Fem spørsmål og svar om pensjon for ansatte i kriminalomsorgen
Mange lurer på hvordan årets tariffoppgjør påvirker deres pensjonsutbetaling. LOs pensjonsekspert Dag Westhrin gir deg svarene.
POSITIVT RESULTAT: Fengselsbetjenter født etter 1963 kom godt ut av årets tariffoppgjør. Nå får de pensjonsopptjening av hele lønna.
Sverre Chr. Jarild
katharina@lomedia.no
1. Hvordan blir ansatte i kriminalomsorgen påvirket av det som ble avtalt om pensjonsgivende tillegg?
For de som har pensjonsgivende tillegg i dag og som er født i 1963 og senere, blir alle tillegg utover 66.000 kroner nå pensjonsgivende.
Et eksempel: Om du jobber 100 prosent og har en årslønn på 449.400 kroner – en relativt vanlig lønn i kriminalomsorgen – og har tillegg på 80.000 kroner, får du pensjon av all lønn.
Før 1. mai i år ville bare 515.400 vært pensjonsgivende inntekt, men etter oppgjøret vil 529.400 kroner være pensjonsgivende.
p
I den nye påslagspensjonen får den ansatte en pensjonsbeholdning som utgjør 5,7 prosent av årslønna.
Til høsten skal partene i arbeidslivet i offentlig sektor forhandle om vilkårene for særalderspensjon. De skal bli enige innen 1. november 2019.
2. Hvem gjelder det for, og hvem gjelder det ikke for?
Ordningen gjelder alle som tjener opp pensjon i den nye påslagsordningen, det vil si født i 1963 og seinere. Opptjening i den nye ordningen gjelder fra og med 1. januar 2020.
For personer som er født i 1962 og tidligere, er det sluttlønna som avgjør nivået. De får 66 prosent av sluttlønn i pensjon, om vedkommende har vært medlem av offentlig pensjonsordning i 30 år i en 100 prosent stilling.
ph
Ansatte med særaldersgrense får 66 prosent av sluttlønna fram til de blir 67 år. Deretter blir pensjonen levealdersjustert og samordnet med folketrygden, sannsynligvis noe lavere enn 66 prosent.
Er du født i 1962, vil du ende på et sted mellom 60 og 62 prosent ved full opptjening.
3. Hva skjer videre med pensjonsopptjening på tilleggene?
De samles i en pensjonsbeholdning.
4. Må medlemmene gjøre noe?
I utgangspunktet skal dette gå automatisk. Men det vil alltid være fornuftig å følge med på opptjeningen. Dette vil du etter hvert kunne gjøre på nettsidene til Nav og Statens pensjonskasse (SPK). Søk heller informasjon hos SPK enn i dagsavisene.
5. Hvordan vil dette påvirke pensjonene til medlemmene?
Den nye pensjonsordningen i offentlig sektor er innrettet slik at jo flere år du har med opptjening, jo større blir pensjonsbeholdningen. På sikt vil ordningen gi noe høyere samlet pensjonsbeholdning.