk har blitt bevisste på hvilken akevitt som passer til ulike typer av mat og forskjellige sesonger, sier Brekk.

Egne kriterier

Han viser til at norsk akevitt er en beskyttet betegnelse i EØS-avtalen.

– Men nå er det på tide å gi denne betegnelsen et innhold, sier Brekk og røper at han har gjort seg noen tanker på hva norsk akevitt skal være.

Landbruks- og matdepartementet forbereder i disse dager et høringsbrev med forslag til forskrift og kriterier for «norsk akevitt».

– Det er helt sentralt at betegnelsen gir en garanti for kvalitet, tradisjon og kultur. De som kjøper norsk akevitt skal vite at det de kjøper er kvalitetsprodukt, sier Brekk. Han mener det er et grunnvilkår at akevitten er produsert i Norge.

Norske poteter?

– Bruk av potetsprit er også et viktig krav, sier ministeren.

Han spør seg om det skal stilles krav til bruk av norske poteter.

– Det vil være et viktig landbrukspolitisk grep, men forutsetter at det er tilgang på nok norske poteter, sier Brekk.

Det er lang tradisjon for at akevitten modnes på fat.

– Jeg mener dette bør være et krav, med mindre det kommer sterke motforestillinger i høringsrunden, sier ministeren.

Brekk ønsker å legge til rette for bedre utnyttelse av frasorterte poteter og potetrester i spritproduksjonen.

Løser opp fett

På jubileumsarrangementet filosoferte tidligere landbruksminister Lars Sponheim rundt spørsmålet om mennesket er skapt for å fordøye sauefett uten akevitt.

– Sauefett har tidligere vært fordømt av norske ernæringseksperter. Men nå har sauen fått en ny renessanse. Poenget er at det er mye lettere å fordøye sauefett dersom du løser det opp med akevitt. Det er de edle dråpene som skal til, sier sauebonden Sponheim. (ANB)

Annonse
Annonse