Svikter regjeringen innvandrerne?
Det mener høyrepolitiker Afshan Rafiq. Hun peker på at arbeidsløsheten har økt blant flere grupper av ikke-vestlige innvandrere det siste året.
jo.hestnes@lomedia.no
Hennes medisin er ikke ny, og helt i tråd med det Høyre, Frp og NHO har forfektet i en årrekke: Midlertidige ansettelser kan hjelpe flere i jobb, mener Afshan Rafiq.
Rafiq peker på et reelt problem. Særlig arbiedsløsheten blant innvandrere fra Afrika har økt og var i mai i år på hele 12,4 prosent, skriver Aftenposten. Det er skremmende høyt. Blant innvandrere med asiatisk bakgrunn er tallet 7,7 prosent og blant innvandrere fra Sør-Amerika ligger arbeidsløsheten på 6,4 prosent. Til sammenligning var arbeidsløsheten blant personer med nordisk bakgrunn i andre kvartal 2012 på 2,3 prosent og blant vesteuropeere for øvrig 2,7 prosent. Blant etnisk norske var den helt nede i 1, 8 prosent.
Dette skyldes regjeringens politikk, mener Rafiq. Mens 60- 80 prosent av innvandrerne stemmer blindt på AP og SV, er mange fortsatt utestengt fra arbeidsmarkedet etter snart åtte år med rødgrønn regjering. Med dagens regelverk er det vanskelig å sparke folk etter at de er blitt ansatt. Derfor kvier arbeidsgivere for å ansette folk fra land de ikke er kjent med, mener Rafiq.
De innvandrerne som kommer hit gjør det fordi de drømmer om ei bedre framtid for seg og sine. Det får de ikke som lausarbeidere. Innvandrere er overrepresentert i vikarbyråene. Jeg møter dem nær sagt over alt i næringsmiddelindustrien, hvor de frister en høyst usikker tilværelse. Innvandrere trenger som alle andre trygge arbeidsvilkår. Det får de som fast ansatte, gjerne i bedrifter med tariffavtale hvor det er ordnede forhold og tillitsvalgte som ordner opp.
Det blir for enkelt å skylde på regjeringen. Arbeidsgiverne trenger å bli strammet opp. Altfor mange opplever at når de søker jobb og heter for eksempel Mohammed eller Fatima til fornavn, kommer de ikke i betraktning. Ola eller Kari er derimot velkomne under ellers like vilkår.
Mange får ikke fast jobb fordi de ikke kan skikkelig norsk. Arbeidsspråket på en arbeidsplass i Norge bør være norsk. Når skal LO manne seg opp til å kreve at alle som blir ansatt i Norge blir sikret norskkurs?
Ett er sikkert: Om det skulle bli borgerlig regjering etter valget til neste år, vil ikke det bety flere innvandrere med ikkevestlig bakgrunn i norsk arbeidsliv, i hvert fall ikke som fast ansatte. Sikkert er det at ansettelsesvilkårene for alle vil bli mer usikre. Arbeidsmiljølovens bestemmelser om ansettelse var noe av det første Bondevik-regjeringen gikk løs på. En ny borgerlig regjering vil gjøre det samme. Arbeidstakerne og norsk arbeidsliv er ikke tjent med at vi får et lausarbeidersamfunn.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Colourbox