Studentene strømmer til byene
Det finnes ledige studieplasser i hopetall rundt om i distrikts-Norge. Men i de store byene er studieplassene og -hyblene allerede fylt til randen.
Saken oppsummert
Selv om det er over 400 ledige studieprogrammer rundt om i Norge, er studiekapasiteten i Oslo, Bergen og Trondheim sprengt.
– Studietilbudene i byene forsvinner først. I forhold til hvor mange som vil studere i byene, er det liten kapasitet, sier Pål Kalvsjøhagen i Samordna Opptak til Dagsavisen.
Over 12.000 studenter står på venteliste til å få studentbolig. Leder Ina Tandberg i Studentenes Landsforbund frykter studentboligkrise ved studiestart.
– Vi vet allerede nå at det vil bli en større boligkrise enn i fjor, og i fjor var det rekordlange køer, sier hun.
– By er best
Studieprogrammene i Bergen, Oslo og Trondheim glimrer med sitt fravær på Restetorgets liste. Det synes ikke Bergensstudent Lars Østli Jakobsen (23) er merkelig i det hele tatt.
– Hvor spennende er det å bo i Utkant-Norge, spør han.
– Det er klart det er best å studere i de store byene hvor det skjer noe hele tida og det er mange andre studenter.
Jakobsens studiekamerat, Aslak Nordgren (24) synes også by er best, og er glad for at studieplassene i Bergen allerede er fylt opp.
– Jeg skjønner det er viktig for distriktene å ha studietilbud, men for min del er det fantastisk at mange vil til Bergen. Det betyr jo flere studenter og bedre miljø, sier han.
– Viktig med distriktstilbud
Nestleder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, forstår at studenter trekkes mot de store byene, men mener det å ha høyskoler rundt om i landet er en absolutt nødvendighet for distrikts-Norge.
– Studietilbud i distriktene har vært en viktig distriktspolitisk kampsak, og denne kampen må vi ikke glemme, er budskapet fra Vedum. Han mener det må jobbes kontinuerlig for å holde tilbudet i distriktene oppe sånn at elever trekkes mot de mindre byene.
Står ikke på tilbudet
Men ifølge studentene Jakobsen og Nordgren er det ikke tilbudet i distriktene det er noe galt med.
– Økonomi kan man studere overalt. Men jeg ville til en by, sier Jakobsen.
Samordna Opptak bekrefter Jakobsens påstand om at det ikke er tilbudet det står på.
– Like mange av de samme studiene finnes i distriktene også. Det er kun lege, veterinær, teologi og profesjonsstudie i psykologi som bare finnes i storbyene, sier Kalvsjøhagen. (ANB)


Nå: 0 stillingsannonser