Klokka ett i natt innkalte arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) partene i vaskeristreiken for å varsle at regjeringen vil bruke tvungen lønnsnemnd for å stoppe konflikten.
Kristian Brustad
Stoppet vaskeristreiken i natt
Streiken blant 190 lavlønte vaskeriansatte er over etter at arbeidsminister Robert Eriksson i natt varslet bruk av tvungen lønnsnemnd.
einar.fjellvik@lomedia.no
Klokka ett i natt innkalte arbeidsministeren partene i konflikten for å varsle at regjeringen vil bruke tvungen lønnsnemnd for å stoppe streiken, som har vart siden fredag.
Ikke noe valg
Statsråden mente han ikke hadde noe annet valg siden streiken skapte problemer med levering av rent tøy til en del sykehus.
– Jeg fikk sent i går kveld melding fra Statens helsetilsyn om at fortsatt streik ville skape en uoversiktlig og uforutsigbar situasjon for helseforetak og sykehjem i Rogaland, Vest-Agder og Nord-Trøndelag. Etter Helsetilsynets vurdering var risikoen for at det kunne oppstå fare for liv og helse vesentlig forhøyet, sa Eriksson til NTB i natt.
Nettopp fare for liv og helse er det viktigste kriteriet for at regjeringen kan bruke tvungen lønnsnemnd til å stoppe en lovlig arbeidskonflikt.
Går tilbake til arbeidet
Fagforbundet Industri Energi varslet etter møtet med statsråden at de vil følge vanlig praksis i slike situasjoner og avslutte streiken fra og med i dag.
Streiken har vart siden fredag. Da ble 190 ansatte ved 15 vaskerier i Stavanger, Bergen og Trondheim tatt ut i streik. De streikerammede bedriftene leverer i hovedsak vask og rens av sengetøy, arbeidstøy, uniformer, kokketøy og så videre til hoteller, offshorebedrifter og private. Men noen av vaskeriene leverer også rent tøy til sykehus.
Dispensasjonsstrid
Helt siden konflikten startet har fagforbundet Industri Energi, som representerer de ansatte, hevdet at arbeidsgiverne har forsøkt å presse fram bruk av tvungen lønnsnemnd ved å holde tilbake søknader om dispensasjon som skulle hindre at streiken rammer sykehus og andre helseinstitusjoner.
Det hele toppet seg i går da forbundsleder Leif Sande i Industri Energi politianmeldte to vaskerier og toppsjefen i Norsk Industri for å sette liv og helse i fare ved å nekte å godta dispensasjonssøknader.
Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri avfeide politianmeldelsen som useriøs. I natt sa han seg fornøyd med at regjeringen stoppet konflikten med tvungen lønnsnemnd.
– Streiken førte etter bare få dager til store driftsforstyrrelser for flere større sykehus. Det forteller at forbundet visste hva de gjorde og forsto hva konsekvensene ville bli, sa Lier-Hansen.
– At ministeren nå ser seg nødt til å stanse vaskeristreiken med tvungen lønnsnemnd for å avverge fare for liv og helse, understreker alvoret som lå bak min politianmeldelse av Stein Lier Hansen og flere arbeidsgivere i vaskeribransjen. De har systematisk, tariffstridig og gjennom ulovlig lockout hindret våre medlemmer i å møte på jobb for å avverge fare for liv og helse for pasienter ved sykehusene i Rogaland og i Trøndelag. Å bruke menneskers liv og helse som et virkemiddel for å stanse en lovlig arbeidskonflikt er uverdig, skrev forbundsleder Leif Sande i en kommentar på Industri Energis eget nettsted i natt.
Krevde varig lønnsløft
Bakgrunnen for hele konflikten er at arbeidsgiverne i årets lønnsoppgjør nektet å være med på et varig lønnsløft for de ansatte i vaskerier og renserier. Ansatte i denne bransjen har i dag et lønnsnivå som tilsvarer 86 % av gjennomsnittet i industrien. Industri Energi krevde en reguleringsbestemmelse som skulle trappe lønnsnivået opp til 90 % av nivået i industrien. Selv etter intens mekling flere timer på overtid natt til fredag i forrige uka lyktes det ikke å få partene til å enes. Dermed var konflikten et faktum.
Nå blir det altså opp til Rikslønnsnemnda å avgjøre om denne lavlønnsbransjen får et lønnsløft eller ikke.
Høster internasjonal kritikk
Vaskeristreiken er første gang under årets lønnsoppgjør at regjeringen bruker tvungen lønnsnemnd for å stoppe en arbeidskonflikt. Ved det forrige hovedoppgjøret, i 2012, ble tvungen lønnsnemnd brukt tre ganger, mot oljearbeiderne, vekterne og Fagforbundets medlemmer i private sykehjem.
I perioden fra 1990 til 2012 brukte regjeringen tvungen lønnsnemnd hele 39 ganger. Over halvparten av sakene gjaldt konflikter i helse- og oljesektoren, framgår det av en fersk rapport fra forskningsstiftelsen Fafo.
Last ned: Bruk av tungen lønnsnemnd i Norge 1990 – 2012
Norge har ved flere anledninger fått kritikk fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen, ILO, for å bruke tvungen lønnsnemnd i strid med ILO-konvensjonene om organisasjonsfrihet og rett til kollektive forhandlinger. Senest i sommer høstet Norge kritikk for bruken av lønnsnemnd mot oljearbeiderne i 2012.
Les også: Kraftig ILO-kritikk av Norge
Mest lest
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte får beholde jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.
peopleimages/colourbox
Ansatte setter barn, elever og pasienter foran seg selv
Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.
Torgny Hasås
Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox