Klokka ett i natt innkalte arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) partene i vaskeristreiken for å varsle at regjeringen vil bruke tvungen lønnsnemnd for å stoppe konflikten.
Kristian Brustad
Stoppet vaskeristreiken i natt
Streiken blant 190 lavlønte vaskeriansatte er over etter at arbeidsminister Robert Eriksson i natt varslet bruk av tvungen lønnsnemnd.
einar.fjellvik@lomedia.no
Klokka ett i natt innkalte arbeidsministeren partene i konflikten for å varsle at regjeringen vil bruke tvungen lønnsnemnd for å stoppe streiken, som har vart siden fredag.
Ikke noe valg
Statsråden mente han ikke hadde noe annet valg siden streiken skapte problemer med levering av rent tøy til en del sykehus.
– Jeg fikk sent i går kveld melding fra Statens helsetilsyn om at fortsatt streik ville skape en uoversiktlig og uforutsigbar situasjon for helseforetak og sykehjem i Rogaland, Vest-Agder og Nord-Trøndelag. Etter Helsetilsynets vurdering var risikoen for at det kunne oppstå fare for liv og helse vesentlig forhøyet, sa Eriksson til NTB i natt.
Nettopp fare for liv og helse er det viktigste kriteriet for at regjeringen kan bruke tvungen lønnsnemnd til å stoppe en lovlig arbeidskonflikt.
Går tilbake til arbeidet
Fagforbundet Industri Energi varslet etter møtet med statsråden at de vil følge vanlig praksis i slike situasjoner og avslutte streiken fra og med i dag.
Streiken har vart siden fredag. Da ble 190 ansatte ved 15 vaskerier i Stavanger, Bergen og Trondheim tatt ut i streik. De streikerammede bedriftene leverer i hovedsak vask og rens av sengetøy, arbeidstøy, uniformer, kokketøy og så videre til hoteller, offshorebedrifter og private. Men noen av vaskeriene leverer også rent tøy til sykehus.
Dispensasjonsstrid
Helt siden konflikten startet har fagforbundet Industri Energi, som representerer de ansatte, hevdet at arbeidsgiverne har forsøkt å presse fram bruk av tvungen lønnsnemnd ved å holde tilbake søknader om dispensasjon som skulle hindre at streiken rammer sykehus og andre helseinstitusjoner.
Det hele toppet seg i går da forbundsleder Leif Sande i Industri Energi politianmeldte to vaskerier og toppsjefen i Norsk Industri for å sette liv og helse i fare ved å nekte å godta dispensasjonssøknader.
Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri avfeide politianmeldelsen som useriøs. I natt sa han seg fornøyd med at regjeringen stoppet konflikten med tvungen lønnsnemnd.
– Streiken førte etter bare få dager til store driftsforstyrrelser for flere større sykehus. Det forteller at forbundet visste hva de gjorde og forsto hva konsekvensene ville bli, sa Lier-Hansen.
– At ministeren nå ser seg nødt til å stanse vaskeristreiken med tvungen lønnsnemnd for å avverge fare for liv og helse, understreker alvoret som lå bak min politianmeldelse av Stein Lier Hansen og flere arbeidsgivere i vaskeribransjen. De har systematisk, tariffstridig og gjennom ulovlig lockout hindret våre medlemmer i å møte på jobb for å avverge fare for liv og helse for pasienter ved sykehusene i Rogaland og i Trøndelag. Å bruke menneskers liv og helse som et virkemiddel for å stanse en lovlig arbeidskonflikt er uverdig, skrev forbundsleder Leif Sande i en kommentar på Industri Energis eget nettsted i natt.
Krevde varig lønnsløft
Bakgrunnen for hele konflikten er at arbeidsgiverne i årets lønnsoppgjør nektet å være med på et varig lønnsløft for de ansatte i vaskerier og renserier. Ansatte i denne bransjen har i dag et lønnsnivå som tilsvarer 86 % av gjennomsnittet i industrien. Industri Energi krevde en reguleringsbestemmelse som skulle trappe lønnsnivået opp til 90 % av nivået i industrien. Selv etter intens mekling flere timer på overtid natt til fredag i forrige uka lyktes det ikke å få partene til å enes. Dermed var konflikten et faktum.
Nå blir det altså opp til Rikslønnsnemnda å avgjøre om denne lavlønnsbransjen får et lønnsløft eller ikke.
Høster internasjonal kritikk
Vaskeristreiken er første gang under årets lønnsoppgjør at regjeringen bruker tvungen lønnsnemnd for å stoppe en arbeidskonflikt. Ved det forrige hovedoppgjøret, i 2012, ble tvungen lønnsnemnd brukt tre ganger, mot oljearbeiderne, vekterne og Fagforbundets medlemmer i private sykehjem.
I perioden fra 1990 til 2012 brukte regjeringen tvungen lønnsnemnd hele 39 ganger. Over halvparten av sakene gjaldt konflikter i helse- og oljesektoren, framgår det av en fersk rapport fra forskningsstiftelsen Fafo.
Last ned: Bruk av tungen lønnsnemnd i Norge 1990 – 2012
Norge har ved flere anledninger fått kritikk fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen, ILO, for å bruke tvungen lønnsnemnd i strid med ILO-konvensjonene om organisasjonsfrihet og rett til kollektive forhandlinger. Senest i sommer høstet Norge kritikk for bruken av lønnsnemnd mot oljearbeiderne i 2012.
Les også: Kraftig ILO-kritikk av Norge
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox