Fellesforbundets Halvor Langset og Siri Bergh fra Byggenæringens Landsforening, BNL, sto for det tradisjonelle håndtrykket som innleder tariffoppgjøret for 19.000 bygningsarbeidere organisert i Fellesforbundet.
Minstelønn viktigst i byggforhandlingene
Høyere minstelønn er det som fungerer best mot sosial dumping, mener Fellesforbundet. Derfor er det dette som er det viktigste kravet i byggfagforhandlingene.
eline@lomedia.no
Halvor Langset (Fellesforbundet) og Siri Bergh (Byggenæringens Landsforening, BNL) sto for det tradisjonelle håndtrykket da byggforhandlingene startet i kjølvannet av frontfaget denne uka.
- Det er kravet om økt minstelønn som har mest trøkk fra medlemmene. Vi vet at i kombinasjon med allmenngjøring av tariffavtalene er det dette som fungerer best i kampen mot sosial dumping.
Det sa forbundssekretær Halvor Langset til Magasinet for fagorganiserte ved forhandlingsstart i Næringslivets hus på Majorstua i Oslo.
«Betydelig mer»
I dag ligger minstelønnssatsen for en faglært arbeider innen bygg på 174,10 kroner i timen, for en ufaglært med ett års bransjeerfaring er satsen 163,20. I kravene som BNL fikk overrakt står det at minstelønnssatsene må «heves prosentvis betydelig mer enn lønnsveksten i perioden».
I dagens tariffavtale ligger minstelønna på rundt 77 prosent av bransjesnittet (det såkalte overtidsgrunnlaget). Målet er å få dette opp til 85 prosent,selv om ingen tror at dette kan skje i løpet av ett oppgjør.
Usikre tider
Halvor Langset og delegasjonen med flertall fra bedriftsklubber i forbundet har 19.243 medlemmer medlemmer i ryggen når de nå skal forhandle med BNL. Motpartens representant Siri Bergh understreker at det er svært usikre tider for byggenæringen. Arbeidsløsheten kryper oppover, og det er store geografiske forskjeller på hvor bra det går.
- Det er klart at konjunkturene preger vår holdning til pengekrav, sier Bergh. Hun mener det er på tide å nærme seg nivået med landets handelspartnere, som har hatt lavere lønnsvekt enn Norge i en årrekke.
- Det blir ingen flere arbeidsplasser i bygg av lavere lønninger, repliserer Langset.
Følger frontfaget
I tillegg til de spesifikke kravene for byggebransjen, fremmes de samme felleskravene som i frontfagoppgjøret. I år er disse kravene:
• Sikre medlemmenes kjøpekraft. Det betyr at du få kjøpt minst like mye for lønna di som før, justert for prisstigningen.
• Heving av minstelønnssatsene, og spesielle krav i områder med lav lønn eller som får lite ut ved lokale forhandlinger. De som tjener minst skal ha mest.
• Tjenestepensjonene i privat sektor avtalefestes, og organiseres på en mer kostnadseffektiv og samordnet måte enn i dag.
• Satsene for matpenger økes. Krav omkring overtid, heving av skifttillegg og andre betalingssatser fremmes ut fra de enkelte overenskomsters tradisjoner og prioriteringer.
• Omfangsbestemmelsene endres slik at det tas inn tilpassede presiseringer i alle overenskomster for å sikre fortsatt overenskomsttilhørighet for de som utfører arbeidsoppgaver dekket av overenskomsten, uavhengig av eventuell høyere kompetanse og stillingsbenevnelse.
• I kampen mot sosial dumping hevder forbundet det er behov for en mer partsstyrt og forenklet allmenngjøringsordning. Dette bringes inn i forhandlingene, med sikte på å ta dette opp med Regjeringen for å få nødvendig lovendring.
• Korte velferdspermisjoner, for å følge barn under 12 år til lege, tannlege og helsestasjon der dette ikke er dekket på annen måte.
• Seniorpolitiske tiltak i form av ekstra fridager med lønn, og andre tiltak som motiverer eldre arbeidstakere til å stå i jobb lenger.
• Voksnes rettigheter til yrkesrettet utdanning må styrkes.
• Arbeidsinnvandrere gis rett til grunnleggende norskopplæring, og opplæring i sikkerhetskunnskap og arbeidskultur.
Slik blir forhandlingene
Vanligvis ligger bygg på svai og venter på resultatet i frontfaget før den siste innspurten.
Gangen i oppgjøret er normalt som følger: Dersom partene kommer til en enighet, sendes dette forslaget til uravstemning blant de 19.000 medlemmene. Greier de derimot ikke å bli enige, brytes forhandlingene – og Riksmekleren må inn og forhandle. Først forhandles det i ti dager frivillig. Er partene langt unna en enighet da, varsler de plassfratredelse (streikevarsel). Etter det er det fire dager med tvungen mekling.
Lykkes ikke meklingen, blir det streik. Men dersom forhandlingsdelegasjonen anbefaler forslaget fra Riksmekleren, sendes det først ut på uravstemning. Det kan fortsatt bli streik, hvis medlemmene sier nei til forslaget.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Brian Cliff Olguin