Storrengjøring i renhold
Regjeringen og partene i arbeidslivet går sammen om å rydde opp i bransjer som sliter med stort omfang av useriøsitet. Først ute er renhold.
Fredag ettermiddag møttes partene hos arbeidsminister Hanne Bjurstrøm for å diskutere treparts bransjeprogrammer. Også toppene fra ulike etater (som Direktoratet for arbeidstilsynet) var med. De ble fort enige om at renhold blir pilotbransjen for bransjeprogrammene.
Langvarig innsats
Hensikten med disse programmene er å sørge for en samordnet, felles innsats for å sikre arbeidsmiljøet og anstendige arbeidsforhold i særlig utsatte bransjer som for eksempel renhold og hotell og restaurant. Planen er at programmene er forholdsvist langvarige - fra tre til fem år.
Hvordan de enkelte bransjeprogrammene kommer til å se ut, altså hvilke mål, strategier, metoder og virkemidler som velges, er avhengig av utfordringene som den enkelte bransje har. Samarbeidet og tiltakene kan variere fra bransje til bransje, forklarte statssekretær Jan Erik Støstad i samtale med Magasinet for fagorganisertes nettavis.
Samordne myndighetene
– I enkelte bransjer som for eksempel renhold og hotell og restaurant, vil det være naturlig at myndighetene tar en betydelig rolle, i tillegg til organisasjonenes innsats, poengterte han.
– Vi har tenkt å bruke erfaringene fra arbeidet mot sosial dumping. Her er det særlig viktig å få samordnet de ulike etatene (som skattemyndighetene, arbeidstilsynet, politiet, red. anm.), fortsatte Støstad.
Renholdsbransjen under lupen
På sitt første møte ble partene også enige om å konsentrere seg om en bransje om gangen. Og først ute er altså renholdsbransjen.
Fram til årsskiftet skal renholdsbransjen settes under lupen og utredes nærmere. Bransjebilde kalte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm det.
Rapport og strategier
Med dette mente hun en rapport om hva som er de mest sentrale utfordringene med tanke på arbeidsforhold i bransjen, arbeidsmiljø og sikkerhet, hva som er bransjens rammebetingelser, ressurser og kompetanse. Basert på den skal det utarbeides konkrete mål og strategier for å kunne begynne med storrengjøringen i bransjekrokene. Det skal også lages rapporter av andre bransjer.
Arbeidsministeren vil snart innkalle partene i renholdsbransjen for å diskutere konkret hvordan det videre arbeidet med dette bransjeprogrammet skal se ut. Det skal også avklares i hvilken rekkefølge andre bransjer skal «rengjøres».
Treparts bransjeprogram for et seriøst arbeidsliv er en oppfølging av både årets frontfagoppgjør og den rød-grønne regjeringserklæring Soria Moria II.
Vil gjøre en grundig jobb
På vei ut av møtet mente Ingrid Finbøe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet, at det er klokt å gjøre en skikkelig og grundig jobb med en bransje først. Erfaringene kan være svært nyttige å ha med seg videre når arbeidet med andre bransjeprogrammer begynner.
Som kjent er forslaget om regionale verneombud i blant annet renholds- og hotellbransjen på offentlig høring akkurat nå. Mulige andre tiltak kan være identitetskort og en offentlig godkjenningsordning, sa hun til Magasinet for fagorganiserte.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim