Fire tillitsvalgte i hotell og restaurant som synes det er på høy tid med et kraftig løft i lønnsoppgjøret. Fra venstre: Janita Evasdatter Sebergsen, Henning Jäger, Helena Bozicevic og Kim Tomas Klevengen.
Ole Palmstrøm
Lønnsoppgjøret 2019:
Lavlønte i hotell og restaurant vil ha så det monner i lønnsoppgjøret: – Vi er lei av å være B-laget i lønn!
Tillitsvalgte forventer at LO setter hardt mot hardt for å løfte de fattigste arbeidstakerne.
aslak@lomedia.no
– Vi har tapt kjøpekraft i mange år på rad, blitt hengende etter i lønnsutviklingen og er helt i bunnsjiktet når det gjelder snittlønna i de aller fleste yrker. Vi løper for tre, men får betalt for en halv stilling. Denne bransjen er blitt en moderne slaveindustri, sier Henning Jäger, Janita Evasdatter Sebergsen, Helena Bozicevic og Kim Tomas Klevengen til FriFagbevegelse.
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
Bra med AS Norge
LO og NHO har startet forhandlingene om årets lønnsoppgjør. Ett av LOs to hovedkrav er et ekstra løft for dem med lavest lønn. Det gjelder grupper som i fjor tjente under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, altså rundt 430.000 kroner.
De fire tillitsvalgte Jäger, Sebergsen, Bozicevic og Klevengen i hotell og restaurant, tilhører denne gruppen. Mange av de lavest lønte jobber i bransjer der både organisasjonsgrad og tariffavtaledekningen er lav, men det gjelder ikke for denne kvartetten.
– AS Norge går bra, og hotellbransjen legger fram store overskudd og opplever nye rekorder for hotellovernattinger. Med dette som bakteppe bør lønnsveksten være på over tre prosent. Men det har jeg ingen tro på. Midten av to-tallet er mer realistisk, sier Henning Jäger.
– I år er det vår tur. Arbeidsfolk skal ha sin del av kaka, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. I flere år har reallønnen beveget seg veldig sakte oppover. Nå går det bedre for næringslivet, og LO har derfor større forventninger til årets oppgjør enn de siste årene.
• Lønnsoppgjøret: LO har krevd lavlønnstillegg år etter år, men greier ikke å løfte de fattigste
Mistet all tillit
Snart tre år etter at en fire uker lang streik ga hotellansatte lokal forhandlingsrett, har de blitt møtt med null kroner i lokale forhandlinger. Nå vil NHO gjøre det enda mer komplisert ved å kreve at det skal gis lavere generelt tillegg i tariffområder hvor man har lokal forhandlingsrett.
– Hotellkjedene har ikke vist seg tilliten verdig, og det kan virke som om NHO Reiseliv bare trenerer saken. Vi blir bare møtt med null, null og null. Det er nedslående, sier Janita Evasdatter Sebergsen.
Når det ikke blir gitt lokale lønnstillegg for de lavtlønte, må det bli store lavlønnstillegg sentralt, krever leder Jørn Eggum i Fellesforbundet. Han er innstilt på at LO må gjøre jobben sentralt så lenge ikke noen av hotellkjedene vil bidra lokalt. Det synes de fire medlemmene i Fellesforbundet er bra.
– Jeg forventer at de setter hardt mot hardt og ikke gir seg så lett, sier Sebergsen. Hun er tillitsvalgt og hotellresepsjonist ved Quality Hotel Entry Kolbotn. Samme stilling har hovedtillitsvalgt Henning Jäger ved Thon Hotel Bristol Oslo. Gjennomsnittlig månedslønn i dette yrket er 29.550 kroner. Det plasserer de to på en bedrøvelig 324. plass på listen over snittlønna i de aller fleste yrker i 2018.
• Manusforfattere på teater har tapt 100.000 i kjøpekraft på 18 år: – Ikke akseptabelt
Må tåle veldig mye
Fire plasser lavere på samme lista fra Statistisk sentralbyrå (SSB) havner Helena Bozicevic. Hun har jobbet som servitør ved Scandic Helsfyr Hotel i 37 år. 20 av disse årene har hun vært hovedtillitsvalgt. Snittet for en månedslønn til en servitør var i fjor på 28.160 kroner.
– Vi må tåle veldig mye – alt fra gretne gjester som klager over altfor høye ølpriser til veldig lave tillegg for arbeid på kveld, helg og natt. Samtidig går hotellkjedene med store overskudd uten at de ansatte får sin andel. De på toppen får millioner på millioner, sier Bozicevic.
– Ingen med vår lønn klarer å få et ordentlig huslån i stor-Oslo, og mange må ha både to og tre jobber for å få endene til å møtes. Vi har færre timer til å gjøre jobben vår enn tidligere, men får ikke mer i lønn. Det er frustrerende og veldig nedslående, sier Kim Tomas Klevengen. Han er hovedtillitsvalgt og jobber som barista ved Stockfleths kaffebar Munchmuseet i Oslo. Ifølge SSBs oversikt innehar kafémedarbeidere en 331. plass med en snittlønn på 27.940 kroner i måneden.
Kjøpekraften til de lavest lønte har stått på stedet hvil de siste ti årene, viser tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) og SSB. Til sammenligning har de med middels lønn, og særlig de ti prosentene med høyest lønn, opplevd en reallønnsvekst.
Nå håper Sebergsen at sjefen for hele imperiet til Petter Stordalen, Nordic Choice-sjef Torgeir Silseth, følger opp ordene sin om at «arbeiderne har aldri vært mer verdt enn nå».
– Det er ikke noe hittil som samsvarer med det Silseth sa, men det er lov å håpe, sier hun.
• LO vil kjempe for de lavlønte i lønnsoppgjøret. Her overleveres kravene
Ikke mye verdt
Ansatte i hotell og restaurant har opplevd ett stort lønnsløft de siste 10-12 årene, ifølge Henning Jäger. Bortsett fra det har de blitt møtt med null kroner i lokale forhandlinger.
– Pengene er der, men viljen til å gi noe til de ansatte er helt fraværende, mener han.
– Det forventes mer av hver ansatt, til tross for innstramninger og kutt i bemanningen, for at en større andel av pengene skal gå tilbake til konsernet. Jeg er så lei av at arbeidere på gulvet ikke er mer verdt i styre og stell. De er jo ikke interessert i å gi oss noe ekstra, kommer det fra Sebergsen.
– Hotellkjedene sier at de ikke har noen ekstra penger å gi. Samtidig øker hotellenes aksjeselskaper i verdi, det er aldri blitt kjøpt opp og restaurert flere hoteller enn nå. Da er det uhørt at vi ikke får en del av kaka, poengterer Jäger.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie