- Jeg ser ikke bort ifra at vi fortsetter etter fristen,var riksmekler Nils Dalseides melding kl 19.30 i kveld.
Håvard Sæbø
I natt skal det avgjøres
En time før meklingsfristen utløper er det ikke lagt fram noen forslag til løsninger verken i statsoppgjøret eller i de to meklingene i kommunesektoren. Kommer ikke partene til enighet i løpet av natta, fall kan 30.000 offentlig ansatte være i streik i morgen.
einar.fjellvik@lomedia.no
Til sammen omkring en halv million ansatte i staten, kommunene og fylkene er omfattet av meklingsarbeidet som nå pågår på Riksmeklerens kontor i Oslo sentrum.
Ampert i staten
Den mest oversiktlige av nattens meklinger er statsoppgjøret. Her sørger tjenestetvistloven for at det er hovedorganisasjonene som har forhandlingsretten. Det gjør at riksmekler Nils Dalseide bare har fire parter å forholde seg til på arbeidstakersiden; LO, Unio, YS og Akademikerne.
Les også: Sluttspurt i offenltig sektor
Til gjengjeld er det her stemningen mellom partene har vært mest amper i de innledende rundene. Misstemningen er særlig knyttet til hvor mye av pengene som skal deles ut i de sentrale forhandlingene og hvor mye som skal fordeles etter lokale forhandlinger.
Allerede da forhandlingene ble brutt sa LO Stats Tone Rønoldtangen at hun mente å merke den politiske kloa til den nye regjeringen bak måten statens personaldirektør opptrådte på i forhandlingene:
– Det er helt tydelig at vi har fått en ny regjering. Det tilbudet vi har fått viser at regjeringen vil ha en annen lønnspolitikk, mente Rønoldtangen.
Hvis dette er en korrekt observasjon – og statens personaldirektør har klar instruks fra sin oppdragsgiver om å komme tilbake med et resultat som legger vesentlig større større vekt på lokale forhandlinger – kan det være mer enn nok til å utløse en konflikt med LO, Unio og YS.
Den fjerde hovedorganisasjonen, Akademikerne, har alltid ment at lønnsdannelsen bør skje lokalt, men på arbeidstakersiden er de alene om det synspunktet.
Komplekst kommuneoppgjør
Langt mer uoversiktlig er kommuneoppgjøret. For det første består det av to tariffområder: Oslo kommune er et eget tariffområde, mens alle de øvrige kommunene og fylkene er samlet i KS.
På arbeidstakersiden er flere titalls fagforbund involvert. Også her blir synspunktene samordnet gjennom de fire hovedorganisasjonene LO, Unio, YS og Akademikerne. Men i kommunesektoren er det åpning for at enkeltforbund kan bryte ut og kjøre sine sololøp dersom de mener at deres medlemmer ikke blir godt nok ivaretatt av fellesskapet. Bare det gjør samordningen innad i forhandlingsdelegasjonene til en krevende – og ikke minst tidkrevende – øvelse.
I tillegg har det tradisjonelt vært slik at de økonomiske rammene må komme plass gjennom statsoppgjøret før meklingene i kommunesektoren kan sluttføres.
Konstruktivt i KS-området
Det lille som har sivet ut fra meklingene tyder likevel på at det er i KS-oppgjøret partene har greid å få til den mest konstruktive dialogen. Allerede i forhandlingsfasen var det bevegelse i det betente spørsmålet om lærernes arbeidstid.
Skulle man i løpet av natta greie å komme fram til en akseptabel løsning på dette spørsmålet, er det først og fremst penger – og ikke minst fordelingen av dem – det handler om for resten.
Rammer og fordeling
Frontfaget ga en økonomisk ramme på 3,3 %.
Statsbudsjettet for i år inneholdt overføringer til kommunene der det var lagt inn en beregnet lønnsvekst på 3,5 %.
KS sitt problem er at mange kommuner med anstrengt økonomi har satt av bare 3 % til lønnsøkninger i sine budsjetter. Resten av pengene er disponert til andre gode formål.
På arbeidstakersiden har både Fagforbundet – og ganske særlig lærerne i Unio – gitt høylydt beskjed om at de i år forlanger kompensasjon for lønnsmessig etterslep i forhold til privat sektor. Høyest på banen gikk, som vanlig, Unio-leder Ander Folkestad. Før forhandlingene startet mente han man måtte se firetallet for å unngå konflikt.
Da forhandlingene ble brutt lå tilbudet fra KS på 3,1 % og kravene fra arbeidstakerne på 3,8 %.
Selv om man skulle greie å tøye den økonomiske rammen fra frontfaget noe – for eksempel til 3,5 % – gjenstår fordelingen. Helst bør det være penger nok til å gjøre lærerne noenlunde fornøyde – og deretter nok igjen til at ingen andre grupper blir så misfornøyde at de går til streik. Å finne den fordelingsnøkkelen blir antakelig mekler Reidun Walleviks store hodepine etter hvert som meklingsnatta går mot dag.
Siste nytt:
En time før meklingsfristen utløper er det ikke lagt fram noen forslag til løsninger verken i statsoppgjøret eller i de to meklingene i kommunesektoren.
Til NRK Dagsrevyen sa riksmekler Nils Dalseide klokka 23 i kveld at stemningen i statsoppgjøret er god og at man har «skapt bevegelse» i løpet av dagen, men at det fortsatt er flere spørsmål der det er avstand mellom partene.
Trolig vil meklingen for både stats- og kommuneansatte fortsette ut over natta.
Følg innspurten:
Siste nytt om meklingen i statsoppgjøret får du i Aktuell.no sitt livestudio
Siste nytt om meklingen for de kommuneansatte får du på facebook-siden til Fagbladet.
Les mer:
SAMLESIDE: Lønnsoppgøret i staten
SAMLESIDE: Lønnsoppgjøret i kommunesektoren
Her kan det bli streik:
Staten:
10.700 statsansatte kan være i streik fra mandag morgen hvis meklingen ikke fører fram.
KS-kommunene:
17.000 ansatte i kommuner og fylker kan være i streik fra mandag morgen hvis meklingen ikke fører fram.
Akademikerne har ikke varslet streik for sine medlemmer i kommunene.
Oslo kommunene:
2.200 ansatte i Oslo kommune kan være streik fra mandag morgen hvis meklingen ikke fører fram.
LO tar ut 1.627 medlemmer av Fagforbundet, 30 FO-medlemmer og 7 fra Skolkenes landsforbund i streik.
Akademikernes har ikke varslet streik i Oslo kommune.
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie