Tapte kampen om renholderne
Innleide renholdere på hotellene skal organiseres i Norsk Arbeidsmandsforbundet. Det har LO-sekretariatet bestemt.
torgny.hasaas@lomedia.no
erlend.angelo@lomedia.no
Mandag avgjorde LOs sekretariat hvor innleide i husøkonomavdelingene på hotellene (renholderne) skal være organisert. Mot tre stemmer, en fra Fellesforbundet og to fra Fagforbundet, ble det avgjort at det Norsk Arbeidsmandsforbund som skal organisere denne gruppa. Tvisten har vart i fire år.
Fellesforbundet er man ikke overrasket over avgjørelsen i LOs sekretariat. Men forbundet står ved at de som arbeidsoppgaver i hotellenes husøkonomavdelinger hører hjemme på Riksavtalen.
– Vårt standpunkt er at oppgaver som utføres i husøkonomiavdelingene på hotellet tilhører kjernevirksomheten til hotell. Arbeidets art tilsier Riksavtalen og Fellesforbundet, sier Anders Skattkjær, nestleder i Fellesforbundet.
Renhold på hotell er noe annet enn ved for eksempel kontorrenhold, argumenterer forbundet. Det er ikke uvanlig at husøkonomiavdelingen bidrar med mange ulike oppgaver utover renhold, og oppgaveløsningen betinger et nært samarbeid med andre ansatte på hotellet. Det er hele husøkonomavdelingen som settes bort til andre selskap - altså ofte ikke bare renhold av rom.
– Det er store forskjeller på hvordan hotellene løser dette, men uansett løsninger så mener vi at dette er en del av kjernevirksomheten til hotellene og at oppgavene ut fra sin art hører inn under Riksavtalen, mener Skattkjær.
Langvarig strid
Det hele startet da enkelte hotell begynte å sette bort husøkonomavdelingene til eksterne firmaer. Husøkonomavdelingene utfører, alt etter hvilket hotell det er snakk om, renhold av rom, har oppgaver i kjøkkenet og servering, roomservice og så videre. ISS var et av de selskapene som fikk slike kontrakter. Til nå er det 16 hoteller med tariffavtale som har satt ut renholdet til en renholdsbedrift.
Renholderne har vært en viktig medlemsgruppe for Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet som i 2007 ble en del av Fellesforbundet.
Norsk Arbeidsmandsforbund har avtaleretten for renholderne ansatt i renholdsbedrifter, og forbundet mente dette måtte gjelde også når renholdet foregår på hoteller og overnattingsbedrifter. I november 2008 meldte Fellesforbundet saken inn for LOs organisasjonskomité og krevde en avklaring.
I en vurdering fra LOs juridiske avdeling heter det at «så lenge de aktuelle arbeidstakere har sitt ansettelsesforhold i en virksomhet som har som formål å drive med renhold, er det overenskomsten for renholdere som ‘passer best’ og det er Norsk Arbeidsmandsforbund som har organisasjons- og avtaleretten».
LOs organisasjonsutvalg fattet i august 2010 vedtak om at Norsk Arbeidsmandsforbund skulle ha avtaleretten. Nå har sekretariatet støttet dette vedtaket.
Måtte trekke avtale
Et ekstrapoeng har kommet til etter at Renholdsoverenskomsten ble allmenngjort. En allmenngjøring innebærer at alle som arbeider med renhold skal lønnes etter denne overenskomsten. I forkant av allmenngjøringsvedtaket hadde Fellesforbundet og Arbeidsmandsforbundet blitt enige om en avtale.
Denne avtalen ble senere veltet grunnet et vedtak i Tariffnemnda. NHO fikk nemnda med på et unntak på allmenngjøringsforskriften for renholdere som jobbet på hotell. Riksavtalen har en lavere minstesats enn Renholdsoverenskomsten.
Tariffnemnda
Tariffnemndas avgjørelse slo beina under avtalen mellom Arbeidsmandsforbundet og Fellesforbundet og det ble opp til LOs sekretariat å avgjøre tvisten.
Under avstemningen i sekretariatet fikk Fellesforbundet støtte fra Fagforbundets to representanter. Fagforbundet er oppe i tilsvarende situasjoner ved utskilling av kommunal virksomheter og frykter konsekvensene av LOs vedtak.
Viktig avklaring
Denne saken har versert i LO-systemet i fire år nå. Det var viktig for alle parter å bli ferdig med saken innad i LO.
– Saken berører flere rettslige spørsmål, både relatert til forskriften til allmenngjøringen av Renholdsoverenskomsten og spørsmålet om overenskomstens ufravikelighet, i og med at for eksempel ISS nå opererer med både Riksavtalen og Renholdsoverenskomsten innenfor samme område. For å komme videre med disse spørsmålene var det nødvendig med en avklaring internt i LO, sier Skattkjær.sier Skattkjær.
For øvrig har NHO, NHO Service og NHO Reiseliv i et brev til Arbeidstilsynet sagt seg enige med Fellesforbundet; altså at hotellarbeid skiller seg fra annet renhold og dermed hører til under Riksavtalen.