LO: Norge i tet på produktivitet
Regjeringen har satt ned en kommisjon som skal belyse årsakene til «svak produktivitetsøkning». LO er skeptiske, og mener slett ikke at situasjonen er mørk. Ut fra flere indikatorer ligge Norge helt i tet.
Avdelingsleder Stein Reegård og hans team la fram sitt syn på produktiviteten i Norge på et seminar i dag. Fra venstre Maria Walberg, Reegård, Knut A. Thonstad og Liv Sannes.
Tri Nguyen Dinh
Saken oppsummert
stig@lomedia.no
Regjeringen oppnevnte sin produktivitetskommisjon 7. februar. I går var det møte i kontaktutvalget mellom regjeringen og partene. Statistisk sentralbyrå presenterer sin rapport om den økonomiske situasjonen i morgen og sentralbanksjefen holder sin årstale 13. februar. Som om ikke dette var nok kommer Teknisk beregningsutvalg (TBU) med sin rapport 17. februar etterfulgt av LOs representantskap dagen etter. Innspillene til beskrivelsen av den økonomiske situasjonen er mange, og det er kamp om virkelighetsforståelsen.
LO optimistisk
LO-økonomene hadde et seminar i dag hvor de kom med innspill i forkant av den regjeringsoppnevnte kommisjonens arbeid. Her var det ganske andre toner enn det andre aktører, som NHO og finansministeren, presenterer. Knut Arild Thonstad presentert tabeller som viste at Norge ligger på topp. Dette gjelder produktivitet per timeverk. Her fulgte Irland på 2. plass og USA på 3. Thonstad la til at det er vanskelig å måle produktivitet og at det blir meningsløst å se på produktivitet uten å ta prisutviklingen i betraktning. Norge er spesialisert mot produksjon med stigende priser.
Valutakursen
Både Stein Reegård og Thonstad pekte på valutakursens betydning, og la betydelig vekt på at den nå utvikler seg gunstig for Norge. Den samlede kronekursen har gått ned med 11,5 prosent siden inngangen til 2013. Konkurranseevnen styrkes.
– Valutakursen har stor betydning for lønnsomheten, sa Knut A. Thonstad, og understreket at utviklingen er svært gunstig for konkurranseutsatt industri i Norge.
– Selv når vi korrigerer for oljeinntektenes betydning har vi en produktivitet som er høyere enn de fleste vestlige land, sa han.
Menneskelig faktor
Stein Reegård fryktet at regjeringens kommisjon kommer til å undervurdere den menneskelige faktor. Liv Sannes trakk fram den såkalte PIAAC-undersøkelsen som gir et langt bedre bilde av norske elevers kunnskapsnivå enn de såkalte PISA-undersøkelsene. I leseferdigheter, tall-forståelse og problemløsning i IKT-miljø ligger Norge over OECD-snittet i alle tre disipliner. Sannes mente produktiviteten i næringslivet i Norge «ligger helt i verdenstoppen».
Bygg trekker ned
Byggebransjen har endret seg vesentlig i de siste årene, og spiller negativt inn på produktiviteten. Maria Walberg ga uttrykk for at byggebransjen har stor betydning for fastlands-Norge, og at bransjen hadde fått økt betydning i årene 2004 til 2012. Produktivitetetsøkningen for fastlands-Norge var i denne perioden på 8,1 prosent, men hadde vært på 9,3 uten bygg og anlegg. Bransjen bærer preg av flere underentreprenører, en liten fast kjerne av fast ansatte og en stor andel arbeidsinnvandrere. Det er også økt innleie av arbeidskraft. Den høye andelen arbeidsinnvandrere har negativ innvirkning på produktiviteten på grunn av språk, ulike kulturer osv.


Nå: 0 stillingsannonser