Forhandler for 50.000 kommuneansatte
Høye forventninger til forhandlingene for 50.000 kommuneansatte i Oslo
Forventningene er store når forhandlingene som berører 50.000 kommuneansatte i hovedstaden nå er i gang.
Jan-Erik Østlie (illustrasjonsbilde)
ola.tommeras@fagbladet.no
Oslo kommune har sin egen overenskomst og forhandlinger, mens alle andre kommuner i landet forhandler sentralt med KS. Hovedstaden har i overkant av 50.000 kommunale stillinger, med alt fra lærere til renholdere og akademikere til ufaglærte. Nå avgjøres arbeidsbetingelser og lønn de kommende to åra.
Det forhandles for medlemmer i Fagforbundet, Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO), musikerne (MFO) og lærerne i Skolenes landsforbund (SL). Disse forhandler sammen med Akademikerne, UNIO og YS.
• Mette Nord: Vi skal forhandle for dem med høy utdanning til dem uten formell kompetanse
Nye politiske føringer
– Forventningene er store, bekrefter 1. nestleder i Fagforbundet Oslo, Vidar Evje.
– Vi var veldig fornøyd for to år siden. Det var et godt forhandlingsklima, som vi regner med å videreføre. Dagens byrådserklæring med dens politiske føringer øker også forventningene, sier Vidar Evje.
Etter en sammenhengende periode på 18 år med skiftende Høyre-byråder forhandlet forbundene for de ansatte i Oslo med en rød ledelse for første gang i 2016.
– Det gir jo en litt annen innstilling. De politiske føringene er endret, påpeker Evje.
• Krever uttelling for utdanning i kommunene
Skal ha inn pensjon
Det kanskje mest spennende kravet i Oslo blir å få pensjon inn i overenskomsten slik den er for andre kommuneansatte i landet. Per i dag er det i realiteten politikerne som bestemmer hvordan pensjonen skal legges opp for de ansatte. Forbundene har kun drøftingsrett.
– Vi krever å få pensjonen inn i overenskomsten, slik at den blir til forhandling ved neste tariffperiode, forteller Evje.
• Busstreik avverget etter mekling. Resultat får blandet mottakelse
Deltid, kompetanse og seniortiltak
Videre er tiltak mot ufrivillig deltid et sentralt krav, sammen med kompetanseutvikling og seniortiltak på arbeidsplassene.
– Mange ansatte i Oslo skal gjennom omstillingsprosesser som krever kompetanseutvikling. Vi vil også ha sentrale seniortiltak. Folk står lenger i jobb, og vi ønsker ikke at tiltak for seniorer skal overlates til de enkelte kommunale virksomheter, men bestemmes i kommunen sentralt, sier Evje.
• Følg oss på Facebook og Twitter
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside