FO-leder Mimmi Kvisvik er sterkt uenig med Heidi Nordbye Lund, Elin Ørjasæter og Gro Møllerstad, som i Dagsavisen i dag oppfordrer kvinner til å tenke mer som menn når de velger yrke
Nina Hanssen
Forbannet på vegne av FO-medlemmene
Forbundsleder Mimmi Kvisvik i FO reagerer kraftig på at kvinner i lederstillinger i dagens Dagavisen sier at kvinner langt på vei har seg selv å takke for at de ikke får nyte godt av bonuser og høye personlige tillegg.
nina.hanssen@lomedia.no
– Folk som uttaler seg slik, kan aldri har vært nært innpå folk som har det vanskelig, sier forbundslederen som organiserer barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere.
Mimmi Kvisvik er glad for at tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla i går var ute i media og sa at bonuser, personlige tillegg og presset for mer lokal lønnsfastsettelse er kvinnefiendtlig og hindrer likelønn.
Ekstra glad er Kvisvik for at Valla får støtte fra LO-økonom Stein Reegård.
– Reegårds analyser har høy troverdighet, så jeg ble kjempeglad da jeg så at han bekreftet dette i går, sier hun. Men fikk nærmest kaffen i vrangstrupen i morges, da hun leste intervjuet med stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H), Gro Møllerstad, daglig leder i selskapet Hodejegerne AS og Elin Ørjasæter i dag. De oppfordrer kvinner til å oppføre seg mer som menn når de velger yrke.
(dagsavisen.no:) Mener kvinner må gjøre som menn
Nordby Lunde uttaler at debatten om likelønn begynner i feil ende. Hun mener at man allerede som 15-åring kan velge om man vil bli høytlønnet ingeniør eller lavtlønnet sykepleier.
Dette får Kvisvik til å se rødt.
Likelønn NÅ!
– Jeg mener likelønn henger nøye sammen med hva slags velferdssamfunn vi ønsker. Mine medlemmer har tre årig høgskole-/universitetsutdanning og jobber med de mest utsatte gruppene og tjener likevel langt under en gjennomsnittslønn i industrien. Hvis disse valgte å bli ingeniør, hvem, skulle da ta seg av de som trenger hjelp? Folk som uttaler seg sånn, har kanskje en drøm om saligheten og ser kanskje for seg et annerledes samfunn der folk må kjøpe seg ulike tjenester hvis de blir rammet. Et slikt samfunn ønsker ikke jeg meg. Jeg blir ganske forbanna, sier Kvisvik.
Gi velferdsstatens fotsoldater likelønn NÅ, sier hun og deler ut en fersk brosjyre som FO står bak. Hun mener det er grunn til å være bekymret.
– De siste tallene fra TBU viser at forskjellene øker. Det går i feil retning. Det har det gjort en stund. Vi er nå på 2002-nivå. Kvinnelige helse og sosialarbeidere i kommunal sektor tjener i snitt 225.000 kroner mindre enn mannlige industrifunksjonærer i privat sektor. Å jobbe med de aller svakeste i samfunnet blir ikke verdsatt, sier hun.
– Nå må vi være villige til å ta grep.
Kvisvik er oppgitt over at typiske kvinnejobber verdsettes mindre enn typiske mannsjobber. I likhet med Valla, frykter hun at trenden over tid kan forsterke eksisterende lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i visse grupper.
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim