Riksmekler Nils Dalseide møtte pressen i kveld.
Håvard Sæbø
Bevegelse - men fortsatt avstand i frontfaget
Streikefaren er stor så lenge det er avstand mellom partene. Særlig mer enn dette sier ikke riksmekleren knappe fem timer før meklingsfristen går ut.
harald.henmo@lomedia.no
anne.siri.rena@lomedia.no
Følg meklingsinnspurten gjennom vårt livestudio
Riksmekler Nils Dalseide påtar seg en vanskelig oppgave når han møter pressen og må holde tett om så godt som alt han vet. Da han møtte pressen litt før klokka 19.00 tirsdag kveld konstaterte han at partene har kommet nærmere på noen punkter, mens det fortsatt er betydelig avstand på andre.
– Streikefaren er stor fram til en løsning foreligger, sa Dalseide.
Her er lista over bedrifter som blir rammet av streik fra onsdag dersom meklingen mislykkes.
Om partene mot formodning forhandler seg fram til enighet før midnatt, vil det være en statistisk sjeldenhet.
God dialog
Ifølge riksmekleren er det ikke noe å utsette på stemningen mellom partene, som forhandler på Hotel Opera i Oslo sentrum.
– Dialogen er konstruktiv og god. Vi har jobbet jevnt i hele dag fram mot å finne en løsning, selv om mange vanskelige spørsmål skal behandles, sa Dalseide.
Riksmekleren mener det er svært viktig å lykkes med meklingen i de såkalte «frontfagsforhandlingene», som gjelder industrien. Forhandlingsresultatet herfra vil bli retningsgivende for resten av vårens tariffoppgjør.
Vanlig overtid
Fellesforbundet brøt forhandlingene 18. mars, og meklingen startet dagen etter. Dette var den såkalte frivillige meklingen, som gikk over i tvungen mekling sist fredag. Alt i henhold til fristene som er lagt på forhånd.
Aller siste frist er kl. 24.00 natt til onsdag, men det er vanlig at meklingen foregår på overtid. I hovedoppgjøret i 2012 (det er bare hovedoppgjør hvert annet år) ble partene enige klokken 11.30 dagen derpå.
To år tidligere kom man til enighet en halvtime tidligere – altså elleve timer på overtid.
Kommer ikke partene til enighet, blir det konflikt fra onsdag. Fellesforbundet har meldt «plassfratredelse», altså mulig streik, for 9358 medlemmer i 102 bedrifter.
Pensjon
Det mest omtalte punktet i årets oppgjør er Fellesforbundets krav, medbrakt fra LO, om at arbeidstakerne skal ha medbestemmelse over pensjonskassene i bedriftene. Det ble kategorisk avvist av Norsk Industri og NHO allerede før kravet ble overlevert.
– Vi står på et prinsipielt standpunkt om at pensjon ikke skal være en del av oppgjøret, sa administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen, og fulgte opp med at Norsk Industri var villige til å ta en konflikt på den prinsipielle linjen.
Fellesforbundets leder Arve Bakke satte, riktignok «med et smil», sin stilling inn på spørsmålet i et intervju med Klassekampen i januar. Dersom Fellesforbundet ikke klarte å levere på pensjonsspørsmålet, ville forbundet stå «uten leder», sa han.
Men med et smil, altså
Lier Hansen og Bakke er forhandlingsledere for hver sin delegasjon under lønnsoppgjøret.
Alt er vanskelig
Partene har taushetsplikt under meklingen, og har dermed ikke kunnet si noe offentlig siden bruddet 18. mars. Den gangen var begge parter tydelig på at de ikke hadde kommet noen vei på egenhånd.
– Det har ikke vært framdrift på noen spørsmål. Alle kravene fra Fellesforbundet er like vanskelige for oss, sa Lier Hansen.
Blant Fellesforbundets krav er blant annet at forbundets medlemmer offshore skal jobbe en turnusordning med 14 dager på og 28 dager av – uten lønnstrekk.
Norsk Industri leverte motkrav om at en slik ordning skal gi lavere lønn, da den har et mindre antall arbeidstimer i året enn snittet.
Lønn og arbeidstid
Fellesforbundet leverte ikke noe spesifisert lønnskrav ved forhandlingsstart, annet enn at det kreves et «generelt lønnstillegg», og at kravene ville bli spesifisert i løpet av forhandlingene.
Lier Hansen har sagt flere ganger på forhånd at han vil «se to-tallet» - altså en lønnsvekst på under tre prosent.
I tillegg har Norsk Industri levert krav om å utvide normalarbeidsdagen til å gjelde mellom kl. 06.00 og 21.00. Det avviste Bakke kategorisk ved forhandlingsbruddet 18. mars.
– Norsk Industri har noen krav som vi aldri vil kunne akseptere. Det gjelder blant annet kravet om å utvide normalarbeidsdagen og kravene deres knyttet til likebehandlingsprinsippet, sa han.
Norsk Industri ønsker at det skal kunne gis unntak fra reglene om likebehandling av fast ansatte og innleide arbeidere dersom de innleide kommer fra et bemanningsbyrå med tariffavtale.
– Arbeidsgiverne leter etter muligheter for å kunne leie inn arbeidskraft billigere, sa Arve Bakke.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret må etterbetale 424 ansatte: Noen får opp mot 250.000 kroner
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB