SKAL SNART FORHANDLE: HK-leder Trine Lise Sundnes og Virkes forhandlingsdirektør Pål Skarsbak møtes til tarifforhandlinger 7. april.
Martin Guttormsen Slørdal
HK vil gjøre søndagsarbeid dyrere
Forbundsleder Trine Lise Sundnes vil bruke tariffoppgjøret til å stoppe søndagsåpne butikker.
Under et debattmøte i Polyteknisk forening torsdag ettermiddag gjorde statssekretær Kristian Dahlberg Hauge (Frp) det klart at regjeringen vil gjøre alvor av å oppheve det generelle forbudet mot at butikkene holder åpent på søndager.
– Brustad-bua er en underlig politisk konstruksjon, det er liksom greit å handle på søndager bare det er trangt nok i butikken, sa han.
Statssekretæren forsikret imidertid at partene i arbeidslivet vil bli tatt med på råd når arbeidstidsreglene om søndagsarbeid nå skal endres.
Ikke diskutert med partene
Men det løftet var ikke nok for partene.
– I alle andre sektorer snakker myndighetene med partene før det gjøres endringer i rammebetingelsene. Her har de ikke snakka med noen - og varehandelen er den største næringa i Norge etter olje og gass. Regjeringa har ikke sett på konsekvensene, sa HK-lederTrine Lise Sundnes
Også Pål Skarsbak, forhandlingsdirektør i arbeidsgiverforeningen Virke, vil ha et ord med i laget.
– HK og Virke, og Coop, har gjort felles sak for å få til en kunnskapsbasert beslutning i dette spørsmålet. Våre medlemmers bekymring er at søndagsåpne butikker vil føre til et høyere kostnadsnivå, og en flytting av omsetningen. Konsekvensene vil bli store, spesielt i grisgrendte strøk. Det er bare å gå til Danmark for å se hvordan det har gått der, sa han.
Men:
– I det øyeblikket det reguleres, blir det søndagsåpne butikker rund baut, sa Skarsbak.
Større tillegg på søndager
HK-lederen tar med seg spørsmålet om søndagsåpne butikker inn i tariffoppgjøret.
– Vi må sørge for å ramme inn normalarbeidsdagen, og gjøre det dyrere å jobbe på søndager. Her må vi få på plass forbedringer i avtaleverket, sier hun til HK-Nytt.
Det synes Virkes forhandlingsdirektør lite om.
– Vi har en felles sak i spørsmålet om regulering av åpningstidene, men vi må ha økonomisk muligheter til å holde åpent. Å blokkere søndagsåpne butikker ved å gjøre det dyrere er ikke i vår interesse. Ytterligere kostander vil forsterke konsekvensene av søndagsåpne butikker, sier Pål Skarsbak.
Uenig om pensjon
Større søndagstillegg er langt fra det eneste kravet HK vil stille når de møter Virke til tarifforhandlinger 7. april. Økt lønn og pensjon inn i tariffavtalene står øverst på lista.
– Pensjon er ekstra viktig. Da obligatorisk tjenestepensjon ble innført i 2006 ble innskuddsnivået holdt lavt, på to prosent av lønna. Tanken var at det skulle økes etterhvert, men de fleste av våre medlemmer har blitt liggende på dette nivået, sa Sundnes.
Hun pekte også på at kjønnsforskjellene i pensjonsordningene kan utjevnes ved å opprette felles pensjonskasser i privat sektor, etter modell fra offentlig sektor.
Virkes representant ga ikke ved dørene.
– NHO har sagt at de vil se to-tallet. Det vil vi også. Våre medlemmer jobber under små marginer. Pensjonskravet liker vi heller ikke. Det må være forståelse for at den økonomiske situasjoenen er ulik, og tradisjonen med at bedriftene har styringsrett med pensjonene må videreføres. Det er ikke enkelt å håndtere pensjon i tariffavtalene, det har vi erfaring med fra andre tariffområder. Reformer må komme lovveien, sa Skarsbak.
Han understreket at det skal beskjedne lønnstillegg til for å opprettholde reallønna.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie