På toppen av Skjørstadhovden befinner Ingebrigt Bjerke seg 1125 meter over havet med en fantastisk utsikt over Oppdal, Dovrefjell og Trollheimen. Lønnsutsiktene er ikke like gode.
Tri Nguyen Dinh
Kampen for lavlønnstillegg:
Ingebrigt har et av Norges dårligst betalte yrker: – Vi har blitt hengende etter i flere år
Ingebrigt Bjerke og kollegene hans i Oppdal skisenter får i snitt utbetalt 23.868 kroner i måneden. Nå venter de spent på om de får litt ekstra i lønnsoppgjøret.
aslak@lomedia.no
Ett av LOs to hovedkrav i årets lønnsoppgjør er et ekstra løft for de med lavest lønn. Det gjelder grupper som i fjor tjente under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, altså rundt 430.000 kroner. De har hatt den svakeste lønnsutviklingen av alle de siste årene.
Av rundt 30 ansatte i Oppdal skisenter i Trøndelag, inkludert de yngste som dekker behovet i helgene, er det kun fire-fem personer på driftsledernivå og med ekstra ansvar som ikke befinner seg i denne kategorien. I snitt får helårs- og sesongansatte i skisenteret utbetalt 23.868 kroner per måned. De fleste jobber annenhver helg og må belage seg på mye kveldsarbeid i vintersesongen.
– Det er vanskelig å få store lån for å finansiere huskjøp med denne lønna. Oppdal sentrum er blitt et pressområde, og du får ikke lenger en stor leilighet til 2,5 millioner kroner. De yngste hos oss må stå på skikkelig i sommermånedene for å få hjula til å gå rundt. De tar på seg ekstravakter og jobber av og til dobbelt, sier tillitsvalgt Ingebrigt Bjerke i Norsk Arbeidsmandsforbund til FriFagbevegelse.
ph
Stiller seg bak krav
Gjennomsnittlig bruttolønn i måneden ved Oppdal skisenter er 31.000 kroner. Da tas det utgangspunkt i 155 arbeidstimer i måneden og en timelønn på 200 kroner inkludert alle tillegg. Det plasserer Ingebrigt og kollegene hans på en 317. plass på lista over snittlønna i de aller fleste yrker i 2018 som SSB har kommet med.
– Jeg stiller meg fullt og helt bak LOs krav i årets mellomoppgjør. Norsk økonomi går bra, og det er rom for kjøpekraftforbedring og et ekstra lønnsløft for de lavest lønte, understreker Bjerke.
– Nå er det også et mellomoppgjør, og det betyr at det kun er lønna som skal reguleres. Vi har blitt hengende etter i flere år, og det er helt opplagt at LO må ta denne kampen for de lavlønte nå. De fleste hos oss tjener under 90 prosent av snittlønna for industriarbeidere, føyer han til.
Spriket i lønn mellom nybegynnere og de som har vært lengst i skisenteret er stort – fra en brutto snittlønn på 351.000 kroner i året til 460.000 kroner inkludert kvelds- og helgearbeid.
ph
Løft gir sjelefred
Henning Jäger, tillitsvalgt i Fellesforbundet og hotellresepsjonist ved Thon Hotel Bristol Oslo, kommer også veldig dårlig ut – til tross for at han har vært over ti år i bransjen. Snittlønna i yrket til Henning er 29.550 kroner i måneden. Selv ligger han rundt dette snittet i lønn. Netto utbetaling for ham er rundt 20.000 kroner avhengig av tillegg. I året tilsvarer det rundt 365.000 kroner.
På SSB-lista over snittlønna i de aller fleste yrker i fjor tilsvarer det en lite flatterende 324. plass.
– Et realt løft for de lavest lønte vil gi meg sjelefred. Det vi tjener nå er ikke mye verdt. Det å leve fra hånd til munn er ikke veldig gøy i det lange løp. Det tærer på nervene, sier han til FriFagbevegelse.
Han kjenner fagorganiserte kolleger som både har to og tre jobber for å spe på lønna.
– Et lønnsløft nå vil gi oss økonomisk sikkerhet, og de som for eksempel har måttet jobbe dobbelt, kan konsentrere seg fullt og helt om én stilling i stedet for to, poengterer Jäger.
Henger etter
Ingebrigt jobber i en bedrift med tariffavtale. Det har skisenteret hatt i flere tiår. De fagorganiserte, alle helårs- og sesongansatte, har lokale lønnsforhandlinger og en minstelønnssats på 150,72 kroner timen for nybegynnere og 157,39 kroner etter 12 års ansiennitet.
– Vi ligger et godt stykke etter bransjer vi liker å sammenligne oss med, men det er vanskelig å rette opp skjevhetene i ett jafs. Det må tas bit for bit, sier Bjerke.
Ingebrigt har jobbet heltid i Oppdal skisenter siden 2007. Når snøen kommer tidlig og forholdene er bra gjennom hele vintersesongen, er det opptil 15 heiser i drift samtidig. De besøkende kan velge mellom 46 løyper. Da kan det være 50 mann på jobb i skiheisen. I sommerhalvåret er det fire-fem.
– Oppdal skisenter har hatt en fin utvikling og god vekst de siste årene. Det er blitt aksept for at de ansatte ikke skal få en lønnsnedgang, forteller Ingebrigt Bjerke.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox