Klart for uravstemning i statsoppgjøret
Nå skal medlemmene godkjenne eller forkaste resultatet av meklingen i staten. LO Stat skal svare Riksmekleren fredag 20. juni kl. 12.
LAV PROSENT: I 2012 var det nesten 41.000 stemmeberettigede. Av disse deltok 35,8 prosent.
Erlend Angelo
Saken oppsummert
oystein.braathen@lomedia.no
Når partene i et oppgjør blir enige om forslag til ny tariffavtale, skal medlemmene som berøres stemme over forslaget. Sier flertallet ja, blir avtalen gjeldende. Ved et nei-flertall forkastes resultatet og det blir streik.
Les også: Løsning ni timer på overtid i staten
Lovregulert
Alle LO-forbundene som har medlemmer blant de statsansatte må samordne sine krav gjennom LO Stat, som har forhandlingsretten. Dette reguleres av tjenestetvistloven.
På samme måte må de samordne avgjørelsen om et meklingsforslag skal anbefales eller avvises. Nei-flertall i et forbund kan bli oppveid av ja-flertall i andre forbund. Når uravstemningen er gjennomført, leverer LO Stat et samlet resultat til Riksmekleren.
Mange muligheter
Stemmegivningen kan skje skriftlig med stemmeseddel, elektronisk og via sms. Mulighetene varierer forbundene imellom. Alle gir informasjon til medlemmene når det nærmer seg avstemningen og hvilke frister som gjelder.
LO Stat skal til Riksmekleren fredag 20. juni kl. 12 for å fortelle hva resultatet ble. Først etter det er tallene offentlige.
Oppslutningen
I uravstemningen i 2012 deltok 35,8 prosent, på desimalen det samme som i 2010. For to år siden svarte over 90 prosent ja. LO Stats leder Tone Rønoldtangen var fornøyd med ja-prosenten, men bekymret over at så få stemte.
– Det er beklagelig at ikke flere deltar i en uravstemning, sa Tone Rønoldtangen i 2012.
SAMLESIDE:


Nå: 0 stillingsannonser
Flere saker
SAMLESIDE: