Toner ned raseriutbruddet
Statsminister Jens Stoltenberg demper inntrykket av splittelse i regjeringen etter utbruddet til Sp-leder Liv Signe Navarsete.
Han sier at regjeringen ikke kan være et evig seminar, men at det kreves vedtak og ledelse.
Statsministeren fastslår at vedtaket om fødeavdelingen ved sykehuset i Nordfjordeid ligger fast.
Stoltenberg brukte nesten hele landsmøtetalen torsdag til å brette ut og forklare regjeringens sykehuspolitikk, der både spesialisering og desentralisering er nøkkelord. Han fastholdt at ingen sykehus blir nedlagt, men at det må bli en bedre arbeidsdeling.
Under møtet med pressen etter talen var det Navarsete og hennes anklager mot Arbeiderpartiet det meste dreide seg om
Stoltenberg unngikk omhyggelig å karakterisere hennes ordbruk, men viste til at hun selv hadde beklaget sin oppførsel og la til at det nok var riktig av henne.
Mistet grepet
Senterparti-lederen mistet besinnelsen fullstendig da hun ble kritisert av lokalsykehusforkjemper Janne Endal Andersson i Nordfjordeid under et valgmøte onsdag. Dette har hun beklaget på det sterkeste.
Verre for regjeringssamholdet var det at hun i affekt, men med fullt overlegg hevdet at hun var blitt fullstendig overkjørt i regjeringen i spørsmålet om fordelingen av fødeavdelinger mellom sykehus i Sogn og Fjordane.
– Jeg er overkjørt og trampet ned i denne saken her, totalt. Alle i regjeringen vet hva jeg mener om det, og alle i underutvalget. Og jeg har sagt fra at jeg kommer til å si det offentlig, utbrøt Navarsete.
Statsministeren ville ikke si noe om hva den uforsonlige sykehusstriden har gjort med samarbeidsklimaet i regjeringen. Han understreket at saken har vært diskutert i det vide og brede, men at det var tid for en konklusjon.
Står fast
– Vedtaket er fattet, og det står fast. Regjeringen kan ikke være et evig seminar. Men vi ser i denne saken, som i mastesaken, at det er kommet fram ulike meninger i etterkant av et vedtak, sa Stoltenberg.
Han omgikk spørsmålet om hvorvidt det var uryddig og illojalt av Navarsete å ikke forsvare regjeringens samlede politikk, men heller klage over behandlingen som hun mener Sp har fått, og dermed avsløre interne overlegninger.
Statsministeren tror uroen omkring fødetilbudet vil legge seg etter kort tid, og viser til erfaringer fra Østfold og Rjukan.
– Der var det også voldsom strid, men når det var gått en tid, så folk at de likevel fikk et godt tilbud. Det samme vil sikkert skje i denne saken.
Statsministeren mente at regjeringen må måles på hva den faktisk får til, ikke på oppslag om kiv og splittelse. For å balansere påstandene om slitasje og uenighet sa han at han var stolt av samarbeidet med Navarsete og Kristin Halvorsen.
Milliarder til helse
Milliardene satt løst da statsminister Jens Stoltenberg åpnet Ap-landsmøtet torsdag. Helse og eldreomsorg tegner til å bli valgkampens hovedsak for det største regjeringspartiet.
Han røpet i landsmøtetalen at regjeringen vil overføre 5 milliarder helsekroner fra staten til kommune for å følge opp intensjonene i samhandlingsreformen.
– Vi er i gang med opprustningen. Og nettopp derfor skal vi snakke om det i valgkampen, sa Stoltenberg. Han la til at kommunevalgkampen er spesielt viktig fordi staten ikke ansetter noen i hjemmetjenestene eller bygger sykehjemsplasser.
– Her som ellers er det i kommunene velferden skapes. Valget til høsten vil handle om det grunnleggende spørsmålet om vi skal velge skattekutt eller om vi skal velge å bruke de store pengene på eldreomsorg og skole, sa statsministeren.
Detaljene i helse- og omsorgsløftet blir kjent fredag når regjeringen legger fram den lenge bebudede nasjonale helse- og omsorgsplanen, samt en ny lov om folkehelsearbeid og en ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester.
Statsministeren varslet også at kommunene neste år vil få mer øremerkede penger for å sikre dagtilbud for 5.000 mennesker med demens. (ANB-NTB)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Sissel M. Rasmussen