JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokal forhandlingsrett blir nøkkelen

Fellesforbundet vil ha reelle lokale forhandlinger i Hotell- og restaurantbransjen. Resten av tariffoppgjøret avhenger av hvordan det går. Og NHO er åpne for å diskutere saken.
GEMYTTLIG: Jostein Hansen fra NHO Reiseliv (til v.) var forberedt på at Clas Delp og Fellesforbundet ville komme med krav om lokal forhandlingsrett.

GEMYTTLIG: Jostein Hansen fra NHO Reiseliv (til v.) var forberedt på at Clas Delp og Fellesforbundet ville komme med krav om lokal forhandlingsrett.

Håvard Sæbø

Riksavtalen, som er overenskomsten for bransjen, har et punkt om lokale «drøftinger» om lønn, et formulering som har vært omtalt som lite forpliktende. I kravene Fellesforbundet overleverte NHO Reiseliv tirsdag, står det at «bestemmelser om rett til reelle lokale lønnsforhandlinger tas inn i Riksavtalens § 3».

– Det er det viktigste kravet, og vi må ha en avklaring på det for å komme videre med de andre punktene, sa Clas Delp fra Fellesforbundet ved overleveringen av kravene.

Før dette er på plass, blir det for eksempel umulig for forbundet å bestemme hva det generelle lønnskravet blir.

Situasjonen snudd

Jostein Hansen fra NHO Reiseliv fortalte at kravet var ventet, og i utgangspunktet ikke uvelkomment.

– Vi må sette oss ned og borre i dette, og finne ut hva som faktisk ligger bak kravet, sa Hansen.

– Det er jo ikke så mye å lese ut av en så kort formulering. Men vi er åpne for å diskutere dette, sa han, og minnet om at arbeidsgiversiden i sin tid fremmet samme krav, uten gjennomslag hos arbeidstakersiden. Nå har situasjonen snudd, og kravet er fremmet av motparten.

– Det blir spennende å se hva forklaringen er på det, sa Hansen.

Venter på frontfaget

I kravene fra Fellesforbundet ligger også de samme kravene om blant annet pensjon og språkopplæring som er fremmet i frontfagsforhandlingene innen industrien. Og siden frontfaget er i front, må andre vente.

– Vi må se hva de kommer fram til i frontfaget på disse tingene. Men punktet om fag- og språkopplæring, for eksempel, er veldig viktig i vår bransje, sa Delp.

Forbundet har også bransjespesifikke krav, som for eksempel om helgetillegg for arbeid mellom lørdag kl. 24.00 og søndag 06.00.

– Nå er det bare vanlig nattillegg i avtalen. Man tjener altså det samme for å jobbe natt til søndag som hvilken som helst annen natt, sa Delp.

Arbeidstid

NHO Reiselivs motkrav går primært på oppmyking av arbeidstidsbestemmelsene. De vil ha inn et punkt om at den enkelte arbeidstaker kan bestemme arbeidstid med bedriften, og at vaktlister skal settes opp for fire uker om gangen.

– Vi er som alle andre opptatt av effektivisering. Og vi er en servicenæring som krever mange ansatte, med døgnkontinuerlig drift. Begge disse punktene er et forsøk på å gjøre dette så effektivt som mulig, sa Hansen.

I tillegg vil NHO ha inn en egen sats for sesongansatte og ferievikarer i lønnstabellen.

– Det er fordi vi vi satse på dem som lever av dette, sa Jostein Hansen.

Annonse
Annonse