Likestilling
Her blir kvinnehelse tatt på alvor: – All ære til Tamara og Elisabeth
Aker Solutions Stord fikk pris for sitt arbeid for likestilling. Nå håper de tiltakene kan trekke flere kvinner til arbeidplassen.
FÅR HEDER: Kvinnenettverket på Aker Solutions arbeider kontinuerlig for kvinnehelse på bedriften. Elisabeth Engelsen (t.v.) er leder i kvinnenettverket, mens Tamara-Sofia Quienteros Del Pino er styremedlem.
Jan-Erik Østlie
Saken oppsummert
trond@lomedia.no
jan.erik.ostlie@lomedia.no
– Vi hadde ikke i vår villeste fantasi tenkt at vi skulle få denne prisen, sier Elisabeth Engelsen, sekretær i EL og IT-klubben og leder av kvinnenettverket.
På LO-kongressen ble partssamarbeidet ved Aker Solutions Stord hedret med likestillingsprisen for de ulike tiltakene de har gjort for kvinner på arbeidsplassen.
Ett av disse tiltakene er opprettelsen av og støtten til kvinnenettverket SHE (tidligere Jenter i produksjon).
Av prisen på 150.000 kroner gikk 50.000 til bedriften, 50.000 til Montørklubben EL og IT og 50.000 til Verkstedklubben Aker Stord (Fellesforbundet).
Tiltak for kvinner ved Aker Solutions Stord
Gratis bind og tamponger på arbeidsplassen.
Eget ammerom/pumperom.
Bedriftshelsetjenesten og IA-utvalget har laget en skriftlig
veileder for gravide.
Arbeidstøy er tilrettelagt for kvinner.
Opprettelse av et eget kvinnenettverk på arbeidsplassen.
Kvinnenettverket har ulike seminarer og informasjonsmøter om kvinnehelse.
Les også: Ikea-ansatte får gratis bind og tamponger på jobb
Håper på flere kvinner
Tamara-Sofia Quinteros Del Pino er nestleder i Fellesforbundets verkstedsklubb ved Aker Stord og styremedlem i kvinnenettverket. Hun sier at de hele tiden trenger flere med fagkompetanse ved bedriften.
Hun forteller at de bruker tiltakene for kvinner aktivt i markedsføringen for å rekruttere fagarbeidere.
– Blant de 110 første- og andreårslærlingene er det også mange kvinner som vi håper å ansette i fast stilling etter hvert som de blir ferdig utdannet, sier hun.
Ledelsen ved Aker Stord er stolt av sine kvinnelige industriarbeidere. Håvard Kvarme, som tidligere var med i klubbstyret for Fellesforbundet, er HR-rådgiver, og har samarbeidet tett med kvinnenettverket.
– All ære til Tamara og Elisabeth, som har lagt ned et fenomenalt arbeid for kvinnene i bedriften. Dette handler også om inkluderende arbeidsliv, noe som er svært viktig for Aker, sier han.
Omtrent 350 av de 1.900 arbeidstakerne er kvinner.
Quinteros Del Pino sier at hun er svært glad for at kvinnenes utfordringer har blitt tatt på alvor av bedriften.
– Alle tiltak vi har foreslått, har blitt mottatt positivt fra ledelsen, sier hun.
Les også: Therese fikset gratis tamponger: – Et tabubelagt tema
REDLOCKERS: I garderoben der kvinnene skifter til arbeidstøy, finnes gratis bind og tamponger.
Jan-Erik Østlie
Gravid-veileder og ammerom
Når det gjelder gravide, får de en egen skriftlig veileder som bedriftshelsetjenesten og utvalget for inkluderende arbeidsliv (IA-utvalget) har laget.
Når de er tilbake i jobb etter endt permisjon, kan de bruke ammerommet som bedriften har sørget for.
Elisabeth Engelsen poengterer at flere kvinner ammer barnet til de er ett år, men kommer tilbake i arbeid etter seks-sju måneder.
– I hovedsak er det pumping av brystmelk som foregår etter at kvinnene er tilbake på arbeid etter fødsel. Men det er heller ikke noe i veien for at far kan ta med babyen på arbeid slik at mor kan amme der, sier hun.
Norske helsemyndigheter anbefaler amming i minst ett år, gjerne lenger hvis mor og barn trives med det.
AMME- OG STELLEROM: Ammerom er tilgjengelig for kvinner med babyer.
Jan-Erik Østlie
Engelsen forteller at av en arbeidsstokk på 340 kvinner kan fem-seks av dem statistisk sett bli gravide i løpet av ett år.
– For å unngå sykemelding i svangerskapet, gjør Aker Solutions Stord hva man kan for å tilrettelegge arbeidet slik at kvinnene unngår store fysiske belastninger.
De søker også å unngå at kvinnene blir belastet fra for eksempel støv, støy og lignende i arbeidssituasjonen, forteller hun.
Sprer kunnskap om kvinnehelse
I vår inviterte IA-utvalget til samling der det ble holdt foredrag om kvinnehelse. I fjor hadde kvinnenettverket et 8. mars- arrangement, der blant annet kvinnebekledning og stress var tema.
Det siste året har de også hatt seminar om forebygging og varsling ved uønsket seksuell trakassering.
Kvinnenettverket arrangerte også egen julelunsj der sosialtillitsvalgt ved verkstedsklubben holdt innledning om kvinnehelse, det såkalte tredje skiftet og endometriose.
Det er en tilstand hvor vev som ligner slimhinnen i livmoren, finnes andre steder i kroppen. Ufrivillig barnløshet og sterke menstruasjonssmerter er vanlig.
– Det er viktig at kunnskap rundt kvinnehelse kommuniseres ut til alle, både kvinner og menn. Dette for å skape bedre forståelse, men også for å ha et bedre grunnlag for å tilrettelegge for at kvinner kan stå lengre i arbeid, sier Tamara-Sofia Quinteros Del Pino.
Les også: Anne var på toppen av karrieren. Så kom overgangsalderen


Nå: 0 stillingsannonser