Hjelpepleiere og sykepleiere i flere private sykehjem fikk null i sentralt lønnstillegg i fjor
Private sykehjem har store overskudd, men Marie fikk null i lønnsøkning i fjor. Nå kan det bli streik
Ansatte ved flere private sykehjem truer med streik denne uka hvis de ikke får en skikkelig lønnsøkning.
DE BETALER PRISEN: Hjelpepleierne Marie Simonsen og Edel Breivik jobber på Rødtvet sykehjem som drives av Attendo. De går ned i inntekt mens arbeidsgiveren Attendo hadde overskudd på over 280 millioner kroner bare i fjor.
Sissel M. Rasmussen
De som jobber i private kommersielle sykehjem taper sammenlignet med kollegene sine i sykehjemmene som Oslo kommune driver selv. Ansatte i kommersielle sykehjem har:
• Lavere grunnlønn
• Svakere lønnsutvikling
• Lavere tillegg for kvelder og netter
• Mye dårligere pensjon.
I dag og i morgen er det lønnsforhandlinger i flere private sykehjem. På den ene sida av bordet sitter Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund. På den andre sitter NHO Service.
Sammen forhandler de om Pleie- og omsorgsoverenskomsten hos Riksmekleren. Partene har frist til midnatt, natt til torsdag, med å komme til enighet. Meklingen gjelder lønns- og arbeidsvilkår for ansatte i sykehjem som drives av de svenske kommersielle selskapene Aleris og Attendo.
• 15.000 minstepensjonister går glipp av pensjonsøkning
Streikevarsel for over 160 ansatte
Det er sendt varsel om at 21 medlemmer i Fagforbundet og 145 medlemmer i Sykepleierforbundet som jobber ved flere kommersielle sykehjem kan tas ut i streik fra torsdag 20. oktober.
– Vi valgte ikke Attendo
Hjelpepleier Marie Simonsen som jobber på Rødtvet sykehjem opplevde at hun plutselig fikk ny arbeidsgiver. Det borgerlige byrådet bestemte at sykehjemmet skulle ut på anbud. Det kommersielle selskapet Attendo fikk kontrakten med Oslo kommune. Den varer til 2020 med mulighet for to års forlengelse.
– Vi har ikke valgt Attendo. Vi valgte ikke å skifte arbeidsgiver fra Oslo kommune til Attendo. Vi vil på nivå med de ansatte i sykehjemmene som drives av Oslo kommune. Vi som jobber i sykehjemmene som drives av kommersielle selskaper blir hengende lenger og lenger etter for hvert år som går, sier Marie Simonsen. Hun får full støtte fra sin kollega Sylvia Waal som også jobber på Rødtvet sykehjem.
ET RAN: –Vi hører hvert år at de som jobber i kommunen går opp i lønn. Det er så frustrerende. Vi står stille i lønna og blir rana for tilleggene våre, sier hjelpepleier Sylvia Waal.
Sissel M. Rasmussen
Hun og flere andre ansatte i Attendo-sykehjem som FriFagbevegelse har snakket med vil ha tilbake det langt høyere kvelds- og nattetillegget de fikk mens de hadde Oslo kommune som arbeidsgiver.
Sykehjemsansatte har gått ned i reallønn
FriFagbevegelse skrev i går om ansatte på Rødtvet sykehjem som fortviler etter at det kommersielle omsorgsselskapet Attendo reduserte kvelds- og nattetillegg. Hjelpepleierne og sykepleierne taper mellom 18.000 og 50.000 kroner i året på at Oslo kommune overførte driften til Attendo.
Selve grunnlønna deres er ikke kuttet, men hjelpepleierne og sykepleierne på Rødtvet forteller at de heller ikke fått lønnsøkning verken sentralt eller lokalt siden Attendo tok over sykehjemmet.
Samtidig har prisene på varer og tjenester økt med over 6 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.
– Vi har gått ned i reallønn etter at Attendo tok over driften, konkluderer de ansatte.
• Sjekk lønna i over 100 bransjer
Dette fikk kollegene i kommunale sykehjem
Hadde sykehjemmet fortsatt blitt drevet av Oslo kommune, ville de fått lønnsøkningen som kollegene i kommunale sykehjem har fått for akkurat den samme jobben. Lønnsoppgjøret i Oslo kommune i fjor ga ansatte i kommunale sykehjem minst 6500 kroner i økt årslønn. I år endte oppgjøret med minst 8500 kroner i økt årslønn.
• Ellen taper 62.000 årlig på å jobbe på privat sykehjem
Attendo tjener gode penger på eldreomsorg
Samtidig med at reallønna til de ansatte i Attendos sykehjem synker, går selskapet med store overskudd.
De tre siste årene har det svenske omsorgskonsernet hatt 845 millioner norske kroner i overskudd etter dagens kurs, ifølge Attendo AB. I fjor gikk selskapet på børs. Alle ansatte fikk tilbud om å kjøpe aksjer, ifølge selskapets årsberetning for i fjor.
Da Attendo ble børsnotert på Nasdaq Stockholm var markedsverdien til aksjene nesten 8 milliarder (norske) kroner. Aksjeprisen ble satt til 43 kroner i november 2015. I løpet av noen dager hadde aksjekursen steget til 68 kroner, og ved årsskiftet hadde aksjenes verdi økt til nesten 11 milliarder kroner. I slutten av august i år gikk aksjene for vel 90 kroner.
Attendos omsetning har økt fra 3 til 10 milliarder kroner
Den forrige eieren av Attendo AB kjøpte selskapet for 2,2 milliarder svenske kroner i 2005. Selger tjente da 600 millioner svenske kroner på salget.
Nå er selskapet altså blitt børsnotert og selskapet er ifølge årsberetningen fra 2015 verdt over 11 milliarder kroner.
I 2006 hadde hele Attendo-konsernet en omsetning på under 3 milliarder. I 2015 var omsetningen på nesten 10 milliarder svenske kroner.
• Følg oss på Facebook
Det går godt for Attendo også i Norge
De tre Attendo-selskapene som driver sykehjem og hjemmetjenester i Norge, Attendo Omsorg, Attendo Velferd og Attendo Maribu, har nær doblet omsetningen fra 2014-2015. Overskuddet for de to siste årene er på 21 millioner kroner.
• «Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»
De tre selskapene hadde en omsetning på 384 millioner kroner de to siste årene, ifølge årsregnskapene som er offentliggjort i Brønnøysundregistrene.
• Omsetning i 2015: Over 253 millioner kroner
• Omsetning i 2014: Over 131 millioner kroner
De tre selskapene hadde et overskudd på 21 millioner de to siste årene.
• Overskudd 2015: Over 18 millioner kroner
• Overskudd 2014: Over 3 millioner kroner
Til streik for høyere lønn?
• Det ble brudd i årets tarifforhandlinger mellom Fagforbundet og NHO Service om tariffavtalen for ansatte i kommersielle sykehjem, Pleie- og omsorgsoverenskomsten.
• 18. og 19. oktober er det mekling hos Riksmekleren. Frist for å komme til enighet er midnatt, natt til 20. oktober.
• Blir det ikke enighet, blir det streik fra torsdag 20. oktober.
• Det er varslet om at 21 medlemmer i Fagforbundet og 145 medlemmer i Sykepleierforbundet som jobber i kommersielle sykehjem kan tas ut i streik.
• I fjor fikk de ansatte i sykehjem på Pleie- og omsorgsoverenskomsten ingenting i sentralt tillegg.
Kilde: Fagforbundet
Flere saker
Til streik for høyere lønn?
• Det ble brudd i årets tarifforhandlinger mellom Fagforbundet og NHO Service om tariffavtalen for ansatte i kommersielle sykehjem, Pleie- og omsorgsoverenskomsten.
• 18. og 19. oktober er det mekling hos Riksmekleren. Frist for å komme til enighet er midnatt, natt til 20. oktober.
• Blir det ikke enighet, blir det streik fra torsdag 20. oktober.
• Det er varslet om at 21 medlemmer i Fagforbundet og 145 medlemmer i Sykepleierforbundet som jobber i kommersielle sykehjem kan tas ut i streik.
• I fjor fikk de ansatte i sykehjem på Pleie- og omsorgsoverenskomsten ingenting i sentralt tillegg.
Kilde: Fagforbundet