Tøffere for Obama
Statsminister Jens Stoltenberg og partene i norsk arbeidsliv har nok å stri med om dagen. Det har sannelig Barack Obama, presidenten i USA, også.
På kartellkonferansen på Gol i går varslet statsminister Jens Stoltenberg kamp mot sykefraværet og inviterte partene i arbeidslivet til dialog. Roy Pedersen, leder av Oslo LO advarer mot at innstramminger i sykelønnsordningen kan felle Stoltenberg.
Det er rart å komme inn i den norske politiske debatten etter å ha tilbrakt de siste to ukene i Obamas Amerika, et land med over 300 millioner innbyggere, og sett på nært hold hva presidenten har av utfordringer på hjemmebane. Særlig haster det å få orden på økonomien og skape arbeidsplasser før en hel generasjon ungdommer blir dratt ned i dragsuget etter finanskrisen.
Nylig fikk han flertall for sin helsereform i Kongressen, og han jobber hardt både hjemme og på bortebane for å få på plass en klimapolitikk før toppmøtet i København.
Men det er liten tvil om at de amerikanske velgerne nå er mest spent på om Obama klarer å rette opp økonomien og skape flere gode arbeidsplasser hjemme. USAs statsgjeld har nylig for første gang i historien passert 12 billioner dollar, blant annet som følge av Obama-administrasjonens massive stimuleringsprogrammer for å redde økonomien fra kollaps.
På hjemmebane i Norge sliter Jens Stoltberg med en arbeidsledighet på rundt 3 prosent.
Ifølge Bureau of Labor Statistics (BLS) steg ledigheten i oktober fra 9,8 prosent til 10,2 prosent. Det er høyeste ledighet siden 1983.
Siden starten av lavkonjunkturperioden startet i desember 2007, har altså antall arbeidsledige økt med 8,2 millioner. Krisen i arbeidsmarkedet er enorm. Den offisielle arbeidsledigheten er på 26 millioner arbeidsledige. Men ledighetstallene er trolig dobbelt så høye som de offisielle. Har du forresten ikke rent rulleblad, er du sjanseløs.
New York Times forteller denne uka historien om Wally Camis Jr (41) som har hatt flere strøjobber i sikkerhets- og restaurantbransjen, men mistet jobben og ble skilt i fjor. Da han skulle registrere seg som arbeidssøker, kom det fram at han for 22 år siden hadde truet to menn med en hårbørste og fått bot. Dette var nok til at han ikke fikk registrere seg. Mange gir opp å melde seg ledig og tar heller svarte jobber. Minstelønnen er 7.25 dollar per time, så en ufaglært person med deltidsjobb har problemer med å klare seg. Du kan i alle fall glemme å sende dine barn på de beste skolene. Men det er en annen historie. Og det er få unge som kommer seg inn i arbeidsmarkedet også. Dette bekymrer amerikansk fagbevegelse. Den begynner nå å bli utålmodig.
Den største av dem, The American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations (AFL-CIO)s leder Richard Trumka, har denne uka gått i bresjen sammen med flere partnere for å få president Obama til å skape flere arbeidsplasser og gjenoppbygge den amerikanske økonomien.
Trumka la sammen med samarbeidspartnere i arbeidslivet fram et forslag på fem punkter for å lette den vanskelige situasjonen på arbeidsmarkedet. De håper Det hvite hus og Kongressen vil følge opp umiddelbart. Trumka ønsker at punktene blir tatt opp allerede på presidentens møte om arbeidsmarkedet 3. desember.
AFL-CIO vil at det opprettes gode, trygge arbeidsplasser som støtter familier og lokalsamfunn. Dette er ikke bare er et økonomisk spørsmål, men også et moralsk ansvar. Trumka forventer at lovgiverne lytter til arbeidstakerorganisasjonene fremfor å opptre med flere redningspakker til de på Wall Street .
Nå krever fagbevegelsen at Obama følger opp det han sa i sin tale til AFL-CIOs kongress - blant annet om like helsetjenester for alle, skape arbeidsplasser og ikke minst prøve å få igjennom Employee Free Choice Act, en lov som vil gjøre det lettere å fagorganisere seg.
Først når Obama klarer å løfte arbeidernes lønninger og arbeidsvilkår, kan USA lykkes. Det mener han selv også og har sagt at han skal redusere gapet mellom rike og fattige.
Han sa til AFL-CIO at den økonomiske krisen kom som følge av grådighet og uansvarlighet, og at han ikke kunne vente med å bygge opp en sterkere, bedre og mer rettferdige økonomi.
Jeg møtte CNN-reporter Ines Ferre i New York. Ifølge henne er det skapt noen flere jobber i offentlig sektor, men det er fortsatt 30 millioner arbeidsledige mennesker i USA, og antall husløse har økt siden i fjor.
John Podesta,i den demokratiske tenketanken Center for American Progress og en viktig rådgiver for Obama-administrasjonen, har tro på at Obama vil ta tak i utfordringene i arbeidslivet. Også oppgavene knyttet til å lovfeste retten til sykepenger og svangerskapspermisjon som særlig er en byrde for kvinner.
I dag er 49,9 prosent av alle arbeidstakere kvinner, men finanskrisen har ført til at flere menn faller utenfor. Snart er USA det første landet i verden med flere kvinner enn menn i arbeidslivet. Da må også arbeidslivsreformer på den politiske dagsorden. Men det er lenge før man kan snakke om et likestilt arbeidsliv. Det er fortsatt vanskelig å få dokumentert lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.
Racha Choudhry, den tidligere likestillingsansvarlige i AFL-CIO og som i dag er lobbyist, jobber for å få Obama til å gjøre det lettere å kombinere jobb og familie og bruker ofte den nordiske modellen som eksempel. Nå har hun fått 115 av de 435 representantene i Representantenes hus til å underskrive at de vil støtte et lovforslag om sykelønn, men trenger minst 150 for at dette skal tas opp til avstemning.
Så mens Obama er nødt til å begynne med sykelønnsordning, svangerskapspermisjoner og andre rettigheter vi allerede har i Norge, opplever statsminister Jens Stoltenberg et ramaskrik fordi han ønsker å gjøre noe med sykefraværet.
Utfordringene som de norske tillitsvalgte fikk fra Jens Stoltenberg på Gol er det ingen grunn til å bagatellisere, men de blir kanskje noe små sammenlignet med Obamas? Men alt er jo så mye større i Amerika.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie