JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Konflikten mellom Handel og Kontor og Expert:

Flere Expert-butikker kan bli tatt ut i streik neste uke

Mandag møter Expert LO-forbundet Handel og Kontor til mekling om tariffavtaler ved butikkene. Hvis de ikke blir enige, blir det streik om ei uke.

Martin Guttormsen Slørdal

lene.svenning@lomedia.no

De ansatte i Expert-butikkene står fast på kravet om tariffavtale på 23 butikker, men ledelsen vil bare innfri kravet på enkelte butikker.

Nå øker Handel og Kontor (HK) presset på Expert. Mandag møtes kjeden og fagforbundet til mekling.

Handel og Kontor har et klart krav: Tariffavtale på alle 23 butikker Expert-kjeden selv eier. Hvis ikke Expert innfrir kravet, vil LO-forbundet ta ut sine medlemmer i streik på de butikkene der Expert ikke vil gi avtale.

• Les også: Expert-ansatte strømmer til LO

Hard konflikt

Dette er bakgrunnen for saken: Elektronikkjeden Expert har nektet å videreføre tariffavtalene for sine 23 egeneide butikker etter at de meldte seg ut av arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Torsdag fikk imidlertid LO-forbundet bekreftet at Expert sier ja til å signere tariffavtalene for omlag halvparten av disse butikkene. Det er fordi et flertall av de ansatte i de aktuelle butikkene skal ha stemt ja til fortsatt å ha tariffavtale framfor bedriftens egen bonusavtale – en avstemning som HK forøvrig har vært sterkt kritisk til.

HKs krav om tariffavtale på de øvrige butikkene blir imidlertid gjenstand for mekling hos kretsmekleren på mandag.

Les også: Massiv støtte til de HK-organiserte i Expert

Klare for streik

Handel og Kontors nestleder Bjørn Mietinen håper Expert vil undertegne tariffavtalene for de aktuelle butikkene under meklingen. Ellers blir det streik.

– I de fleste tilfeller pleier det å gå bra. Hvis ikke må vi gjennomføre normal prosedyre og gå til konflikt. Slik er arbeidslivets spilleregler, sier han til HK-Nytt.

Streiken kan iverksettes tidligst fredag i neste uke, etter arbeidstvistloven.

• Les også: Slik unngår du AFP-smellen

Expert håper å unngå streik

Morten Hovland, personalleder i Expert, håper at streik kan unngås.

– Vi ønsker ingen streik, det håper jeg ikke at det blir. Det er vårt utgangspunkt når vi går inn i meklingsmøtet, og det samme utgangspunktet regner jeg med at Handel og Kontor også har, sier han til HK-Nytt.

Hovland vil ikke svare ja eller nei på spørsmålet om han kommer til å skrive under på tariffavtalene under meklingen på mandag.

– Vi er opptatt av det lokale demokratiet. De ansatte har selv valgt om de vil ha tariffavtale eller ikke gjennom avstemninger på butikkene. Det synes vi er den mest korrekte måten å gjøre det på. HK kan ikke overprøve medlemmene sine, sier Hovland.

• Les også: Sjekk lønna i over 100 bransjer

• Les også: Pensjonistene er forbannet og føler seg lurt

Warning
Annonse
Annonse