JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sokkeloppgjøret:

Nær 200 olje-ledere kan gå ut streik for høyere lønn

Hvis ikke Lederne blir enige med Norsk olje og gass (NHO) innen midnatt natt til tirsdag, blir det streik på norske oljefelt.

Håvard Sæbø

tormod@lomedia.no

Partene i sokkeloverenskomsten møttes hos Riksmekleren mandag klokka 10. Blir det streik, vil minst sju felt stenge ned når 198 Lederne-medlemmer går ut i streik.

p

For dårlig tilbud

Meklingen kommer som en følge av at Lederne brøt lønnsforhandlingene med Norsk olje og gass 7. og 8. mai. Kravet er en lønnsvekst på nivå med frontfaget (3,2 prosent), men tilbudet fra arbeidsgiverne var ifølge Lederne for dårlig.

Lederne har rundt 1.000 medlemmer av de totalt 7.500 organiserte som er omfattet av sokkelavtalene. Det er varslet plassfratredelse for 198 av disse medlemmene på sju innstallasjoner.

– Lønnsoppgjør er alltid krevende, men årets oppgjør var preget av lite samarbeidsvilje. Norsk olje og gass åpnet forhandlingene med å si at de la lønnsomheten i entreprenørselskapene til grunn for lønnsrammen. Vi legger til grunn lønnsomheten i operatørselskapene der vi har våre medlemmer på sokkeloverenskomsten, sa forbundsleder Audun Ingvartsen til egne nettsider da bruddet var et faktum.

Her kan det bli streik

På disse innstallasjonene tar Lederne ut medlemmer i streik:

• EkoK / EkoB, ConocoPhillips (28)
• Gjøa, Neptune Energy (75)
• Draugen, Okea (23)
• Ivar Aasen, AkerBP (17)
• Gudrun, Equinor (15).
• Oseberg Øst, Equinor (16)
• Kristin, Equinor (24)

I tillegg varsler Norsk olje og gass at produksjonen vil stenge ved tilknyttede felt som Tyrihans, Maria og Vega.

Lederne er den eneste organisasjonen som har streikerett i sokkeloppgjøret og dermed kan ta det til Riksmekleren. LO-forbundet Industri Energi forlot forhandlingene i mai fordi de også mente tilbudet var for dårlig.

Mer usikre arbeidsplasser

– Det er avgjørende at vi ikke får en for høy lønnsvekst fremover. Økte kostnader vil gjøre arbeidsplassene mer usikre i stedet for trygge og langsiktige. Derfor er det viktig at dette oppgjøret og fremtidige oppgjør landes innenfor en ansvarlig ramme, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass på egne nettsider.

Ifølge arbeidsgiverorganisasjonen vil en streik bety et daglig produksjonstap på rundt 440.000 fat oljeekvivalenter.

– Produksjonen ved en rekke norske felt vil bli rammet ved en eventuell konflikt, noe som er alvorlig. Vi håper derfor at vi i meklingen kan komme til enighet med Lederne, sier Hodneland.

p

I år er det mellomoppgjør, som betyr at det bare forhandles om lønnsregulering. Dette er ulikt fra et hovedoppgjør, hvor det forhandles om alle bestemmelsene i tariffavtalene.

Annonse
Annonse