Lønnsoppgjøret 2020:
Blir det håndhilsing? I dag overleveres kravene i lønnsoppgjøret
Det ikoniske håndtrykket ved forhandlingsstart er i fare
Ved oppstart av tarifforhandlingene i 2016 var det tid for et håndtrykk, men hvordan skal leder i Fellesforbundet Jørn Eggum (til venstre) og direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen hilse i år? Svaret får vi i dag klokka 13 når årets tarifforhandlinger starter.
Håvard Sæbø
torgny@lomedia.no
I dag klokka 13.00 møtes Fellesforbundet og Norsk Industri, og det er starten på årets tariffoppgjøret. Tradisjonelt strekker forhandlingslederne seg over bordet og gir hverandre et overdrevet langt håndtrykk samtidig som de overleverer kravene. Dette håndtrykket er symbolet på den norske modellen, her løser vi tingene ved forhandlingsbordet i minnelighet.
Albubevegelser
I år er det direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen og leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, som er forhandlingsledere, slik de var sist det var forbundsvise oppgjør, 2016.
p
Men hvordan blir det i år? Koronaviruset gjør at håndtrykk og klemming er ute. Nå skal en hilse med albubevegelser eller med føttene.
Hvordan en skal hilse kommer til å bli det minste problemet partene vil møte ved forhandlingsbordet. Langt vanskeligere blir det å håndtere den økonomiske krisa som følger i korona-virusets fotspor. Dagen i dag er avslutningen på en nesten ett års lang prosess både i Fellesforbundet og Norsk Industri. De siste dagene har mange av de økonomiske forutsetningene blitt endret. Arbeidsgiversiden vil legge mest mulig vekt på de økonomiske problemene, mens fagbevegelsen vil mene at problemene er forbigående.
Korona-karantene
Men hvordan blir det hvis koronaviruset slår til i delegasjonene? Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har humoristisk foreslått at begge delegasjonene innvilges korona-karantene til en avtale er i havn.
p
På gårsdagens pressemøte uttalte direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen at hvis Jørn Eggum ble syk måtte forhandlingene avlyses og avtalen prolongeres, altså videreføres uten endringer.
Partene har frist på seg fram til 31. mars å bli enige.