JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fellesforbundets leder Arve Bakke leder frontfagforhandlingene.

Fellesforbundets leder Arve Bakke leder frontfagforhandlingene.

Ole Palmstrøm

Frontfagoppgjøret fra A til Å
07.03.2014
12:00
07.03.2014 13:06

eline@lomedia.no

Allmenngjøring har i mange år vært en het potet i tariffoppgjørene. Fellesforbundet ønsker seg en enklere ordning, der det strenge kravet til at det dokumenteres sosial dumping lempes på. Også i år står allmenngjøring høyt oppe på blokka når oppgjøret starter. Målet er at Fellesforbundet og Norsk Industri sammen kan gå til myndighetene og be om en enklere ordning.

Boikott og blokade er aksjoner for å å hindre arbeidstakere i å komme inn på bedriften og/eller at varer blir levert til og fra bedriften under tariffstrider. Det har vært eksempler på at man har forsøkt å stoppe varelevering til streikerammede hoteller og restauranter som de streikende mener drives videre ved hjelp av streikebrytere. Norge har en svært streng boikottlov.

Clas Haarek Delp kommer til å lede forhandlingene på Riksavtalen, tariffavtalen for hotell og restaurant-ansatte. Delp er forbundssekretær med ansvar for dette tariffområdet. I Fellesforbundets ledelse sitter det sju personer, alle med ansvar for tarifforhandlinger på sine områder.

Delegasjoner til tariffforhandlingene utpekes av forbundsstyret i Fellesforbundet. Det er viktig at mange av de som forhandler, faktisk selv går på den overenskomsten det forhandles om. Store deler av forhandlingsdelegasjonene velges ut fra bransje/tariffrådene som ble vedtatt på Landsmøtet i 2011. Det er 12 slike råd i forbundet.

Etterslep er når en gruppe ikke har fått lokale lønnstillegg, eller mindre lokale tillegg enn snittet. Da er det vanlig å kreve at etterslepet kompenseres i et særskilt tillegg.
Frontfag er de som forhandler først i et forbundsvist oppgjør. Det varierer hvilke tariffavtaler som utgjør frontfaget, men Industri-overenskomsten (tidligere het den Verkstedoverenskomsten) er obligatorisk. Det sentrale er at frontfagene skal være de områdene som er utsatt for internasjonal konkurranse.

Glidning er de lønnstilleggene som ikke forhandles sentralt. Lokale tillegg, personlige tillegg og ansiennitetstillegg utgjør lønnsglidning.

Hovedoppgjør er betegnelsen på lønnsoppgjør der tariffavtalen sies opp og det forhandles om både lønnstillegg og andre bestemmelser i avtalen. Det er hovedoppgjør annethvert år, i årene mellom er det vanligvis kun justering av lønningene. Årets oppgjør er et hovedoppgjør.

Industrioverenskomsten er den største overenskomsten i Fellesforbundet, og kjernen i frontfagsforhandlingene. Det er Fellesforbundets Arve Bakke som leder delegasjonen som møter Norsk Industris Stein Lier-Hansen og hans følge.

Ja eller nei? Det er spørsmålet du må ta stilling til når forhandlerne har gjort sitt og resultatet sendes ut til uravstemning i bedriftene. Er deltakelsen lav, må sekretariatet i LO godkjenne resultatet.

Kjøpekraft er et mål på hvor mye du får for lønna dine. Stiger prisene med to prosent, må lønna øke med like mye for at du skal ha samme kjøpekraft. I år er kravet at du skal ha like god kjøpekraft som før, et mer moderat krav enn at kjøpekraften skal økes.

Lavlønnsgaranti er en bestemmelse i tariffavtalen som sikrer spesielle lavlønnstillegg til enkeltpersoner eller grupper som har lønn som ligger under et visst nivå (for eksempel 85 prosent av gjennomsnittet i bransjen eller 85 prosent av gjennomsnittet i industrien).

Mekling starter når partene ikke blir enige, eller før – dersom partene ber om det. Mekling skal pågå i minst ti dager, og det er ikke lov å gå til aksjoner i denne perioden. Dersom mekleren mener partene ikke står veldig langt fra hverandre, legges det fram en skisse eller et meklingsforslag. Denne kan så gå til uravstemning.

Nils Dalseide er den nye riksmekleren, etter at Kari Gjesteby gikk av i fjor. Riksmekleren het Riksmeklingsmannen fram til 2012. Det er et statlig embede, og arbeidsoppgaven er å mekle i interessetvister mellom partene i arbeidslivet. Den statlige meklingsordningen ble innført i Norge i 1915 da den første arbeidstvistloven ble vedtatt.

OTP, eller obligatorisk tjenestepensjon, ble innført i 2005. Alle arbeidsgivere er forpliktet til å etablere en tjenestepensjonsordning for sine ansatte. Nå ønsker de ansatte å være med på å bestemme over disse pensjonene, blant annet hvordan alle milliardene som er i ordningen, skal forvaltes. I dag ligger det innenfor bedriftenes styringsrett.

Politisk streik er ikke det samme som tariffstreik. En politisk streik kan gjennomføres når som helst, mens en tariffstreik er strengt knyttet opp til tariffoppgjøret. En politisk streik skal være kort, mens en tariffstreik ikke har noen definert grense (men vanligvis en økonomisk. Det er grenser for hvor store streikekasser forbundene har!).

Q&A? Flere svar på tariffoppgjørets stammespråk finner du i tariffleksikonet til frifagbevegelse.no.

Revisjon er det korrekte begrepet på oppgjøret. Tariffrevisjon altså, ikke lønnsoppgjør!

Streikevarsel, eller plassoppsigelse, er et formelt varsel om at konflikt kan bryte ut hvis mekling ikke lykkes. Den må leveres motparten og riksmekleren senest 14 dager før en konflikt kan settes i verk. Det er strenge regler for hvordan streik varsles og gjennomføres.

Tvungen voldgift (også kalt lønnsnemnd eller lønnslov) blir bruk av myndighetene for å stoppe arbeidskonflikter. Krever eget vedtak i Stortinget. Norge er tidligere kritisert for å bruke tvungen voldgift for raskt og for ofte.

Ulovlig streik er streiker som gjennomføres i strid med de begrensningene på streikeretten som finnes i arbeidstvistloven/tjenestetvistloven og i hovedavtalene. Vanligvis lokale streiker som starter mer eller mindre spontant i forbindelse med lokale lønnsforhandlinger. Også kalt «ville streiker».

Varighet av de nye tariffavtalene er vanligvis to år.

www.fellesforbundet.no og www.lo.no er gode adresser for å følge med på lønnsoppgjøret. Magasinet vil følge tariffoppgjøret på frifagbevegelse.no.

X står for ukjent – hvilke kort har forhandlerne å dra opp i innspurten for å komme til en enighet denne gangen? I årets oppgjør er det knyttet spenning til pensjonsforhandlingene, der arbeidsgiver har vært steil på at dette ikke engang skal bli et tema.

Ytelser utenom lønn og arbeidstid kan også være tema i forhandlingene. Eksempler på slike ytelser er fri telefon og brilletillegg.

Zzzzz. For forhandlerne blir det lite søvn i innspurten. Det er ikke uvanlig at de sitter i intens innspurt hele natten og helt fram til utpå formiddagen før det kommer til en avklaring. Og som forhandlerne sier: «Ingenting er på plass før alt er på plass».

Ærlighet eller spill for galleriet? En ting er sikkert, partene holder kortene tett til brystet underveis i forhandlingene. I forkant er det vanligvis en mer uforsonlig stemning enn når forhandlingene reelt kommer i gang.

Økonomisk ramme for oppgjøret, er den totale kostnaden for alt som kommer med i de nyforhandlede tariffavtalene. Generelt tillegg, lokale tillegg, pensjoner, sosiale reformer, arbeidstid – alt dette koster penger, og utgjør til sammen den økonomiske rammen.

Årslønnsveksten din beregnes ut fra tariffbestemt lønnstillegg, lønnsglidning og lønnsoverheng. Overhenget er den delen av årslønnsveksten som først vises året etter at tariffavtalen ble revidert. Alt kommer ikke med i den samlede veksten det første året, fordi tillegg sjelden gis fra 1. januar.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.03.2014
12:00
07.03.2014 13:06Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Martin Guttormsen Slørdal

Stadig større SV-motstand i Senterpartiet

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Helge Rønning Birkelund

240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Helge Rønning Birkelund

Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Anita Arntzen

Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene

Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.

Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.

Martin Guttormsen Slørdal

Rødt vil sprenge sperregrensa

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

Øyvind Sætre

Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.

Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.

Ole Palmstrøm

Over fire milliarder i skjulte formuer meldt til Skatteetaten


Flere saker