Toner ned raseriutbruddet
Statsminister Jens Stoltenberg demper inntrykket av splittelse i regjeringen etter utbruddet til Sp-leder Liv Signe Navarsete.
Han sier at regjeringen ikke kan være et evig seminar, men at det kreves vedtak og ledelse.
Statsministeren fastslår at vedtaket om fødeavdelingen ved sykehuset i Nordfjordeid ligger fast.
Stoltenberg brukte nesten hele landsmøtetalen torsdag til å brette ut og forklare regjeringens sykehuspolitikk, der både spesialisering og desentralisering er nøkkelord. Han fastholdt at ingen sykehus blir nedlagt, men at det må bli en bedre arbeidsdeling.
Under møtet med pressen etter talen var det Navarsete og hennes anklager mot Arbeiderpartiet det meste dreide seg om
Stoltenberg unngikk omhyggelig å karakterisere hennes ordbruk, men viste til at hun selv hadde beklaget sin oppførsel og la til at det nok var riktig av henne.
Mistet grepet
Senterparti-lederen mistet besinnelsen fullstendig da hun ble kritisert av lokalsykehusforkjemper Janne Endal Andersson i Nordfjordeid under et valgmøte onsdag. Dette har hun beklaget på det sterkeste.
Verre for regjeringssamholdet var det at hun i affekt, men med fullt overlegg hevdet at hun var blitt fullstendig overkjørt i regjeringen i spørsmålet om fordelingen av fødeavdelinger mellom sykehus i Sogn og Fjordane.
– Jeg er overkjørt og trampet ned i denne saken her, totalt. Alle i regjeringen vet hva jeg mener om det, og alle i underutvalget. Og jeg har sagt fra at jeg kommer til å si det offentlig, utbrøt Navarsete.
Statsministeren ville ikke si noe om hva den uforsonlige sykehusstriden har gjort med samarbeidsklimaet i regjeringen. Han understreket at saken har vært diskutert i det vide og brede, men at det var tid for en konklusjon.
Står fast
– Vedtaket er fattet, og det står fast. Regjeringen kan ikke være et evig seminar. Men vi ser i denne saken, som i mastesaken, at det er kommet fram ulike meninger i etterkant av et vedtak, sa Stoltenberg.
Han omgikk spørsmålet om hvorvidt det var uryddig og illojalt av Navarsete å ikke forsvare regjeringens samlede politikk, men heller klage over behandlingen som hun mener Sp har fått, og dermed avsløre interne overlegninger.
Statsministeren tror uroen omkring fødetilbudet vil legge seg etter kort tid, og viser til erfaringer fra Østfold og Rjukan.
– Der var det også voldsom strid, men når det var gått en tid, så folk at de likevel fikk et godt tilbud. Det samme vil sikkert skje i denne saken.
Statsministeren mente at regjeringen må måles på hva den faktisk får til, ikke på oppslag om kiv og splittelse. For å balansere påstandene om slitasje og uenighet sa han at han var stolt av samarbeidet med Navarsete og Kristin Halvorsen.
Milliarder til helse
Milliardene satt løst da statsminister Jens Stoltenberg åpnet Ap-landsmøtet torsdag. Helse og eldreomsorg tegner til å bli valgkampens hovedsak for det største regjeringspartiet.
Han røpet i landsmøtetalen at regjeringen vil overføre 5 milliarder helsekroner fra staten til kommune for å følge opp intensjonene i samhandlingsreformen.
– Vi er i gang med opprustningen. Og nettopp derfor skal vi snakke om det i valgkampen, sa Stoltenberg. Han la til at kommunevalgkampen er spesielt viktig fordi staten ikke ansetter noen i hjemmetjenestene eller bygger sykehjemsplasser.
– Her som ellers er det i kommunene velferden skapes. Valget til høsten vil handle om det grunnleggende spørsmålet om vi skal velge skattekutt eller om vi skal velge å bruke de store pengene på eldreomsorg og skole, sa statsministeren.
Detaljene i helse- og omsorgsløftet blir kjent fredag når regjeringen legger fram den lenge bebudede nasjonale helse- og omsorgsplanen, samt en ny lov om folkehelsearbeid og en ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester.
Statsministeren varslet også at kommunene neste år vil få mer øremerkede penger for å sikre dagtilbud for 5.000 mennesker med demens. (ANB-NTB)
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB