JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stor usikkerhet rundt oppgjøret

De er ikke udelt fornøyde med oppgjøret, de tre NTLerne vi treffer på morgenkvisten.

anne.grete@lomedia.no

Det råder stor usikkerhet over hva levealdersjustering og regulering etter nye regler i folketrygden vil innebære.

Mye usikkerhet

Vi treffer forbundssekretærene Anita Busch og Fredrik Oftebro, og landsstyremedlem i Norsk Tjenestemannslag Mona Engebretsen på landsstyremøtet til Norsk Tjenestemannslag i Sandefjord.

Alle detaljer rundt oppgjøret har de ennå ikke rukket å få full oversikt over. Det som imidlertid som ligger fast er Stortingets vedtak fra 2005, der det fastslås at levealderjustering og indeksering skal innføres i offentlig tjenestepensjon.

Dette skal skje innenfor grunnlovsvernet. Det var derfor ikke tema i forhandlingene.

Endringene vil medføre en reduksjon i utbetalingene i framtida, men grunnlovsvernet demper effekten av levealderjusteringen.

Det gis anledning til å kompensere for levealdersjusteringen av tjenestepensjonen ved å stå i stilling ut over 67 år.

Busch lurer på hva garantien på 66 prosent av lønna innebærer.

– Hvor skal pengene tas fra til framtidige forpliktelser? spør hun.

Dårlig ordning

De stiller også et stort spørsmålstegn ved hva som er skjedd med tilpasninger for de lavlønte.

Engebretsen mener at oppgjøret medfører masse usikkerhet, og er skuffet over at det ikke er kommet på plass bedre ordninger for de lavlønte.

– De vil fortsatt få en dårlig ordning, fastslår hun.

Etterlyser lavlønnspolitikken

Lønnstillegget roper de tillitsvalgte ikke hurra for. De med lavest lønn får 2400 kroner i lønnstillegg, mens de høyest lønte får 4800 kroner.

– Hvor er lavlønnspolitikken? spør de.

De etterlyser også likelønnspolitikken.

Her vil sannsynligvis et partsammensatt utvalg oppnevnes, som skal legge grunnlaget for at det ved neste års oppgjør kan foretas et løft når det gjelder likelønn.

AFP videreføres

Også dagens regler for AFP i offentlig sektor videreføres med nødvendige tilpasninger til innføring av fleksibel alderspensjon i folketrygden fra 2011.

Det gjøres ikke endringer i særaldersgrensene i dette oppgjøret. De vil tidligst bli behandlet i hovedtariffoppgjøret 2010.

Det vises til at Fornyings- og administrasjonsdepartementet har en pågående prosess i samarbeid med partene i arbeidslivet for vurdering av særaldersgrensene.

Annonse

Flere saker

Annonse