JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Villige til å streike for minstelønn og pensjon

De Skanska-ansatte tømrerne og forskalingssnekrerne som bygger nye Veitvet skole i Oslo, klager ikke over betingelsene de får. Blir det streik, så er det i solidaritetens navn.
SOLIDARISKE: Skanska-gjengen som bygger skole på Veitvet stiller seg solidariske med de lavtlønnede bygningsarbeiderne. F.h. Rune Trønningsdal, Tore Hokstad, Vidar Svindahl, Rune Berg og Andre Ourom.

SOLIDARISKE: Skanska-gjengen som bygger skole på Veitvet stiller seg solidariske med de lavtlønnede bygningsarbeiderne. F.h. Rune Trønningsdal, Tore Hokstad, Vidar Svindahl, Rune Berg og Andre Ourom.

Håvard Sæbø

anne.siri.rena@lomedia.no

Meklingsfristen for fellesoverenskomsten for byggfag, mellom Fellesforbundet og NHO-foreningen Byggenæringens Landsforening (BNL) går ut ved midnatt fredag.

Fredag formmidag: svart kaffe, brødskiver og nystekte vafler – det er tidlig lunsj på arbeiderbrakka ved skolebygget som nå reises på østkanten av hovedstaden. I det ene rommet sitter Skanska-ansatte, i hovedsak tømrere, med det de selv mener er greie både lønns- og pensjonsbetingelser. For disse er minstelønna på 212 kroner timen. I det andre sitter stort sett ufaglærte og uorganiserte arbeidere fra Polen, med en minstelønn på 165 kroner. Det er så vidt over det tariffestede minstebeløpet, som ligger på 163,20. Maks timelønn blant disse, som jobber for firmaet FasadeCompagniet, er 190 kroner timen. Begge gruppene bygger barne- og ungdomsskolen som skal stå klar høsten 2015.

De absolutt lavtlønte

– Retten til å forhandle om pensjon lokalt og heving av minstelønn er viktige krav som vi er villige til å streike for, sier Rune Trønningsdal, nestleder i Skanska-klubben for fagorganiserte i Oslo.

– Lav minstelønn minsker konkurranseevnen vår. Vi streiker gjerne for å sympatisere med de absolutt lavtlønte, supplerer Vidar Svindahl.

I rommet ved siden av synes de det er bra at noen går i front for å heve lønningene.

– Ja, det vil bety mye for oss om lønna blir høyere, kommenterer Leslek.

Han har polsk fagbrev som tømrer, men det blir ikke godkjent i Norge. Her har han jobbet i sju år.

Avglemte vester

Gule streikevester kan vi se langt etter her på brakka, de er visst gjenglemt på et aller annet kontor i byen. Vestene vil uansett ikke bli nyttige for disse karene før mandag morgen, om det skulle bli streik.

– Vi var ute i streik for fire år siden, og vi er klare for å gjøre det samme nå, fortsetter Rune Trønningsdal.

– Men jeg tror ikke det blir noe av, særlig med tanke på at industrioverenskomsten kom i havn, kommenterer forskalingssnekker Andre Ourom.

Kamp mot dumping

I dag ligger minstelønnssatsen for en faglært arbeider innen bygg på 174,10 kroner i timen, for en ufaglært med ett års bransjeerfaring er satsen 163,20. I kravene som BNL fikk overrakt fra Fellesforbundet i mars står det at minstelønnssatsene må «heves prosentvis betydelig mer enn lønnsveksten i perioden». I dagens tariffavtale ligger minstelønna på rundt 77 prosent av bransjesnittet (det såkalte overtidsgrunnlaget). Målet er å få dette opp til 85 prosent,selv om ingen tror at dette kan skje i løpet av ett oppgjør.

Forbundssekretær Halvor Langset i Fellesforbundet sa følgende om minstelønn til Magasinet for fagorganiserte ved forhandlingsstart:

– Det er kravet om økt minstelønn som har mest trøkk fra medlemmene. Vi vet at i kombinasjon med allmenngjøring av tariffavtalene er det dette som fungerer best i kampen mot sosial dumping.

Tror ikke på streik

Klubbleder Toril Hansen i Skanska i Oslo sier at «alt» er viktig, men også hun mener at kampen for å heve minstelønna er aller viktigst.

– Tror du det blir streik?

– Det skal ikke være enkelt å velge streik, så nei, jeg tror egentlig ikke det. Jeg har stor tro på at de kommer fram til en god avtale, sier Hansen.

Blir ikke partene enige, vil det bli streik fra arbeidstidas begynnelse lørdag. 5.985 av Fellesforbundets medlemmer på 92 bedrifter er tatt ut i første uttak for byggfagene.

På Veitvet i Oslo er lunsjpausen over, og ei ny utendørsøkt venter.

Det vil bety mye for oss om lønna blir høyere.

Leslek, polsk arbeider uten godkjent fagbrev i Norge

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse