Fellesforbundets Arve Bakke og Norsk Industris Stein Lier-Hansen.
Håvard Sæbø
Ikke enighet på noe punkt i frontfaget
Avstanden mellom Fellesforbundet og Norsk Industri er stor, og i morgen starter Riksmekleren et meklingsmaraton. Bruddet kom før pensjonskravet var konkretisert, og pengekravene er heller ikke diskutert.
einar.fjellvik@lomedia.no
eline@lomedia.no
– Vi har ikke kommet raskt nok langt nok. Tida jobber mot oss, og det var derfor vi nå måtte få Riksmekleren på banen.
Det var beskjeden fra Fellesforbundets leder Arve Bakke, da det rundt klokka 12 tirsdag ble klart at forbundet hadde brutt forhandlingene.
Bakke og hans motpart Stein Lier-Hansen i Norsk Industri understreket begge at det er stor avstand mellom partene. Ikke på ett eneste punkt har delegasjonene lyktes i å komme fram til noen enighet.
– Bruddet kom ikke på et enkelt spørsmål. Det er summen som har ført oss hit, sier Arve Bakke.
– Det har ikke vært framdrift på noen spørsmål. Alle kravene fra Fellesforbundet er like vanskelige for oss, sier Lier-Hansen.
Ingen lønnskrav ennå
I løpet av den uka forhandlingene har pågått har Fellesforbundet ikke lagt på bordet noe konkret krav om kroner og ører i lønnstillegg. Normalt skjer dette først mot slutten av forhandlingene/meklingen, når man vet mer om i hvilken grad andre krav som er reist blir imøtekommet.
Sentralt i årets oppgjør står kravet om økt innflytelse for fagbevegelsen tjenestepensjonene, krav om en sterkere seniorpolitikk også i privat sektor og kravet om store nok lønnstillegg til at man opprettholder kjøpekraften. Men heller ikke i det vanskelige pensjonsspørsmålet er det kommet i gang konkrete forhandlinger.
Les også: Oppgjøret er i gang
Ingenting å gi
Fellesforbundets Arve Bakke understreker at det ikke ligger noen dramatikk i at frontfagforhandlingene brytes. At dette oppgjøret ville gå til mekling har lenge vært regnet som sikkert. Ifølge Bakke er målet fortsatt enighet før fristen, som er 2. april.
– Men Norsk Industri har noen krav som vi aldri vil kunne akseptere. Det gjelder blant annet kravet om å utvide normalarbeidsdagen og kravene deres knyttet til likebehandlingsprinsippet, sier Bakke.
Norsk Industri ønsker at det skal kunne gis unntak fra reglene om likebehandling av fast ansatte og innleide arbeidere dersom de innleide kommer fra et bemanningsbyrå med tariffavtale.
– Arbeidsgiverne leter etter muligheter for å kunne leie inn arbeidskraft billigere, sier Arve Bakke.
Meklerdebut
Dermed blir opp til riksmekler Nils Dalseide å forsøke å få partene til å nærme seg hverandre så mye at han kan legge fram et meklingsforslag begge parter vil anbefale.
Onsdag klokka 10 starter meklingen, og i første omgang dreier det seg om praktisk tilrettelegging av den videre prosessen.
– Det er nå lagt ned forbud mot arbeidsstans under meklingen, informerer Dalseide.
Ifølge Riksmekleren er det "en veldig god tone" mellom de to sjefforhandlerne.
– Positivt og samarbeidsorientert, er hans karakteristikk.
Dalseide ville ikke kommentere innholdet i partenes krav eller hvor vanskelig arbeidet de neste to ukene blir, før han har fått satt seg inn i det og møtt delegasjonene,
Dette blir Dalseides første meklingsoppdrag etter at han ble oppnevnt som ny riksmekler i fjor sommer. Det er likevel en erfaren mekler som nå overta ansvaret for det toneangivende oppgjøret i vårens serie av lønnsoppgjør. Dalseide har vært knyttet til Riksmeklerens kontor som mekler siden 2004, og han var fra 2012 stedfortreder for den forrige riksmekleren.
Ventet brudd
Det har lenge vært ventet at forhandlingene ville bli brutt i dag eller i morgen. Et brudd nå gir mulighet for å «time» meklingen slik at fristen for å komme fram til en meklingsløsning utløper omtrent samtidig med at den eksisterende tariffavtaler løper ut, ved månedsskiftet mars/april. Ifølge Arbeidstvistloven er det ikke anledning til å iverksette streik før den gamle tariffavtalen er utløpt.
Fakta om meklingen:
Når forhandlingene i et tariffoppgjør brytes, pålegger Arbeidstivstloven partene å orientere Riksmekleren.
Riksmekleren har da to virkedager på seg til å nedlegge midlertidig forbud mot arbeidsstans og innkalle partene til mekling.
Tidligst ti dager etter at forbudet mot arbeidsstans ble nedlagt kan en av partene kreve at meklingen avsluttes.
Samtidig må den som krever at meklingen avsluttet levere inn en oversikt over hvem som vil bli tatt ut i streik/lockout (varsel om plassfratredelse) hvis meklingen ikke lykkes. Plassfratredelsen kan gjelde alle medlemmene man har sagt opp plassene for, eller bare en del av dem.
Når en av partene har krevd meklingen avsluttet, har Riksmekleren ytterligere fire dager på å gjennomføre den avsluttende meklingen.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie