JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til seters for å søke ro

Steinknuser John Kåre Knutsen velger en noe alternativ ferie for å finne overskuddet.

– Sydenferie? Nei det har vi aldri vurdert, egentlig.

John Kåre Knutsen klyver stein til daglig, hos «skifer’n» på Snåsa. I overkant tungt arbeid. Da skulle man kanskje tro at steinklyveren ville valgt en rolig sommerferie, kanskje gjerne under en stekende sol med en svalende drink. Ikke uvant det mange værsyke nordmenn, især namdalinger, finner på under juli-dråpene.

Rømmer hvert år

Men steinknuser og Fellesforbundet-medlem Knutsen finne roa på en helt annen måte. Han foretrekker heller egenkinna smør foran paraplydrinker.

Hver eneste sommer tar han nemlig med seg kona og rømmer til seters!

– Det blir tidlige morgener og en del arbeid. Men det er en veldig avkobling og likevel rolige dager. Det er et helt annet tempo her, en helt annen ro. Ingen dataskjermer eller mobiltelefoner som roper etter oppmerksomhet, sier Knutsen.

Rømmegrøt i verdensklasse

Det er som å tre inn i en svunnen tid når man gjester Gravslåttseteren, i indre Snåsa i Nord-Trøndelag. Eller kanskje en episode av «Der ingen kunne tru at nokon kunne bu». Det gjør da heller ikke skiferklyver Knutsen. Men det er ikke veldig langt unna.

– Vi er her mange helger ellers på året også. Også er vi jo her fire-fem uker hver sommer, så klart, sier Laila Selliås. Kona til Knutsen, og budeia på setra. Og søsteren til gårdseieren.

Men det er Knutsen og kona som drifter seteren på sommeren. Da er den åpen for alle som vil komme på besøk, omtrent til alle døgnets tider.

– Vi serverer mye selvlagd mat. Rømmegrauten er om ikke videns, så i alle fall lokalt kjent for å være verdens beste. Vi har tre kyr, et par griser og legger ned mye arbeid på setra så sommerdriften skal bli så god som mulig, sier Knutsen.

Blant produktene er hjemmelaget smør, brunost, søtost, prim og gomme. Stort sett alt som serveres gjestene er produsert og foredlet på setra. Bortsett fra kaffe’n og sukkeret, da.

– Vi har ikke helt fått dreisen på kaffebønnene og sukkerrørene enda, flirer seter-paret.

Warning
Annonse
Annonse