JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-veteran bombesikker på at partene ikke blir enige og må ha hjelp for å unngå streik

Knut Bodding har vært med på forhandlinger i over 20 år. I år er streikefaren stor, mener han.
Leder av LOs forhandlingsavdeling, Knut Bodding (til venstre), ser for seg sen nattestid før årets forhandlinger er i boks eller streik er et faktum. Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO til høyre.

Leder av LOs forhandlingsavdeling, Knut Bodding (til venstre), ser for seg sen nattestid før årets forhandlinger er i boks eller streik er et faktum. Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO til høyre.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Hvert oppgjør er det vanskeligste, pleier jeg å si. I år er det vanskeligere enn noen gang. Jeg er helt sikker på at det ikke blir noen løsning før riksmegleren blir koblet inn, sier leder av forhandlingsavdelingen i LO, Knut Bodding, til FriFagbevegelse.no.

Og:

– Det kan bli konflikt. Og det er ikke ofte jeg sier det før vi starter, sa han til et samlet «tariff-pressekorps» på et presseseminar i LO tirsdag.

Bodding viste blant annet til at partene har snakket om pensjon siden før jul, men ikke kommet i land. 7. desember var evalueringen av AFP-ordningen ferdig trykket. Siden har LO og NHO hatt samtaler.

Det er nettopp AFP som er årsaken til at Bodding er så skråsikker på at det blir tøffe forhandlinger denne gang.

Og allerede før forhandlingene starter har det vært uenighet om hvem som skal ha streikerett i forhold til spørsmålene om reise, kost og losji.

Les alle saker om lønnsoppgjøret her

Bare femte gang

Ifølge sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er både LO og NHO enige om at det både er omfattende utfordringer og frustrasjon over svakhetene ved dagens AFP-ordning. Og at begge parter har vilje til å komme fram til en ny ordning. Han er likevel skråsikker på at det blir en vrien nøtt å knekke.

– Men vi har forskjellige løsninger. Vi må finne mellomløsninger og det er hva forhandlingene vil gå ut på. Dette har vi pratet om en god stund, sier Bodding.

Når forhandlingsdelegasjonene til LO og NHO møtes mandag 12. mars, skal det forhandles om hele 124 avtaler som LO er part i.

Første dag er det bare kravoverlevering og en økonomisk gjennomgang som står på agendaen. Dagen etter starter selve forhandlingene. For rundt 200 000 medlemmer av LO i NHO-bedriftene, er forhandlingene helt avgjørende for lønnsutviklingen og framfor alt pensjonsutviklingen de kommende årene. I tillegg vil det ha virkning også for 150 000 andre arbeidstakere - medlemmer av andre hovedorganisasjoner og uorganiserte.

Forhandlingene har imidlertid betydning for hele lønnsdannelsen i Norge.

I år er det et samordnet oppgjør. Det betyr at LO kan ta i bruk hele sin store kampkraft hvis også meklingen mislykkes.

Bare i 1990, 1992, 2000, 2008 og i år er det gjort unntak fra de forbundsvise forhandlingene.

I 2000 var det den femte ferieuka som utløste samordnet oppgjør. I 2008 var det pensjonsreformen.

Også i år er det pensjon som gir hodebry, i tillegg til reise, kost og losji. Stein Lier Hansen, toppsjefen i Norsk Industri, har kastet inn en brannfakkel før forhandlingene om rammene ved årets oppgjør. Han mener det generelle lønnstillegget må bli mindre om kostnadene forbundet med reise, kost og losji blir større for arbeidsgiversida. I så fall er det ikke bare Fellesforbundet som blir berørt av spørsmålet.

– Det blir en utfordring. Dette er en av de tingene vi skal prate om, innrømmer Knut Bodding.

LO vil sikre sliterne en bedre pensjon. Her er alle kravene fra LO i årets lønnsoppgjør

Deadline før påske

Det er satt av to uker til forhandlingene - inkludert seks dager til såkalte forbundsvise tilpasninger. Her er det bare rom for små justeringer.

Torsdag før påske skal partene være enige. Det er det altså svært liten mulighet for at de blir. Så går man over til en frivillig mekling, før en tvungen mekling er siste mulighet. Siste meklingsdag er lørdag 7. april. Sannsynligheten er stor for mekling på overtid.

Mandag 9. april kan streiken være et faktum.

LO har totalt 630 000 yrkesaktive medlemmer, men bare en tredjedel jobber i NHO-bedrifter.

Få nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook og Twitter

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Annonse
Annonse