BJØRN A. GRIMSTAD" />

Helsefagarbeider Edita har ikke tid til å snakke med beboerne: – Jeg går fra jobb med dårlig samvittighet

Helsefagarbeider Edita Bekteshi mener at politikerne bør sørge for flere ansatte på sykehjemmene. Dette er den viktigste saken politikerne bør ta tak i nå, mener flere av de ansatte på Stovnerskogen sykehjem.
IKKE TID TIL PRAT: Helsefagarbeider Edita Bekteshi (30) serverer lunsj til beboer Birger Gilen (86).

IKKE TID TIL PRAT: Helsefagarbeider Edita Bekteshi (30) serverer lunsj til beboer Birger Gilen (86).

Bjørn A. Grimstad

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Klokka er noe før tolv, og det er lunsj på somatisk avdeling i tredje etasje på Stovnerskogen sykehjem. Helsefagarbeider Edita Bekteshi (30) og omsorgsarbeider Kamar Essa (37) balanserer ostesmørbrød, kaffe og et stykke sitronkake på grå plastbrett. Flere beboere spiser helst på rommet, flere trenger hjelp. Tilbake i oppholdsrommet sitter fire eldre damer i stillhet.

Vil ha flere på jobb

Mens Bekteshi skyller fat, kopper og bestikk og setter de i oppvaskmaskinen, forteller hun hva hun helst skulle sett at politikerne hadde gjort.

Nå er det full forvirring i Bergen Høyre om kommunalt bemanningsbyrå

– Hadde vi vært flere på jobb, kunne jeg satt meg ned og snakket med dem mens de spiser lunsj. Det har jeg ikke tid til. Det er egentlig bare under stell vi faktisk har tid til å snakke med beboerne. Ofte går jeg fra jobb med dårlig samvittighet, sier hun oppgitt.

I 2015 gikk Arbeiderpartiet til valg på å styrke eldreomsorgen i hovedstaden. Det skulle skje gjennom 500 nye årsverk til hjemmetjenesten. Stillingene, som helst skal være hele, er lovet å være på plass innen nyttår i år. I tillegg har sykehjemmene fått 110 nye stillinger.

Penger til å innfri valgløftet, har byrådet hentet gjennom å innføre eiendomsskatt. Høyre og Frp lover å skrote eiendomsskatten, om de kommer til makten etter valget i hovedstaden.

ph

De hevder at flere hundre millioner mindre i inntekt ikke vil gå utover det offentlige tjenestetilbudet i Oslo.

– Fokus på å spare penger

Ansatte Fagbladet snakker med på Stovnerskogen sykehjem, har ikke merket mye av eldreløftet i Oslo. De mener at et lignende løft også må skje på sykehjemmene, med mange flere nye stillinger. Det er den viktigste saken politikerne bør ta tak i nå, sier de bestemt.

De synes det ofte blir for mye prat om sykehjemsmat. Selv synes de tid til en prat med beboerne er viktigere.

Saken fortsetter under bildet.

Hjelpepleier Heme Odette Agiusa (38) ved Stovnerskogen sykehjem.

Hjelpepleier Heme Odette Agiusa (38) ved Stovnerskogen sykehjem.

Bjørn A. Grimstad

– Det er ofte snakk om at beboerne er i fokus, men det er de ikke. Det er mye fokus på å spare penger. De øker arbeidsoppgavene våre, mens vi blir færre på jobb. Hvis politikerne kunne tatt en vakt her, hadde de skjønt hvor tøft vi har det, sier hjelpepleier Heme Odette Agiusa (38).

Selv jobber hun 80 prosent.

– Jeg orker ikke mer enn det. Jeg er veldig sliten når jeg er ferdig på jobb, sier hun.

Stor forskjell på øst og vest

I 2015 var valgdeltakelsen i Stovner bydel den laveste i Oslo. Bare 54 prosent av de stemmeberettigede brukte valgseddelen til å ytre sin mening. Kamar Essa bor på Stovner og innrømmer at hun tidligere lot være å stemme.

Saken fortsetter under bildet.

Omsorgsarbeider Kamar Essa (37) ved Stovnerskogen sykehjem.

Omsorgsarbeider Kamar Essa (37) ved Stovnerskogen sykehjem.

Bjørn A. Grimstad

– Jeg tenkte at politikk ikke var noe for meg. Jeg opplevde ikke at politikerne gjorde noe for oss. Men etter at jeg fikk barn endret det seg. Nå synes jeg det er viktig å bruke denne ytringsfriheten, sier hun.

ph

Hun forteller at hun stemmer Arbeiderpartiet. Etter valget i 2015 anslo SSB at nettopp Ap ville ha tjent på høyere valgdeltakelse i bydelene i øst. Essa har troa på mobilisering av velgerne.

– Jeg tror mange utenlandske er skeptiske til å stemme. Der de kommer fra fungerer ikke demokratiet sånn som her. Jeg mener at politikere må ut og snakke med dem som bor her, sier hun.

Warning
Annonse
Annonse