JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil være med på toget

Det var ingen som foreslo at det skulle bli et samordnet tariffoppgjør da LOs representantskap diskuterte årets tariffoppgjør. Men like under overflaten boblet det.
Janita Blomvik fra Arbeidsmandsforbundet vil ikek stå igjen på perrongen når Fellesforbundets pensjonstog går.

Janita Blomvik fra Arbeidsmandsforbundet vil ikek stå igjen på perrongen når Fellesforbundets pensjonstog går.

Martin Folmoe

torgny@lomedia.no

Flere talere ga tydelig uttrykk for at de mislikte slik resultatet ble, et forbundsvist oppgjør med Fellesforbundet i front.

Janita Blomvik fra Arbeidsmandsforbundet fortalte at hun hadde vært på mange tariffkonferanser og hver gang fått høre at toget for tjenestepensjon går i 2014. Er vi ikke med da kommer vi ikke med. Hun likte derfor ikke at hun sto på perrongen mens Fellesforbundets tog så ut til å gå.

Blomvik representerer mange lavtlønte rengjørere og vektere. Det var derfor viktig for henne å både få økt lønn og pensjon på plass. Og hun tryglet til slutt i sitt innlegg til Fellesforbundet:

– Ikke la oss stå igjen på perrongen i år. Ta oss med på toget.

Ulogisk vedtak

Hun fikk også støtte av Christopher Beckham fra Handel og Kontor i Bergen som synes det hadde vært mest naturlig med et samordnet oppgjør. Beckham mente at pensjoner er det viktigste i årets oppgjør, og da ville det vært naturlig med en annen oppgjørsform.

– Pensjon er det viktigste, men vi lever godt med det vedtaket representantskapet fatter, sa han.

En annen bergenser, Ove Toska fra EL & IT Forbundet, opplever vedtaket om forbundsvise oppgjør som ulogisk. Når en skal gjennomføre en slik reform som det er lagt opp til med tjenestepensjonen, så ville det vært naturlig med et samordnet oppgjør.

– Vi fra EL & IT er vanligvis for et forbundsvist oppgjør, men ikke i år, sa Toska.

Støtte fra Høiland

Henning Bråten fra gruveforeninga Nordens Klippe, Arbeidmandsforbundet og som representant for Finnmark fylke lot det også skinne igjennom at han helst hadde sett at det ble samordnet oppgjør i år.

– Men når Fellesforbundet går i front skal vi stå bak og dytte, slo han fast.

Fagforeningsleder Steffen Høiland fra Fellesforbundet i Nord-Rogaland mente at vedtaket om forbundsvise oppgjør var helt perfekt. Han trakk fram en rekke krav fra medlemmene som lavlønn i byggeindustrien, 12-24-rotasjon i Nordsjøen og permitteringsreglene som passer perfekt til å løse i et forbundsvist oppgjør.

Synnøve Bergan fra Hotell- og Restaurant og Fellesforbundet i Trondheim mente at det var litt for tidlig med det store pensjonsoppgjøret, men hun ergret seg over at den obligatoriske tjenestepensjonen så ut til å ha grodd fast på to prosent.

– Bli med på toget

Neppe tilfeldig var det Fellesforbundets leder Arve Bakke som hadde ordet som siste taler i debatten.

Han takket sekretariatet for innstillingen og den tilliten Fellesforbundet var blitt til del gjennom årets oppgjørsform. Bakke mente at det var viktig å se på helheten i pensjonssystemet, folketrygden, obligatorisk tjenestepensjon (OTP) og AFP-ordningen under ett. Han viste også til hva som skjedde under oppgjøret i 2004 da OTP ble innført i forbundsvist oppgjør med Fellesforbundet i front.

Så kom han ikke utenom togmetaforen som Janita Blomvik hadde brukt.

– Hvis representantskapet viser oss tillit skal dere ikke stå igjen på perongen. Dere skal få komme om bord til de beste kupéene.

Til slutt sa Bakke noe om streikefaren.

– Et tariffoppgjør går aldri rett fra mekling til streik. Vi spør alltid medlemmene først. Den eneste gangen det har gått rett fra mekling til konflikt var i 1986 da arbeidsgiverne valgte å lokke oss ute, avsluttet Bakke og fikk varm applaus fra salen.

Til oppsummering fikk LO-leder Gerd Kristiansen ordet.

Men som for å demonstrere at nå var ansvaret for tariffoppgjøret overlatt Fellesforbundet , sa hun bare:

– Arve Bakke oppsummerte dette så bra at det er det ikke nødvendig at jeg gjør.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse