Stokker om staben
I et forsøk på å gi den britiske regjeringen et løft midtveis i perioden bytter statsminister David Cameron ut en rekke ministre. Men effekten på politikken blir muligens liten.
Saken oppsummert
Tirsdag ble det klart at Cameron beholder to av regjeringens tungvektere, finansminister George Osborne og innenriksminister Theresa May. Det samme gjelder utenriksminister William Hague.
Særlig Osbornes innsats har vært omdiskutert ettersom Storbritannia sliter med økonomiske nedgangstider og med å få budsjettet i balanse.
Da Osborne mandag kveld skulle dele ut medaljer under Paralympics, ble han buet ut av tilskuere som er misfornøyd med budsjettkuttene han har gjennomført. For få måneder siden senket han skattene for de rikeste, mens pensjonister ble belastet med økte skatter og avgifter.
Camerons rokeringer er blitt lansert som noe som kan endre det politiske spillet, men oppfatningen deles ikke av britiske kommentatorer. De tror at lite vil endre seg.
– Les også: Streiker mot pensjonskutt
Omfanget av overhalingen blir begrenset av det noe anspente regjeringssamarbeidet mellom Camerons konservative parti og Liberaldemokratene. Cameron må også passe på å ikke provosere veteraner i eget parti, noe som øker faren for et internt partiopprør. Det er noe av det siste statsministeren trenger nå, midt i den økonomiske krisen.
Downing Street hadde på forhånd varslet at Cameron ønsket å beholde ministre som anses som «sterke reformatorer».
Hvis Cameron hadde valgt å kvitte seg med Osborne, kunne det ha blitt oppfattet som en innrømmelse av at regjeringens økonomiske politikk har vært mislykket, noe som igjen kunne skapt uro i finansmarkedene.
Fra justis til finans
Justisminister Ken Clarke er blant de sentrale regjeringsmedlemmene som må skifte jobb. Han får ikke lenger et eget departement å råde over, men fortsetter som minister og skal jobbe med økonomien i en mer flytende rolle sammen med Osborne og liberaldemokraten David Law. Begge er solide finanspolitikere, og Clarke har tidligere vært finansminister. Men rollebyttet oppfattes også som en degradering av en av regjeringens fremste EU-tilhengere, noe som bidrar til å stagge partiets EU-skeptiske høyrefløy.
I tillegg går Andrew Mitchell av som bistandsminister og får i stedet ansvaret for partiets interne disiplin i Parlamentet, som såkalt «Chief Whip». Cameron håper trolig at endringene vil skjerpe partidisiplinen.
– Les også: Cameron må svare for seg
En av de største overraskelsene er at Jeremy Hunt blir forfremmet fra kulturminister til helseminister. Hunt har møtt kritikk for sine nære bånd til ledere i News Corp, mediekonsernet til Rupert Murdoch som var sentralt i fjorårets avlyttingsskandale.
Kulturdepartementet er under Hunts ledelse blitt beskyldt for å lekke informasjon til News Corp i forbindelse med oppkjøpet av en TV-kanal, og Hunts rådgiver, Adam Smith, måtte gå av som følge av anklagene.
Regjeringssamarbeidet mellom Det konservative partiet og Liberaldemokratene sliter med lav oppslutning på meningsmålingene. Rokeringene anses som Camerons forsøk på å fornye de konservatives innsats i regjeringen fram mot valget i 2015. Men en enda viktigere målsetting kan være å bedre Camerons forhold til sitt eget parti ettersom endringene er ventet å gi større innflytelse til den populistiske og EU-skeptiske delen av partiet. (ANB-NTB)


Nå: 0 stillingsannonser