JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Topptung klimakonferanse

Statsminister Jens Stoltenberg, tre tidligere statsledere og en toppsjef fra USAs miljømyndighet er blant deltakerne på klimakonferansen CC9.

Konferansen holdes i Sarpsborg 4. og 5. juni. Kronprins Haakon åpner konferansen, og kronprinsesse Mette-Marit vil være til stede.

Miljøforkjemper Robert F. Kennedy er en av mange klimapolitiske tungvektere som møtes i Sarpsborg torsdag for å lage konkrete forslag som kan bidra til å løse klimakrisen.

Kennedy er sønn av avdøde senator Robert F. Kennedy og nevø av president John F. Kennedy. Han er kjent som en viktig miljøforkjemper, og har blant annet jobbet for bedre vannkvalitet i USA og ellers i verden.

I hovedtalen til konferansen vil han snakke om hvilket ansvar USA og Europa har for klimakrisen, og hva de rike landene må gjøre for å bidra til å løse problemet.

– Vi er kjempeglade for å ha fått så tunge navn på gjestelisten. Vi håper på fruktbare diskusjoner og at deltakerne vil bidra med konkrete innspill til de internasjonale klimaforhandlingene, sier informasjonsansvarlig Anne Karin Sæther i Bellona til NTB.

Vil påvirke toppmøte

Klimakonferansen er et samarbeid mellom miljøstiftelsen Bellona, Club de Madrid som er et nettverk av tidligere statsledere fra hele verden og energiselskapet Hafslund, som satser på utvikling av fornybar energi.

Konferansen skiller seg fra lignende diskusjonsfora ved at deltakerne også skal sitte i ulike arbeidsgrupper. Bellona håper det vil føre til konkrete forslag som skal bringes videre til forhandlerne i forkant av den globale klimakonferanse i FN-regi i København i desember.

København-konferansen skal komme fram til en ny konvensjon som skal ta over når Kyoto-avtalen løper ut i 2012.

Temaet for CC9 er en rettferdig klimaavtale, utvikling av grønn teknologi og fornybar energi og finansiering av klimatiltak i fattige land.

Hva slags forslag som eventuelt kan komme på bordet, er ennå uvisst.

– Det kan for eksempel dreie seg om spredning av klimateknologi. Hva kan land i sør utvikle selv? Hva kan rike land i nord bidra med? Hva skal til for at teknologien blir lokalt tilpasset, ramser Sæther opp.

Internasjonal omtale

Klimakonferansen ble arrangert første gang i 2008. Den gang ble deltakerne enige om et sluttdokument hvor det het at rike land må kutte 80 prosent av klimagassutslippene sine innen 2050. Få måneder etter fulgte USAs president Barack Obama opp og sa det samme.

– Flere og flere er enige i at det de rike landene må kutte aller mest i sine utslipp, samtidig som de bidrar til at fattige land kan få en velstandsvekst uten å forurense. Vi håper at klimakonferansen har vært et av flere bidrag i denne utviklingen. Det er viktig at folk på dette nivået møtes og diskuterer disse spørsmålene, sier Sæther.

Klimakonferansen CC8 fikk bred dekning i en rekke land.

– Den ble omtalt i Frankrike, Australia, Japan og mange andre steder verden over. Det arrangeres konferanser hele tiden, så vi er glade og stolte over å nå ut til så mange, sier Sæther. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse