LAVLØNNSTILLEGG: Butikkoverenskomsten - HK er en av avtalene hvor de ansatte kan få lavlønnstillegg i år.
Martin Guttormsen Slørdal
Lønnsoppgjøret 2019:
Virker lavlønnstilleggene? Dette sier ekspertene
Det å løfte de lavest lønnede er et sentralt krav fra LO i årets lønnsoppgjør. FriFagbevegelse har spurt ekspertene om lavlønnstilleggene virker.
tori@lomedia.no
Et av LOs krav i årets lønnsoppgjør, er at yrker på overenskomster som tjener under 90 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, må få et eget lavlønnstillegg. LO krever dermed at alle som tjener under 429.000 kroner på årsbasis skal få et eget tillegg. I fjor var dette tillegget på 2,50 kroner i timen.
p
Noe av bakgrunnen er at reallønna nederst på stigen har stått stille eller tapt seg de siste ti årene, mens de høyest lønte har dratt i fra. Samtidig er ikke lavlønnstillegg noe nytt grep. Dette har vært et sentralt krav fra LO i de fleste lønnsoppgjør langt bakover i tid.
Så virker lavlønnstilleggene? FriFagbevegelse har spurt fire eksperter på området om hva de mener.
Bare for de med tariffavtale
– Man ville nok hatt større lønnsforskjeller uten lavlønnstilleggene. Hvis alle bare fikk et prosentvis tillegg, så vil det over tid gi større lønnsforskjeller, sier Fafo-forsker Bård Jordfald.
Samtidig understreker han at lavlønnstilleggene kun gjelder for de som er omfattet av en tariffavtale.
– De som jobber et sted uten tariffavtale, har ikke krav på disse tilleggene. Lavlønnstilleggene gir en mer sammenpresset lønnsstruktur for de som er bundet av tariffavtale, sier Jordfald.
En sammenpresset lønnsstruktur i denne sammenhengen, betyr at det blir kortere avstand mellom de høyeste lønningene og de laveste lønningene.
Lønnsgulvet løftes
Fafo-forsker Jon Erik Dølvik tror at lavlønnstilleggene kan påvirke lønnsnivået generelt, også for de som står utenfor tariffavtalene.
– Det å gi lavlønnstillegg bidrar til at lønnsgulvet løftes når de som er høyest lønte stikker av gårde, sier Dølvik.
– Samtidig er det slik at de som sakker mest akterut, antakelig finnes blant dem som står utenfor avtalesystemet. Det man kan håpe på, er at man får en spredningseffekt slik at også disse blir løftet på sikt, sier Dølvik. Han fortsetter:
– Det finnes forskning som viser at forskjellene i lønn mellom organiserte og uorganiserte er relativt små i Norge, så det tyder på at det er en viss spredningseffekt fra de som er omfattet av tariffavtalene til de som ikke er det.
– Hvorfor er det viktig å ha små lønnsforskjeller?
– Med små lønnsforskjeller opprettholder man etterspørselen og sysselsettingen i økonomien. De som tjener minst bruker en større del av lønna på forbruk. Når lønnsforskjellene blir store, så vil de som får mest bruke mindre penger og spare mer. Da bremser etterspørselen og økonomien sakker ned.
p
Jobber på flere fronter
Dølvik får støtte fra sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO når det gjelder at lavlønnstilleggene kan påvirke indirekte, også for dem uten tariffavtale.
– Det vi opplever er at når vi er store, så setter vi en standard også for de som ikke er organiserte. Problemet som er i ferd med å bre om seg i enkelte sektorer, er at vi er ikke store nok til å sette en standard for alle. I noen sektorer er det så mange uorganiserte at utviklingen går i en annen retning enn innenfor tariffavtalene. Da blir det sosial dumping av det, sier Bjørnstad.
Bjørnstad understreker også at lavlønnstilleggene kun er en del av bildet for LO.
– Lavlønnstilleggene er et konkret virkemiddel vi sitter på. Vi jobber også mot sosial dumping, for et omfordelende skattesystem, og langs mange andre dimensjoner for å skape et samfunn med små forskjeller, sier Bjørnstad. Han fortsetter:
– Når man ser på internasjonale sammenligninger, så har Norge svært små forskjeller. En samordna lønnsdannelse og et sterkt LO er en viktig forklaring på det.
Fagforeningene står svakere enn før
Økonomiprofessor Kalle Moene mener også at lavlønnstilleggene har fungert for å løfte de nederst på stigen.
– Ja, lavlønnstillegg har bidratt til lønnsutjevning. All erfaring fra 1945 frem til i dag tyder på det, sier Moene.
– I hele etterkrigstiden har dette vært fagbevegelsens faktiske rolle i lønnsoppgjørene, at man har økt de laveste lønningene mer enn de høyeste lønningene. Lenge var det de laveste lønningene som fikk de høyeste prosentvise tilleggene, men de siste ti årene har vi sett noe mindre utjevning enn før.
– Hva er årsakene til at dette har skjedd?
– Det har delvis å gjøre med at folk jobber i andre sektorer enn for ti år siden. Det har vært en bevegelse fra industriproduksjon til tjenester, og der står fagbevegelsen noe svakere. Det som skjer innen bygg og anlegg er også viktig. Det er en annen konkurransesituasjon nå og fagforeningene står svakere enn før.
p
Moene påpeker også at lønnsforskjellene har økt mer i Norge enn i våre naboland, Danmark og Sverige.
– På den andre siden har Norge beholdt sjenerøsiteten til velferdsstaten, mens Sverige og Danmark har hatt større kutt i velferden. En opplagt årsak er at den statsfinansielle situasjonen i Norge er bedre enn i Sverige og Danmark, som kanskje også overreagerte på finanskrisen, sier Moene.
– Norge bør tenke gjennom at man kanskje ikke vil ha større lønnsforskjeller før skatt. Samtidig er det store perspektivet at vi har mindre lønnsforskjeller her enn i resten av verden utenfor Norden, avslutter han.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox