Hotell- og restaurantstreiken:
– Stor streikevilje for høyere lønn
Fra tidlig søndag morgen var streikevaktene på plass foran hotellene i Oslo. Og de fleste forteller om vennlighet og forståelse fra gjester og forbipasserende.
INNLEID: En hele delegasjon fra LOs ungdomskonferanse på Sørmarka hadde tatt turen til Oslo for å støtte de streikende. her er noen av dem streikevakt sammen med de ansatte på Hotell Bastion. – Vi må jo stille opp for kameratene våre, når de streiker for helt grunnleggende rettigheter, sier Fellesforbundets ungdomssekretær Joakim Gebhardt (nummer fire fra høyre)
Håvard Sæbø
– Stemningen er stort sett vennlig. Noen stiller spørsmål om hvorfor vi streiker, og aksepterer forklaringen. Noen gir oss et klapp på skulderen, forteller Henning Jäger utenfor Hotell Bristol, der han er hovedtillitsvalgt.
3.351 medlemmer i 356 NHO-bedrifter i Buskerud, Hordaland, Nordland, Oslo, Sør-Trøndelag og Vestfold blir tatt ut i streik. Det samme gjelder for 99 medlemmer ved sju bedrifter i Buskerud, Oslo, Sør-Trøndelag og Hordaland. Både hoteller, kantiner og restauranter rammes.
De viktigste kravet forbundet ikke fikk gjennomslag for, var å få reelle lokale lønnsforhandlinger innen bransjen. Dette har vært et krav i flere oppgjør.
Lavlønt
Hotell- og restaurantansatte er blant de lavest lønte yrkesgruppene i landet, noe leder i Fellesforbundets avdeling 10, Tore Skjelstadaune, illustrerte slik på et informasjonsmøte for tillitsvalgte søndag:
– Streikebidraget er på 3380 kroner uka, skattefritt. De som har begynnerlønn på tariffavtalen, tjener 24.000 kroner i måneden. Med normal skattetrekk tilsvarer det rundt 3700 kroner i uka netto, altså nesten det samme, sa Skjelstadaune.
– Så da kan man jo spørre: Er det streikebidraget som er høyt, eller lønna som er lav? Og jeg minner om at vi i Fellesforbundet har relativt lave streikebidrag.
Første streik for forbundsleder Eggum
Fellesforbundets leder Jørn Eggum krever at NHO gir etter for kravet om lokale lønnsforhandlinger.
Han viser til at alle andre bransjeforeninger i NHO for lengst har akseptert rett til lokale forhandlinger. Dette er forbundets hovedkrav i år som for to år siden, og er noe de mener motparten absolutt burde kunne akseptert, mener han.
Fellesforbundets krav
I tillegg til retten til lokale lønnsforhandlinger krevde Fellesforbundet at Riksavtalen, som gjelder for hoteller, restauranter og kantiner, skal allmenngjøres. Det vil si at minstelønna i tariffavtalen skal legges som et lønnsgulv i hele bransjen, også i bedrifter uten tariffavtale.
NHO vil ikke gi lokale forhandlinger
NHO service ville ikke innfri kravet om lokale lønnsforhandlinger. Og pengekravet var uakseptabelt for arbeidsgiverne. Dermed er konflikt et faktum.
– Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav, sa NHO Reiselivs forhandlingsleder, Jostein Hansen.
Hele forbundet bak
Årets streik er den første innen bransjen siden det tidligere Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet gikk inn i Fellesforbundet i 2007. Og forbundet understreker at dette ikke er en streik for hotell- og restaurantarbeiderne alene.
– Dette er hele forbundets streik, sa leder for distriktskontoret i Oslo og Akershus, Steinar Karlsen, på informasjonsmøtet - og fikk følge av forbundssekretær Kine Asper:
– Dere har hele organisasjonen i ryggen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.