Lønnsoppgjøret for de ansatte i kommunene: Alle medlemmer er sikret økt kjøpekraft
Ti minutter før fristen ved midnatt ble partene enige om et anbefalt forhandlingsresultat for kommunene. Se hvor mye du får i lønnstillegg.
ENIGE: Forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i KS og forhandlingsleder for LO Kommune Mette Nord er godt fornøyd med at de klarte å bli enige om en anbefalt forhandlingsløsning.
Per Flakstad
per.flakstad@fagbladet.no
– Jeg er veldig fornøyd med at vi klarte å komme fram til en forhandlingsløsning, og at vi har sikret alle medlemmer økt kjøpekraft, sa Fagforbundets leder Mette Nord som også var forhandlingsleder for LO Kommune, umiddelbart etter at forhandlingene var ferdige.
Minst 5000 til alle
For 2018 ble det avtalt et tillegg på minst fem tusen og med en profil som gir flere grupper uttelling for kompetanse.
For fagarbeiderstillinger er det gitt et tillegg på 5500 kroner og opp til 8000 for dem med 16 års ansiennitet.
For stillinger med krav om fagbrev og 1-årig fagskoleutdanning er det gitt et tillegg fra 6500 kroner og opp til 8500 kroner for dem med 16 års ansiennitet.
For stillinger som krever 3 års høyskole- eller universitetsutdanning er det gitt et tillegg på 10.000 kroner for dem som har fra 0 års ansiennitet og opp til 4 år. For dem med 6 års ansiennitet er det gitt et tillegg på 11.000, mens de med 8, 10 og 16 års ansiennitet får et tillegg på 8500 kroner.
Alle tillegg er gitt med virkning fra fra 1. mai 2018.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Fornøyd med forhandlingsløsning
– Partene har kjempet iherdig for sine interesser. Det har også KS som arbeidsgivernes representant gjort. Det har vært et krevende oppgjør, men vi er tilfreds med det resultatet vi er blitt enige om. Jeg er stolt av vi har klart å få til et forhandlingsresultat. Dette er andre gang på rad at vi gjennom stor innsats og sterk vilje fra alle partene klarer å finne helhetlige løsninger uten hjelp av Riksmekleren, sier forhandlingsleder i KS, arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø.
Det viser at organisasjonene tar kommunenes framtid på alvor, fortsatte han.
Økt kjøpekraft
– Et av våre viktige krav var en reell økning i kjøpekraft for medlemmene, og det har vi fått. I tillegg har vi fått hevet ulempetillegget. Vi vet at medlemmene våre er opptatt av å få ordentlig betalt for å jobbe når mange andre har fri. Vi har også fått på plass at vi sammen med arbeidsgiverne skal jobbe videre med arbeidtid og heltidskultur. Dette er medlemmene våre også svært opptatt av, derfor var det viktig å få på plass i avtalen, sier Mette Nord.
– Vi har også vært opptatt av å finne nye virkemidler for å styrke arbeidet med en heltidskultur og bedre kompensasjon for helgearbeid. Derfor er vi fornøyde med både resultatet og retningen på avtalen, sier Tor Arne Gangsø.
Ivaretar alle grupper
Resultatet gir uttelling for kompetanse og tiltak for å redusere lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, fortsetter Mette Nord.
– Det justerte lønnssystemet ivaretar både de med høyskole- og universitetsutdanning, de med fagutdanning og de med realkompetanse, men som står uten formell utdanning. Kommunene trenger kompetanse nå og i framtida, og arbeidsgiverne må tilrettelegge for arbeidsplassbasert kompetanseheving, sier Mette Nord.
Resultatet går nå til uravstemning.
Forhandlinger på overtid i Oslo
Mens kommuneoppgjøret ble ferdig før fristen, fortsetter forhandlingene i Oslo på overtid.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside