– Vi må komme oss vekk fra hemmelighetsskremmeriet, sier byråd Tone Tellevik Dahl i Oslo.
Tri Nguyen Dinh
Nå skal det bli vanskeligere å stikke unna velferdsprofitt i Oslo
Byrådet i Oslo legger torsdag frem nye krav til private aktører som driver velferdstjenester på oppdrag for kommunen. – Vi må komme oss vekk fra hemmelighetskremmeriet, sier byråden fra Ap.
helge@lomedia.no
Alle private aktører vil bli påkrevd å være åpne om hvilken gevinster de eventuelt har når de driver på oppdrag for kommunen. Byrådet vil vurdere å opprette et gevinstregister.
– Vi må komme oss vekk fra hemmelighetskremmeriet med at økonomiske forhold er skjult for offentligheten. Vi skal vite om alle forhold knyttet til kontrakter som vi inngår med private aktører. Dette skal være offentlig og åpent for alle som vil ha innsyn. Åpenhet om gevinst og et eventuelt gevinstregister, vil bli det første i sitt slag og et grep jeg oppfordrer andre kommuner til å ta, sier Arbeiderpartiets byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo, Tone Tellevik Dahl til FriFagbevegelse.
Gevinst vil også bli et kriterium som vurderes ved valg av leverandør. Det var har ikke skjedd tidligere.
• Dette mener partiene om kommersiell velferd
27 milliarder i året
Oslo kommune er Norges nest største innkjøper av varer og tjenester. Innen helse og omsorg kjøper kommunen inn tjenester for fem milliarder kroner årlig. Det er alt fra private sykehjem, hjemmetjenester, rusinstitusjoner, boliger for innbyggere med nedsatt funksjonsevne, utviklingshemmede og krisesentertjenester. Totalt kjøper Oslo kommune tjenester for 27 milliarder kroner.
– Det gir oss en stor makt til å påvirke arbeidslivet og bidra til å gjøre det mer seriøst, sier Tellevik Dahl.
Gevinstregisteret og åpenhet skal sørge for at private aktører ikke kan holde hemmelig hva de tjener på å drive offentlige velferdstjenester.
– Generelt ønsker byrådet en vridning fra bruk av kommersielle til ideelle tjenester og ønsker å stimulere til å få opp et større ideelt marked. Men på en del tjenesteområder er det enn så lenge ingen ideelle aktører.
Høyre svarer
Oslo Høyre er ikke enig i at måten bedriftene opererer på kan kalles «hemmelighetskremmeri».
– Partene kommunen gjør avtaler med er alle norske bedrifter, som leverer sine regnskap i Brønnøysundregisteret og som leverer sine skatteregnskap til skatteetaten. Oslo kommune som kontraktspart har fullt innsyn i alle kontraktsforhold. Kommunen har rett til innsyn, kontrakstoppfølgingsmøter osv. Selve kontrakten som inngås er offentlig tilgjengelig, det er kun i anbudsperioden at dokumentene av naturlige årsaker er unntatt offentlighet, skriver James Stove Lorentzen i Oslo Høyre i et svarinnlegg.
• Les hele hans innlegg her: «Private kan gi oss mer velferd per krone enn mindre effektive offentlige foretak»
Skatteparadis
– Dette handler om at vi skritt for skritt skal ta tilbake kontrollen over velferden. Offentlige penger skal brukes til velferd, ikke til store utbytter eller privat fortjeneste. Allmennheten har krav på å få vite skattekronene går til. Det skal ikke være forbeholdt styrerommene eller konsernene som ofte holder til i skatteparadiser utenfor landets grenser, sier Tellevik Dahl.
– Det er feil, konsernene vi snakker om er norske og svenske, enkelte av deres aksjonærer er fond som er administrert vanligvis i Sverige, men registrert i et lavskatteland. I praksis betyr det at driften av selskapet og skattlegging av driften gjøres i Norge, svarer Oslo Høyres James Stove Lorentzen, som også er leder av Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre.
Før noen skal tildeles en kontrakt, skal Oslo kommune som bestiller ha kunnskap om arbeids- og lønnsvilkår, heltidsandel, lærlingeandel og hva som eventuelt beregnes i overskudd.
Tiltaket er en fortsettelse av Oslo-modellen som er innført for bygge- og anleggsbransjen.
– Det er viktig at også helse- og omsorgssektoren får sin Oslo-modell med seriøsitetskrav. Aleris-saken viser at en del av problemene vi så i bygg- og anleggsbransjen har spredt seg, poengterer Tellevik Dahl.
Mindre privatisering
Da det rødgrønne byrådet overtok etter kommunevalget i 2015, var over halvparten av sykehjemmene drevet av private. På landsbasis var tilsvarende prosentandel bare 10 prosent.
– Byrådet tar tilbake kontrollen og stopper privatiseringen av sykjehjemmene i Oslo. Kommunale sykehjem skal være regelen. Ideelle sykehjem skal være et supplement, mens kommersielle skal ut, sier Tellevik Dahl.
- Oslomodellen er Oslo kommunes seriøsitetskrav ved innkjøp av varer og tjenester fra private aktører. Målet er å fremme et seriøst arbeidsliv og seriøse bedrifter.
- Oslomodellen for bygg og anlegg ble innført i 2018. I 2019 utvider byrådet Oslomodellen til helse- og omsorgssektoren.
- Oslo kommune kjøper årlig inn varer og tjenester til 27 milliarder kroner fra private aktører.
- Oslomodellen er Oslo kommunes seriøsitetskrav ved innkjøp av varer og tjenester fra private aktører. Målet er å fremme et seriøst arbeidsliv og seriøse bedrifter.
- Oslomodellen for bygg og anlegg ble innført i 2018. I 2019 utvider byrådet Oslomodellen til helse- og omsorgssektoren.
- Oslo kommune kjøper årlig inn varer og tjenester til 27 milliarder kroner fra private aktører.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox