JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Riksmekler Nils Dalseide regner med at lærersamtalene kan pågå langt utover natta før man eventuelt finner en løsning alle kan anbefale.

Riksmekler Nils Dalseide regner med at lærersamtalene kan pågå langt utover natta før man eventuelt finner en løsning alle kan anbefale.

Terje Pedersen, ANB

Lærersamtalene fortsetter

Forsøkene på å løse lærerkonflikten fortsetter utover kvelden, varsler riksmekleren.



14.08.2014
12:00
14.08.2014 16:37

ANB-NTB/FriFagbevegelse.no

frifagbevegelse@lomedia.no

– Vi arbeider kontinuerlig. Det er et intenst arbeid, sa riksmekler Nils Dalseide da han orienterte pressen klokka 16 i ettermiddag.

Riksmekleren sier han ikke utelukker at samtalene med KS og de fire involverte fagforbundene vil fortsette utover natta.

Varslet ny uravstemning

Like før partene møttes på riksmeklerens kontor klokka 10 i formiddag varslet Utdanningsforbundets leder, Ragnhild Lied, at dersom samtalene fører fram, vil forbundet sende resultatet ut til ny uravstemning blant medlemmene.

– Selv om det ikke er vanlig for fagforeninger å organisere uravstemning etter en streik, har Utdanningsforbundet likevel valgt å gjøre dette, slik vi også gjorde for to år siden, sier hun.

Dersom den suverent største av lærerorganisasjonene finner å kunne anbefale en avtale med arbeidsgiveren, blir streiken avblåst inntil et resultat i den nye uravstemningen foreligger.

Skulle resultatet på nytt bli nei i uravstemning, blir det ny streik i skolen.

Ifølge Lied er samtalene hos Riksmekleren å betrakte som en mekling, men riksmekler Nils Dalseide bruker bevisst ikke dette begrepet.

– Dette må ikke forveksles med en vanlig mekling med fristutløp ved midnatt. Rettsgrunnlaget for samtalene er samtykke blant partene, sa Dalseide ved inngangen til møtet.

Strides om arbeidstid

Stridens kjerne er arbeidstidsavtalen som Utdanningsforbundets ledelse aksepterte under den ordinære meklingen i vår. Forhandlingsresultatet ble avvist av forbundets medlemmer i uravstemning.

– Jeg har meddelt mekler og motpart hva lærerne vil ha. Vi skal lete etter en løsning, men det er ikke tvil om at det blir krevende, sa Lied.

– Vi vet hva lærerne vil ha. Streiken fortsetter til en løsning er klar, tilføyde hun.

De tre øvrige forbundene, Skolenes landsforbund, Norsk Lektorlag og Musikernes fellesorganisasjon, avviste alle riksmeklerens forslag under meklingen i kommuneoppgjøret i våres. Dersom ikek de pågående smatalene fører til en løsning alle parter kan anbefale, er det ventet en kraftig opptrapping av konflikten i neste uke. Per i dag er omkring 5.500 lærere ved over 130 ungdomsskoler og videregående skoler i streik.

STREIKEOVERSIKT: Se den fullstendige lista over hvilke skoler som er rammet av lærerstreiken.

Taus arbeidsgiver

Per-Kristian Sundnes i arbeidsgiverorganisasjonen KS ville ikke si noe som helst da han ankom Riksmeklerens lokaler i Grensen torsdag. Men presset på KS er stort, ikke minst fra politikerne. Representanter fra en rekke partier, også regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, har sagt at de håper partene vil finne sammen og overkomme den tillitskrise som etter hvert har avtegnet seg mellom kommunene som skoleeier og landets lærere.

Presset forbundsledelse

Presset er også betydelig på Utdanningsforbundets ledelse. Lærerorganisasjonen møtes med klare advarsler fra egne rekker: Opprøret blant lærerne vil blusse opp dersom streiken stanses av en avtale som ikke oppleves å være god nok.

– Dette er streiken over alle streiker. Dette er en streik som kommer fra grasrota og opp, ikke ovenfra og ned. Det så vi gjennom det tydelige resultatet i uravstemningen, sier Preben Uthus til nettstedet Utdanning.

Han er selv tillitsvalgt i Utdanningsforbundet og mannen bak Facebook-siden «Arbeidstidsforhandlingene».

Facebook-gruppen har flere enn 30.000 medlemmer. Mange av dem er lærere som åpent flagger sin misnøye med politikerne og arbeidsgiveren KS.

Som ansvarlig for siden har Uthus god oversikt over stemningen på lærerværelsene og hans analyse er klar: En eventuell ny avtale mellom KS og Utdanningsforbundet må sette grenser for hvor mye av arbeidsuka som kan bindes opp av undervisning.

– Nøkkelordet er tillit. Arbeidsgiverne må gi lærerne frihet til å gjøre jobben sin. Det må trekkes en soleklar grense mellom undervisningstid og resten av årsverket, sa Uthus til NTB onsdag.

Dersom en ny avtale ikke er tydelig på dette punktet, vil den bli svært dårlig mottatt av landets lærere, la han til.

Tidligere artikler om lærerkonflikten:

Nye Runder hos Riksmekleren (14.08.2014)

Håper lærerstreiken er over før skolestart (13.08.2014)

Leter etter løsning (12.08.2014)

Møter mekleren i ettermiddag (11.08.2014)

Skolenes landsforbund: – Pinlig at KS bryter taushetsplikten (10.08.2014)

Alvorlig mistillit til KS (07.08.2014)

KS: – Vi vil forhandle (07.08.2014)

Mandag barker de sammen for alvor (06.08.2014)

Håper på løsning før skolestart (04.07.2014)

6 av 10 støtter lærerstreiken (03.07.2014)

Vil lamme skolestart (25.06.2014)

Streik i kulturskolen (05.06.2014)

Mini-lærerstreik etter påske (04.06.2014)

Oslo viderefører lærernes arbeidstidsavtale (27.05.2014)

Skolestreik om to uker ? (26.05.2014)

Enighet i kommuneoppgjøret (26.05.2014)

No eller aldri for lærarane (24.04.2014)

Liten støtte til KS i kommunene (21.03.2014)

LO-støtte til lærerne (18.02.2014)

Lærernes arbeidstid splitter KS (06.02.2014)

Brudd i lærerforhandlingene (24.01.20104)

Full skjæring om arbeidstid i skolen (21.01.2014)

Fakta om lærerkonflikten:

Allerede i fjor høst startet KS og lærerorganisasjonene forhandlinger om en ny arbeidstidsavtale.

Arbeidsgiverne ønsket å fordele lærernes arbeidstid over flere uker i løpet av året. De ville at mer av arbeidstida skal tilbringes på skolen. Og de ville gi rektorene myndighet til å avgjøre lokale uenigheter om arbeidstid.

I januar ble forhandlingene brutt og temaet ble overført til tariffoppgjøret.

I løpet av forhandlingene og meklingen i tariffoppgjøret kom man nærmere en løsning. KS frafalt kravene om å fordele arbeidstida over flere uker og kravet om at rektorene skal avgjøre lokale uenigheter. I skissen Riksmekleren la fram var imidlertid fortsatt KS-kravet om at lærerne skal være på skolen 7,5 timer per dag tatt hensyn til.

Utdanningsforbundet anbefalte meklerens løsning, men de tre andre lærerforbundene avviste den.

10. juni tok Skolenes Landsforbund fem medlemmer ved Eide skole på Karmøy ut i streik.

11. juni tok Musikernes fellesorganisasjon ut 6 medlemmer ved Bærum musikk- og kulturskole i streik.

Lektorlaget varslet at de vil ta medlemmer ut i streik ved skolestart – hvis ikke konflikten er løst innen den tid.

25. juni viste uravstemningen blant Utdanningsforbundets rundt 93.000 medlemmer i KS-tariffområdet at 73 prosent hadde stemt nei til det anbefalte meklingsforslaget.

1. juli fulgte Utdanningsforbundet opp avstemningsresultatet med å ta 36 lærere ut i streik på Rothaugen skole i Bergen.

6. august varslet Utdanningsforbundet at ytterligere 5.500 lærere ved 132 ungdomsskoler og videregående skoler blir tatt ut i streik fra mandag 11. august.

Riksmekler Nils Dalseide har varslet at han regner med å kalle partene sammen til ny mekling over helga.

Uansett hvordan konflikten mellom kommunenes interesseorganisasjon KS og lærerorganisasjonene utvikler seg, vil det ikke bli streik i Oslo-skolene. Grunnen er at Oslo er eget tariffområde. Her gikk arbeidsgiveren med på å forlenge den nåværende arbeidstidsavtalen, Dermed unngikk Oslo kommune å havne i konflikt med lærerne.

14.08.2014
12:00
14.08.2014 16:37



Mest lest

Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.

Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.

Hanna Skotheim

– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde

Hanna Skotheim

Forsinkelser i utbetalinger

Debatt

Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.

Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.

Helena Yankovska/Unsplash

Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise

Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.

Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.

Erling Slyngstad-Hægeland

I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig

Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.

Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.

Hanna Skotheim

Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen

HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.

HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.

Sissel M. Rasmussen

Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme

Hanna Skotheim

Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet

Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.

Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.

Eirik Dahl Viggen

Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre

Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.

Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.

Erlend Angelo

Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett

I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.

I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.

Colourbox

SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer

For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.

For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.

Torstein Bøe / NTB

Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år

Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai

Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai

Brian Cliff Olguin

Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai

Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.

Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.

Martin Guttormsen Slørdal

Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt

Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.

Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.

Gorm Kallestad / NTB

Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser

Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.

Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.

Torgny Hasås

Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven

Håvard Sæbø

Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre

Kommentar

Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.

Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

LO-jubel med bitter bismak

Colourbox.com

Sommerferie: Dette har du krav på – og dette bestemmer sjefen

Brian Cliff Olguin

Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp

Morten Holm / NTB

Nav tapte rettssak


Flere saker