Sunde avviser kritikk
Forsvarssjef Harald Sunde avviser kritikken fra Stortingets ombudsmann for Forsvaret om nedleggelsen av Heimevernets spesialavdeling.
Han står fast på beslutningen fra 2010.
Ombudsmann Kjell Arne Bratli, som er en klageinstans for ansatte som hevder seg feilbehandlet, sier blant annet at forsvarssjefen la ned HV-016 uten å ha myndighet til det og at saken skulle ha vært behandlet i Stortinget.
– Les også: Kunne ikke legge ned HV-16
General Sunde står imidlertid fast ved sine tidligere standpunkter. Han sier at Ombudsmannens brev ikke endrer noe, heller ikke påstandene om at beredskapen er svekket som følge av nedleggelsen.
– Det var, og er, politiet som har ansvaret for å forebygge og bekjempe terror på norsk jord. Verken de tidligere HV-016-tropper eller resten av Heimevernet hadde, eller har, politisk vedtatte oppgaver knyttet til kontraterror. Forsvarets spesialstyrker kan bistå politiet i slike operasjoner, sier Sunde.
– Les også: Forsvarssjefen frikjennes
Gammel sak
Norges Offisersforbund klaget nedleggelsen inn for Ombudsmannen i mars i fjor. Et sentralt spørsmål i klagen var om daværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) hadde rett til å delegere til Sunde å legge ned HV-016 uten å ha fått dette formelt klarert med Stortinget.
I svarbrevet skriver Bratli at han mener beslutningen lå utenfor Forsvarssjefens myndighetsområde, og at den derfor måtte avgjøres av Stortinget. Han mener Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil være rett instans å henvende seg til for å få etterprøvet saken.
Forsvarssjefen viser til at Heimevernet oppsett og oppgaver ble fastlagt i langtidsplanen for Forsvaret som ble lagt fram 23. mars i fjor.
– Som følge av omorganiseringen av Forsvaret falt HV-016-avdelingenes oppgaver bort, og HV-016-avdelingene ble som konsekvens lagt ned, sier forsvarssjefen.
– Les også: Vil utsette spesialstyrke-saken
Står fast
Sunde viser også til at Forsvarsdepartementet står fast ved at beslutningen om nedleggelse av HV-016-troppene var en operativ beslutning som ble tatt innenfor hans myndighetsområde.
Dette bekrefter statssekretær Eirik Øwre Thorshaug (Ap). Han viser til at det var en grundig debatt om dette i Stortinget og at beslutningen ble akseptert, selv om det skjedde i ettertid. Han legger til at det er helt andre ting som trengs for å styrke beredskapen enn å gjenopprette en avdeling med deltidssoldater.
– HV-016-troppene hadde ansvaret for militær livvakt og eskorte. Som følge av omorganiseringen av Forsvaret, falt disse oppgavene etter forsvarssjefens syn bort. Troppene ble dermed nedlagt, sier Øwre Thorshaug.
Reaksjoner
Enkelte politikerne på Stortinget betegner ombudsmannens innvendinger som svært alvorlige. Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), sier brevet underbygger mistankene om at det er en uryddig i ledelseskultur i Forsvaret.
– Det virker som overkjøring er taktikken, at kritiske røster holdes nede og at beslutninger tas før prosesser igangsettes. Jeg synes det er dramatiske utsagn fra Ombudsmannens side når han mener dette har ført til en sterk svekkelse av vår beredskap, sier Anundsen til NTB.
Heimevernets 016-avdeling med omtrent 200 frivillige spesialsoldater ble lagt ned i 2010 med den begrunnelse at det ikke lenger var bruk for dem.
Fra øverste hold i forsvarsledelsen ble det hevdet at avdelingen var en overleving fra den kalde krigen som var uten oppgaver. Det ble også sagt at gruppen var uten kontroll.
Utsagnene falt de frivillig engasjerte soldatene svært tungt for brystet, og avgjørelsen er siden blitt iherdig motarbeidet både fra privat og politisk hold. (ANB-NTB)
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB