Ta ondet ved roten
I Napoli-regionen har mafiaen makta over søppelfyllingene og politikerne er del av et korrupt system. Ingen protesterer. Hvordan er det i Norge?
stig.christensen@lomedia.no
På Transparencys liste over korrupte stater, der landet på topp er minst korrupt, ligger Norge på 7. plass, mens Italia ligger som nummer 72.
I en lang reportasje i Aftenposten nylig beskrives mafiaens hånd om søppelfyllingene. Giftig avfall har ført til en overrepresentasjon av krefttilfeller i Napoli-regionen. Mafiaen har store kunder og i et omfattende område rundt Napoli har de slengt tonn på tonn giftig avfall utover store landområder. Folk har begynt å protestere kraftig, mens politikerne ikke har klart å gjøre noe med situasjonen.
En prest, Fader Mauricio, mener de er rammet av en apokalypse på grunn av de store mengdene giftig avfall som blir dumpet. Hans oppfatning er at politikerne ikke løfter en finger, men at de på denne måten har dømt en hel befolkning til døden. En annen forteller at mafiaen gjennom 20 år har tømt giftavfall rett i matfatet deres. Man frykter at krefttilfellene vil øke enda mer på grunn av langtidseffekten disse giftstoffene har.
Italia har et kontrollsystem, men problemet er at kontrollørene er korrupte. I dette området er også politikerne en del av det korrupte systemet, og de som ikke er korrupte, tør ikke å gjøre noe. Frykten for represalier er trolig høy. På denne måten kan mafia og korrupte kontrollører og politikere lamme alle fornuftige tiltak for å bekjempe giftig søppel.
I Norge har vi ikke kommet dit, selvsagt. Vi ligger høyt oppe på listen over de minst korrupte land. Vi har en kritisk presse, et rettssystem. Vi liker å si at vi har et gjennomsiktig system der mulighetene for å oppdage korrupsjon er store. I det siste har imidlertid NRK avdekket en del korrupsjon i kommune-Norge. Står det ikke så bra til likevel? Professor Frank Aarebrot sier at de små kommunene er mer tilbøyelig til å skjule korrupsjonstilfeller.
I løpet av de siste ti årene er 24 personer dømt for kommunal korrupsjon i Norge, men mørketallene er antakelig store. I et intervju journalist Per Flakstad hadde med leder i Fagforbundets samfunnsøkonomiske enhet, Fanny Voldnes i Fagbladet/frifagbevegelse.no nylig, går det fram at flere kommunale aksjeselskaper, økt konkurranse om offentlige tjenester og svekket kommunerevisjon har økt korrupsjonsfaren.
Det viktigste for å hindre korrupsjon, er god kontroll, men Kommune-Norge har gjennomgått store endringer i løpet av de siste ti årene, trolig til det verre. Stadig flere aksjeselskaper er etablert. I Oslo er kollektivtrafikken organisert i en konsernmodell med et 20-talls datterselskaper. Dette fører til mer uoversiktlighet og problemer med kontrollen.
I tillegg er det en økt konkurranse blant private om offentlige oppdrag. Her vet vi fra før at det har vært sosial dumping og manglende vilje til å følge lovverket på dette området. Et lovbrudd følges gjerne av et annet, noe vi har sett i deler av restaurantbransjen. Det fins eksempler på at anbydere er villige til å gi kommunalt ansatte penger rett i lomma mot å få gode kontrakter med kommunen.
Korrupsjonen mot tas ved roten. I motsatt fall kan vi på sikt få en utvikling i retning av italienske tilstander, og det er det vel ingen som vil.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB
Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen
– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.
Brian Cliff Olguin