Mette Nord (th), forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes og Ragnhild Lied fra Unio ble til slutt enige om et anbefalt resultat.
Sidsel Hjelme
Enighet i kommuneoppgjøret
Både LO, Unio, YS og Akademikerne har godtatt meklerens skisse til løsning på lønnsoppgjøret i kommunene.
sidsel.hjelme@fagforbundet.no
per.flakstad@fagforbundet.no
Klokka halv ni i morges kunne mekler Reidun Wallevik og partene i KS-oppgjøret møte pressen og fortelle at de hadde kommet fram til et anbefalt meklingsforslag i lønnsoppgjøret for de ansatte i kommuner tilsluttet KS (dvs alle unntatt Oslo).
Skjlnt, helt enstemmig var ikke anbefaling av forslaget. Både de to LO-forbundene Musikernes fellesorganisasjon og Skolenes landsforbund og det Akademikerne-tilsluttede Norsk Lektorlag nektet å anbefale forslaget. For alle tre var det misnøye med den nye arbeidstidsavtalen til lærerne som var utslagsgivende. Alle forbundene vurderer nå hva de skal gjøre videre. Resultatet kan bli skolestreik om to uker
Les også: Skolestreik om to uker?
Samme ramme som frontfaget
Kommuneoppgjøret har den samme økonomiske rammen som ble oppnådd i industrien; 3,3 %. Men pengene skal være fordelt slik at lærerne får litt mer enn andre for å kompensere for mindrelønnsutvikling de siste årene. Det anbefalte meklingsforslaget inneholder også en spesiell klausul som skal sikre de kommuneansatte ekstra tillegg neste år dersom det viser seg at industrien oppnår mer enn 3,3 % lønnsveksti år når også de lokale forhandlingene er unnagjort.
Det skal også være enighet om ny arbeidstidsavtale for lærerne. Den innebærer at lærerne skal undervise det samme antall timer som i dag og at et lærerårsverk fortsatt skal være på 1687,5 timer. Det skal forhandles lokalt om arbeidsårets lengde, med utgangspunkt i elevenes skoleår.
– Jeg skulle gjerne sett at vi hadde fått en høyere ramme og en bedre fordeling, men samlet sett over to år er det et akseptabelt resultat, sier Ragnhild Lied, leder for Utdanningsforbundet og forhandlingsleder for Unio i kommuneoppgjøret.
Også Fagforbundets Mette Nord er rimelig fornøyd med resultatet:
– Resultatet sikrer alle en reallønnsutvikling, og gir også lavlønte kvinner en god uttelling, sier hun til Fagbladet.no.
Mette Nord framhever også at Fagforbundet har fått innfridd et krav om kompetanseutvikling som vil være spesielt gunstig for fagarbeidere.
Alle tillegg som tidligere er gitt i lokale forhandlinger "flyter oppå" og kommer i tillegg til den nye lønna fra 1. mai. Den blir med andre ord ikke spist opp av sentrale tillegg.
Ved årsskiftet trådte en regel i kraft som sikrer deltidsansatte rett til den stillingen de faktisk har jobbet de siste 12 månedene. Nå har denne retten blitt tariffestet.
– Vi er veldig glad for å få dette inn i avtalen, kommenterer Nord.
Oslo mekler
Meklingen i lønnsoppgjøret for de ansatte i Oslo kommune starter opp igjen klokka 10 i formiddag.
Skissen måtte revideres
En halv time etter midnatt la mekler Reidun Wallevik fram en skisse til løsning på lønnsoppgjøret for de ansatte i de KS-organiserte kommunene og fylkene (alle unntatt Oslo). Denne skissen brukte arbeidstakerorganisasjonene det meste av natta på vurdere.
Litt før klokka seks i morges meldte Fagbladets reporter at det var uklarheter i skissen som gjorde at partene trengte å gå en ny runde før de ga sine svar. Det samme meldte etter hvert flere medier. Uklarhetene gjaldt både ordlyden i forslaget fra mekleren og beløpene.
Litt før klokka sju meldte NRK at mekleren hadde lagt fram en revidert skisse som partene vurderte, og en times tid senere var det klart at alle hadde svart at de kunne anbefale skissen..
Resultatene:
Generelt tillegg på 2,15 prosent, minimum 8500 kroner fra 1. mai.
Minstelønnssatsene heves fra samme dato.
Alle tillegg som tidligere er gitt i lokale forhandlinger kommer i tillegg til den nye lønna fra 1. mai.
Det innføres et nytt lønnssystem fra 1. mai neste år som viderefører at ingen lokale tillegg spises opp av senere sentrale endringer av lønna i den sentrale avtalen.
Det er satt av 1 prosent til lokale forhandlinger, med en føring om at ledere skal prioriteres.
Nye bestemmelser som sikrer at ansatte som skades på fritida av pasienter, elever, klienter en yrkesskadeerstatning.
Bestemmelser som gir ansatte med AFP beregnet etter tjenestepensjonsordningen rett til å arbeide så mye de vil på en pensjonistlønn på 180 kroner i timen.
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie
Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning
Nytt om navn:
KAMPKLAR: Bussjåfør Joakim Hagen er klar til kamp for ungdommen i det nye vervet som Ungdomssekretær i Fellesforbundet.
Håvard Sæbø