JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
En rundspørring blant de 427 kommunene som med i KS viser oppsiktsvekkende liten støtte til arbeidsgiverorganisasjonens linje i striden om lærernes arbeidstid.

En rundspørring blant de 427 kommunene som med i KS viser oppsiktsvekkende liten støtte til arbeidsgiverorganisasjonens linje i striden om lærernes arbeidstid.

Liten støtte til KS i kommunene

Bare fem kommuner har fattet vedtak der de slutter opp om KS harde linje overfor lærerne i striden om ny arbeidstidsavtale. «Oppsiktsvekkende», mener Skolenes landsforbund.21.03.2014
12:00
21.03.2014 15:07

torgny@hasaas.no

Tariffoppgjøret i kommunene starter 3. april med frist for å nå fram til en forhandlingsløsning 1. mai. Når KS møter partene, kan spørsmålet om lærernes arbeidstid bli det vanskeligste. KS har krevd endringer i avtalen.

KS vil at den enkelte rektor skal kunne avgjøre arbeidstida, at arbeidstida ikke lenger skal være en del av de sentrale forhandlingene. I tillegg krever de at mer av lærernes arbeidstid legges til tider av året når elevene ikke er på skolen.

Lærernes arbeidstid er en sentral særavtale. Den utløp 31. desember, forhandlingene ble brutt 24. januar. Det eneste partene da var enige om, var at spørsmålet måtte opp i vårens tariffoppgjør.

KS hardkjør har overrasket mange, og flere har spurt hva slags politisk støtte organisasjonen har? Skolene eies og drives av kommunene, og det er kommunene som er KS’ medlemmer. LO-Aktuelt har derfor forsøkt å undersøke hva KS’ medlemmer faktisk mener om utspillet.

Av landets 428 kommuner er alle, unntatt Oslo, medlemmer i KS.

Alle landets kommuner

LO-Aktuelt har sendt e-poster til alle KS-medlemmene for å undersøke hvordan KS’ utspill har blitt behandlet. Tilbakemeldingene viser at 92 prosent av kommunene ikke har behandlet arbeidstidsavtalen for lærerne politisk.

Undersøkelsen har en svarprosent på 77. De aller fleste har svart på e-posthenvendelsen. Men Tromsø, Bergen og Trondheim er blant de kommunene som ikke har besvart våre henvendelser, så der har vi vært nødt til å undersøke selv. Undersøkelsen omfatter ikke fylkeskommunene.

Bare 8 prosent av kommunene har behandlet lærernes arbeidstid i forbindelse med årets revisjon av avtalen. Det er 25 kommuner.

Denne gruppa deler seg i fire. En gruppe tar saken til etterretning, i tre kommuner ble forslag om å protestere mot KS’ linje nedstemt, tre av kommunene ber KS revurdere sin holdning og fem kommuner slutter opp om KS’ krav i forhandlingene.

Blant dem som slutter opp om KS er rett nok de to store KS-medlemmene Bergen og Tromsø. I Trondheim har ikke bystyret behandlet saken.

Et vedtak skiller seg ut: «Fedje kommunestyre ber om at KS i vårens forhandlingar søkjer ein god og konstruktiv dialog med lærarorganisasjonane om arbeidstidsavtale for lærarar».

KS' endringstid

I høst sendte KS ut debattheftet «Tid for endring» til sine medlemmer. Det er et viktig ledd i organisasjonens forberedelse til hovedtariffoppgjøret. I forordet spør arbeidslivsdirektør i KS, Per Kristian Sundnes: «Er det bestemmelser i avtaleverket som er til hinder for at oppgavene kan tilrettelegges og løses godt og effektiv?», og han ønsker også at spørsmålene som reises, behandles av den enkelte kommune i forkant av KS’ strategikonferanser og fylkesmøter som skal avholdes i løpet av januar og mars i år.

I hefte stiller KS fem spørsmål som de mener skal bli tema ved årets oppgjør. Spørsmålene gjelder pensjonsordningen, den økonomiske ramma, lokal pott eller generelle tillegg, prioritering av lønnselementer og omfanget av lokal lønnsdannelse.

Rambøl-rapporten

Mange kommuner behandler strategidokumentet og besvarer kun de fem spørsmålene.

KS skriver også om arbeidstidsforhandlingene med lærerorganisasjonene: «Utålmodigheten blant skoleeiere og skoleledere for en modernisering av lærernes arbeidstid, tilpasset den utvikling som har vært i skolen og i samfunnet for øvrig de siste tiår, er stadig blitt større.»

Utålmodigheten blant skoleeierne er tydeligvis ikke større enn at 92 prosent av dem ikke synes det er nødvendig å uttale seg om arbeidstidsspørsmålet til lærerne.

Det KS bygger sin politikk på er en spørreundersøkelse konsulentfirmaet Rambøl gjennomførte for et år siden. Undersøkelsen ble sendt ut til 1300 skoleledere og skoleeiere. Rundt halvparten tok seg ikke bryet med å svare. Den halvparten som svarte, var blant annet enige om at det var viktig at rektor har styring over de ansattes arbeidstid.

Dansk løsning

Omtrent samtidig som KS mottok rapporten fra Rambøl, brøt det ut en lærerkonflikt i Danmark. I april i fjor gikk KS’ danske søsterorganisasjon KL til lockout mot lærerne. Etter fire ukers konflikt grep regjeringen inn og avsluttet konflikten og erstattet den gamle arbeidstidsavtalen med en ny lov som gir KL full styringsrett over lærernes arbeidstid. Dette inspirerte KS.

I debattheftet henviser de til Danmark: «Endringene i arbeidstidsordningen i Danmark våren 2013 har aktualisert en endring i arbeidstidsordningen også i Norge, i retning av ordinær arbeidstid med den samme mulighet for gjensidig fleksibilitet som vi finner på andre områder i arbeidslivet.»

De kommunene som er mest aktive for ny arbeidstidsordning er de store, borgerligstyrte bykommunene. I Bergen, som er den største KS-kommunen, har byrådet behandlet saken uten å invitere hele bystyret med til debatt. Dette har skapt reaksjoner blant de partiene som ikke er representert i bystyret.

Trondheim kommune som er ledet av Arbeiderpartiet og SV har ikke behandlet arbeidstidsavtalen, men da KS i Sør-Trøndelag hadde sin strategikonferanse i midten av februar vedtok de en kritisk uttalelse.

Oppsiktsvekkende

I LOs skoleforbund er man forundret over at ikke KS har kommunene i ryggen.

— Det er oppsiktsvekkende at KS har gitt et tilbud med så store prinsipielle endringer i arbeidstidsavtalen uten at tilbudet er forankret i en demokratisk prosess i kommunene. Dette er avslørende for hvordan KS agerer som forhandlingsmotpart! Representanter for KS har ved gjentatte anledninger bedyret at de har full støtte på sin side. Det store lokale engasjementet mot KS sin adferd i forhandlingene har imidlertid tydet på at Hovedstyret ikke har hatt brei støtte, mener forbundsleder Anne Finborud i Skolenes landsforbund.

Opp til kommunene

Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, kommenterer LO-Aktuelts undersøkelse slik i en e-post:, «Jeg konstaterer at det ikke fremgår hvem som har besvart spørsmålene på vegne av kommunene. KS forholder seg til de vedtektene medlemmene har vedtatt, og til våre organer. KS’ posisjoner i disse forhandlingene er omtrent de samme som de har vært gjennom mange år. KS verken har eller skal ha myndighet eller innflytelse over hva som tas opp i kommunestyrer og formannskap i landets kommuner. Derimot har det selvsagt vært mulig for både ordførere og kommunestyremedlemmer å ta saken opp i egne kommunestyrer».

Konflikten

Arbeidstidsavtalen for lærerne utløp ved nyttår

Lærerorganisasjonene og KS har forhandlet uten å bli enige

KS ønsker å fjerne de sentrale forhandlingene og utvide lærernes arbeidsår

24. januar ble det brudd og revisjon av avtalen blir en del av tariffoppgjøret i kommunesektoren

Tarifforhandlingene starter 3. april.

Les også:

Stiller seg bak lærerne (20.02.2014)

LO-støtte til lærerne (18.02.2014)

Lærernes arbeidstid splitter KS (06.02.2014)

Brudd i lærerforhandlingene (24.01.20104)

Full skjæring om arbeidstid i skolen (21.01.2014)

KS bør revurdere sin holdning.

Odda kommunestyre

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.03.2014
12:00
21.03.2014 15:07Mest lest

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning

Nytt om navn:

KAMPKLAR: Bussjåfør Joakim Hagen er klar til kamp for ungdommen i det nye vervet som Ungdomssekretær i Fellesforbundet.

KAMPKLAR: Bussjåfør Joakim Hagen er klar til kamp for ungdommen i det nye vervet som Ungdomssekretær i Fellesforbundet.

Håvard Sæbø

Bussjåfør Joakim Hagen (27) blir ny ungdomssekretær i Fellesforbundet


Flere saker