Endelig tid for brede smil etter nesten tre måneders lærerstreik. Fra venstre: leder i Norsk Lektorlag Gro Elisabeth Paulsen, leder i utdanningsforbundet Ragnhild Lied, KS styreleder Gunn Marit Helgesen og forbundsleder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund.
Heiko Junge / NTB scanpix
Lærerstreiken er over
I helga ga KS etter og og kom lærernes bastante nei til mer bundet arbeidstid i møte. Dermed er lærerstreiken slutt, men i Skolenes landsforbund sa et mindretall nei til løsningen som var forhandlet fram.
einar.fjellvik@lomedia.no
torgny@lomedia.no
Allerede tidlig i morges begynte ryktene om en løsning på lærerkonflikten, som har vart siden 10. juni å svirre. Gjennombruddet skal ha kommet etter at kommunenes interesseorganisasjon, KS, i går trommet sammen sitt hovedstyre og endret KS-forhandlernes mandat. Det gjorde det mulig å komme de streikende lærerforbundene i møte på det sentrale stridstemaet; hvor mye at lærernes arbeidstid skal være bundet, dvs utføres på skolen.
- KS ga seg
Litt før klokka sju i morges innkalte partene til felles pressekonferanse kl 8.30, og en times tid senere kunne de to LO-tilsluttede lærerforbundene, Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) og Skolenes landsforbund (SL), bekrefte på sine nettsider at streiken er avblåst fra klokka 8 i dag. Den løsningen partene er enige om vil bli sendt ut på uravstemning, skrev MFO.
- SL avbryter streiken etter at KS har gitt seg på kravet om mer bunden arbeidstid for lærerne. Dagens avtale om arbeidstid blir videreført i ett år og ny avtale innebærer ikke mer bunden tid, uten enighet lokalt, skrev Skolenes landsforbund.
– En tøff, men nødvendig streik har ført fram til en løsning vårt sentralstyre kan anbefale, sa Utdanningsforbundets leder, Ragnhild Lied, på partenes felles pressekonferanse.
Lied la til at dersom Utdanningsforbundets medlemmer nok en gang skulle stemme nei til det anbefalte forslaget, så blir streiken tatt opp igjen.
Les også: Delte meninger i Skolenes landsforbund
Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS sa seg tilfreds med at prosessen med å organisere lærernes arbeidstid nå blir flyttet fra en sentral arbeidstidsavtale til lokale forhandlinger. Hun la likevel ikke skjul på at KS hadde ønsket å oppnå en avtale der med av lærernes arbeidstid ble bundet.
Nesten tre måneder i konflikt
Konflikten mellom lærerne og kommunenes interesseorganisasjon, har vart siden de to LO-forbundene Skolenes landsforbund og Musikernes fellesorganisasjon, samt Norsk Lektorlag, sa nei til riksmeklerens forslag til løsning på tariffoppgjøret for lærerne før sommeren. 10. og 11. juni tok Skolenes landsforbund og Musikernes fellesorganisasjon de første medlemmene ut i streik.
25. juni viste uravstemningen blant Utdanningsforbundets rundt 93.000 medlemmer i KS-tariffområdet at 73 prosent hadde stemt nei til meklingsforslaget forbundet hadde anbefalt. Fem dager senere t9ok også Utdanningsforbundet de første medlemmene ut i streik.
Etter sommerferien har streiken blitt trappet opp i flere omganger, slik at over 8.000 lærere nå er i streik. Etter planen skulle nye 850 medlemmer i Utdanningsforbundet gå ut i streik i morgen.
Det store stridstemaet har hele tiden vært hvor mye av lærernes arbeidstid som skal være bundet, dvs at lærere må oppholde seg på skolen. I meklingsforslaget, som Utdanningsforbundet anbefalte, het det at lærere skal være på skolen i 7,5 timer daglig. Etter det overveldende nei-flertallet i uravstemningen har holdningen blant de fire lærerforbundene vært at de ikke kan godta mer bundet arbeidstid enn de har med dagens arbeidstidsavtale.
Tidligere artikler om lærerkonflikten:
KS får kjeft av sine egne (29.08.2014)
Stein på stein hos KS (28.08.2014)
850 nye lærere ut i streik (28.08.2014)
Varsler permittering av lærere (27.08.2014)
– Pengene kommunene sparer må øremerkes elevene (26.08.2014)
Streiken kan bli langvarig (25.08.2014)
Lærersamtalene fortsetter (21.08.2014)
KS-vil ha nye forhandlinger (20.08.2014)
Streiker for fleksibel jobb (20.08.2014)
Dagens kommentar: Lærerløsning på Lysebu (18.08.2014)
Ber KS slå retrett (19.08.2014)
Lærerne sparer på kruttet (15.08.2014)
Lærerstreiken fortsetter (15.08.2014)
Lærersamtalene fortsetter (14.08.2014)
Nye Runder hos Riksmekleren (14.08.2014)
Håper lærerstreiken er over før skolestart (13.08.2014)
Leter etter løsning (12.08.2014)
Møter mekleren i ettermiddag (11.08.2014)
Skolenes landsforbund: – Pinlig at KS bryter taushetsplikten (10.08.2014)
Alvorlig mistillit til KS (07.08.2014)
KS: – Vi vil forhandle (07.08.2014)
Mandag barker de sammen for alvor (06.08.2014)
Håper på løsning før skolestart (04.07.2014)
6 av 10 støtter lærerstreiken (03.07.2014)
Vil lamme skolestart (25.06.2014)
Streik i kulturskolen (05.06.2014)
Mini-lærerstreik etter påske (04.06.2014)
Oslo viderefører lærernes arbeidstidsavtale (27.05.2014)
Skolestreik om to uker ? (26.05.2014)
Enighet i kommuneoppgjøret (26.05.2014)
No eller aldri for lærarane (24.04.2014)
Liten støtte til KS i kommunene (21.03.2014)
LO-støtte til lærerne (18.02.2014)
Lærernes arbeidstid splitter KS (06.02.2014)
Brudd i lærerforhandlingene (24.01.20104)
Full skjæring om arbeidstid i skolen (21.01.2014)
Dette er løsningen:
Dagens arbeidstidsavtale forlenges i ett år.
En arbeidstidsavtale trer i kraft fra 1. august 2015.
Den nye avtalen sier at det skal forhandles lokalt om organiseringen av lærernes arbeidstid. Lærernes kan ikke pålegges mer bundet arbeidstid uten at det er enighet om dette lokalt.
Dersom man ikke blir enige gjennom lokale forhandlinger, skal saken gå videre i et system med mekling i fylkeskommunene eller kommunen. Dersom man heller ikke blir enige der, så er det dagens ordning som gjelder.
De unge lærerne får mer tid til forberedelser.
Det blir ingen seniortiltak for lærere på 55 og 56 år.
Partene skal fram til 31. 12. 2017 utrede arbeidstidsordningen i skolen.
Løsningen som nå er anbefalt av KS og alle de fire lærerforbundene må endelig godkjennes av medlemmene i en ny uravstemning. Uravstemningen skal være avsluttet innen 10. spetember.
Dette er løsningen:
Dagens arbeidstidsavtale forlenges i ett år.
En arbeidstidsavtale trer i kraft fra 1. august 2015.
Den nye avtalen sier at det skal forhandles lokalt om organiseringen av lærernes arbeidstid. Lærernes kan ikke pålegges mer bundet arbeidstid uten at det er enighet om dette lokalt.
Dersom man ikke blir enige gjennom lokale forhandlinger, skal saken gå videre i et system med mekling i fylkeskommunene eller kommunen. Dersom man heller ikke blir enige der, så er det dagens ordning som gjelder.
De unge lærerne får mer tid til forberedelser.
Det blir ingen seniortiltak for lærere på 55 og 56 år.
Partene skal fram til 31. 12. 2017 utrede arbeidstidsordningen i skolen.
Løsningen som nå er anbefalt av KS og alle de fire lærerforbundene må endelig godkjennes av medlemmene i en ny uravstemning. Uravstemningen skal være avsluttet innen 10. spetember.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad